today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η αναγέννηση της Τράπεζας Πειραιώς, τα ακίνητα της Premia, και οι πιέσεις της δύσης για το ρωσικό πετρέλαιο

Ενώ η χώρα χορεύει στους ρυθμούς Πολάκη, η οικονομία τρέχει (ευτυχώς) σε εντελώς ανεξάρτητο τεραίν.  Έτσι λοιπόν, ξεπέρασαν ανοδικά και με διαφορά τους αναθεωρημένους στόχους τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς με εξομαλυμένα καθαρά κέρδη 577 εκατ. ευρώ από 190 εκατ. ευρώ το 2021 και κέρδη ανά μετοχή EPS 0,42 ευρώ, αυξάνοντας το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) στο 2,20% από 1,61%. Το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) έφθασε τα 1,223 δισ. ευρώ, από 991 εκατ. ευρώ το 2021. Η Τράπεζα σημείωσε διψήφια αύξηση κερδοφορίας 10% (RoΑTBV), μείωσε το δείκτη NPΕ (κόκκινα δάνεια) στο 6,8% και αύξησε τα υγιή δάνεια κατά 2,7 δισ. ευρώ, με τον CEO Χρήστο Μεγάλου να μιλάει δικαίως για έτος ορόσημο. Αύξησε επίσης την κεφαλαιακή της επάρκεια και ο δείκτη CET1 (FL) ανέβηκε στο 11,5% με το συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 16,4%, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ράλι της μετοχής, η οποία σημειώνει υψηλά πολλών ετών το τελευταίο διάστημα.

Δύο είναι τα μηνύματα που στέλνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Trastor για το έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το πρώτο πως τα ακίνητα μειώθηκαν σε 57 έναντι 59 το 2021. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, αυτό δεν συνεπάγεται μείωση της αποτίμησης των ακινήτων που διαθέτει. Αντιθέτως η εταιρεία λειτούργησε στοχευμένα σε επενδυτικά ακίνητα που αγόρασε επενδύοντας περίπου 50 εκατ. Ευρώ. Απέκτησε επτά νέα ακίνητα (γραφειακοί χώροι, logistics και οικόπεδα) και πούλησε 8 ακίνητα κυρίως γραφειακούς χώρους και καταστήματα. Επομένως το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι πιο ποιοτικό κάτι που φαίνεται από την αξία αποτίμησης των ακινήτων που έφτασε τα 392,3 εκατ. Ευρώ το 2022, έναντι 324,9 εκατ. Ευρώ το 2021.

Αυγάτισε το portfolio ακινήτων η Premia το 2022. Και αυτό γιατί ισχυροποίησε την παρουσία της στους κλάδους που την ενδιαφέρουν, καθώς απέκτησε τρεις φοιτητικές εστίες, ένα σχολείο και ένα βιομηχανικό κτήριο. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούνται οι συναλλαγές με την Μπουτάρης που αφορά σε 17 ακίνητα , κυρίως οινοποιία και αμπελώνες, καθώς επίσης και το Athens Heart. Πλέον η εταιρεία διαχειρίζεται πενήντα ακίνητα, συνολικής αξίας 267,2 εκατ. Ευρώ.

To σχεδιασμό τους για το ύψος των επιτοκίων της ΕΚΤ αναπροσαρμόζουν οι τράπεζες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης επιτελικά στελέχη συστημικών κάνουν πλέον τα σχέδιά τους στη βάση νέων προβλέψεων. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια με την αγορά να μην έχει ακόμα τιμολογήσει περισσότερες και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Έτσι λοιπόν, με τα νέα δεδομένα και τον πληθωρισμό να καλπάζει, οι στόχοι για το ύψος των επιτοκίων των δανείων, των καταθέσεων και των εσόδων για τις τράπεζες αλλάζει. Νέο story δηλαδή για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σε εφαρμογή θέτει το σχεδιασμό της η Optima Bank για επέκταση στην ελληνική αγορά. Σε πρώτο πλάνο περνούν η χρηματοδότηση επενδυτικών projects και η αύξηση των δανειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. Ευρώ φέτος , όπως αναφέρουν στελέχη της τράπεζας και στο επίκεντρο θα τεθούν υποδομές και ενέργειας.

Τη μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή οργανώνει για τη διεθνή έκθεση MWC Barcelona 2023 η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη σημαντικότερη εκδήλωση στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και των καινοτόμων εφαρμογών παγκοσμίως, η οποία θα διεξαχθεί από 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης, η χώρα μας γιορτάζει δέκα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Φέτος, η Ελλάδα θα δώσει το παρών με το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, περίπτερο (συνολικού εμβαδού 154 τ.μ.), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τις αυξημένης συμμετοχής, από 43 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρείες.

Πιέσεις δέχεται η Ελλάδα από Ευρώπη και Αμερική για τη μεταφόρτωση του ρωσικού πετρελαίου που συντελείται ανοιχτά του Λακωνικού Κόλπου, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται οι διεθνείς κυρώσεις  κατά της Ρωσίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει δικαιοδοσία γιατί οι μεταφορτώσεις γίνονται σε διεθνή χωρικά ύδατα, επιχείρημα που δεν ακούγεται επαρκές. Σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις προς τη χώρα μας αναμένεται να ενταθούν.

Μετά τον Γιάννη Αντεντοκούμπο, ο Κώστας Τσιμίκας είναι ο νέος κορυφαίος διεθνής Έλληνας αθλητής που προστίθεται στην ομάδα πρεσβευτών της πρωτοβουλίας “Giant Heart” της novibet. Μέσω του προγράμματος θετικής αλλαγής, “Giant Heart”, η novibet έχει ως όραμα να βελτιώνει έμπρακτα τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας, υλοποιώντας ενέργειες ουσιαστικής προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η novibet επεκτείνει τη Συμμαχία Αγάπης με την προσθήκη του “Greek Scouser” Κώστα Τσιμίκα, στους πρεσβευτές του προγράμματος “Giant Heart”. Ο Κώστας Τσιμίκας ενώνει τις δυνάμεις του με τη novibet,
συμμετέχοντας στην “All Stars” ομάδα της πρωτοβουλίας “Giant Heart” της novibet για
να συνεισφέρει στον πιο σημαντικό αγώνα: αυτόν της διάδοσης των αξιών της κοινωνικής προσφοράς, της ελπίδας και της δεύτερης ευκαιρίας, μέσα από ενέργειες που κάνουν τη διαφορά, βελτιώνοντας έμπρακτα τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ