today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Τα μνημεία στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, θα έχουν δεσπόζουσα θέση

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό θα διαθέτει πολλές ευκαιρίες σε όσους επισκέπτονται την περιοχή, να θαυμάσουν τα μνημεία, αρχαία και νεώτερα, που βρίσκονται εκεί. Χάρη στην πολιτιστική διαδρομή, με δύο παρακλάδια, που έχει αποτυπωθεί σε μελέτη, τα μνημεία θα είναι προσβάσιμα και θα διασυνδέονται. Τη μελέτη αυτή, εξετάζει σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Θα συσχετιστεί με τις μελέτες για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται σε συνάφεια με ορατές αρχαιότητες και ιστάμενα μνημεία, σε επίπεδο οριζοντιογραφίας.

Τόνοι μελανιού είχαν χυθεί για το πώς «κινδύνευαν», δήθεν, οι αρχαιότητες στο Ελληνικό από την επένδυση. Προσφυγές επί προσφυγών, καταγγελίες, παλινωδίες (επί ΣΥΡΙΖΑ) στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όπως εκ του αποτελέσματος κρίνουμε, όχι μονάχα δεν έπαθαν το παραμικρό, παρά θα συντηρηθούν, θα διαφυλαχθούν και θα είναι επισκέψιμες. Μάλιστα, αν και εφόσον βρεθεί κάτι κατά τη διαμόρφωση των πολιτιστικών διαδρομών, υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί και αυτό.

Τα σημεία για τα οποία θα υπάρξει η μέριμνα συμπερίληψης στο σχέδιο, είναι:

1. Τμήμα κλασικού νεκροταφείου στην περιοχή του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Αργυρούπολη». Πρόκειται για την αρχή της διαδρομής για αυτόν που την προσεγγίζει από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, η οποία μέσω εγκεκριμένων πεζοδρόμων και δρόμων κατευθύνεται στα ακόλουθα μνημεία:

2. Τμήμα κλασικού νεκροταφείου και αρχαίου δρόμου στην περιοχή του αμαξοστασίου του ΤΡΑΜ

3. Αγγλικό Υπόστεγο «Παγόδα» (ΦΕΚ ΑΑΠ 307/2016)

4. Λόφος Χασάνι

5. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής. Ο ΙΝ Αγίας Παρασκευής προσεγγίζεται από διακλάδωση, η οποία καταλήγει τα όρια με τον ιστό του Δήμου Αλίμου.

6-7-8. Διατηρητέα Υπόστεγα ΚΕΑ Α, Β, Γ (χαρακτηρισμός ως μνημεία με ΦΕΚΑΑΠ400/2009). Σημειώνεται ότι το Υπόστεγο Γ, μετά από εργασίες αποκατάστασης χρησιμοποιείται προσωρινά (και για 3 χρόνια με δυνατότητα παράτασης) ως κέντρο ενημέρωσης και εκθεσιακός χώρος για τους επισκέπτες.

Για την ίδια περιοχή έχει εγκριθεί μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου  Από το τμήμα της Πολιτιστικής διαδρομής που περνάει μεταξύ των Υποστέγων Β και Γ, προσεγγίζεται ο κεντρικός άξονας αυτής με κατεύθυνση ΝΑ-ΒΔ, που συνδέει την περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με την παραλία. Από αυτόν, μέσω διακλάδωσης, προς Νότο, είναι προσιτά:

9. Το χαρακτηρισμένο ως μνημείο «Πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο Αθηνών»(Saarinen), ένα από τα τελευταία έργα του αρχιτέκτονα Eero Saarinen (ΦΕΚΒ351/2006).

10. Πιόσχημο ταφικό μνημείο Ελληνικού, στην αρχική του θέση, στην οποία έχει ήδη μεταφερθεί.

Μέσω του μακρού άξονα, με κατεύθυνση Ν προς Β, είναι προσιτό το 11. Αρχαίο λατομείο, ενώ μέσω διακλαδώσεων με κατεύθυνση προς ΒΔ.

12. Αρχαίο οικοδόμημα και αρχαίο δρόμο, στις σημερινές εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ

13. Ο Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά και Δαμιανού

14. Ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά.

Σύμφωνα με την υποβληθείσα μελέτη, η Πολιτιστική Διαδρομή προσαρμόζεται στο νέο ίχνος των προτεινόμενων πεζοδρόμων και των πεζοδρομίων της οριστικής μελέτης του Μητροπολιτικού Πάρκου, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση τις αρχές σχεδιασμού. Προβλέπονται πλατώματα και περιοχές θέασης των μνημείων για τις περιοχές όπου υπάρχει η δυνατότητα και στην απαραίτητη απόσταση από τα μνημεία. Η δαπεδόστρωση των πλατωμάτων είναι από προκατασκευασμένο παλαιωμένο κυβόλιθο από σκυρόδεμα(10x10x6). Επίσης, προβλέπονται σημάνσεις, με στήλες  ύψους 2,00 μ., όπου σημειώνεται η θέση κάθε μνημείου στον χάρτη της πολιτιστικής διαδρομής.

Πινακίδες πληροφόρησης  τοποθετούνται στα σημεία ενδιαφέροντος και παρέχουν πληροφορίες για τα μνημεία. Θα φέρουν φωτισμό, ενώ προβλέπεται και ανάγλυφο σύστημα ανάγνωσης Braille. Οι πινακίδες τοποθετούνται σε κοντινή απόσταση από τα σημεία ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περιοχή ή/και πλάτωμα θέασης και όπου είναι δυνατόν, τοποθετείται δένδρο, που ανήκει στον οικότοπο της κάθε περιοχής.

Η αρμόδια εφορεία Αρχαιοτήτων προτείνει να εκπονηθούν μελέτες προστασίας, ανάδειξης και αποκατάστασης των μνημείων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτού, σύμφωνα με το οικείο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, και να υποβληθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Η εκπόνηση των ανωτέρω μελετών κρίνονται αναγκαίες και προαπαιτούμενες για τη σύνδεση των μνημείων αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και την υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής.

Οι πάσης φύσεως εκσκαφικές – χωματουργικές – οικοδομικές εργασίες που απαιτούνται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πολιτιστικής Διαδρομής, για διαδρόμους, πλατώματα θέασης, φύτευσης δένδρων, κατασκευή δαπέδων και θεμελιώσεων, έργων αποστράγγισης, είτε για οποιαδήποτε άλλη διαμόρφωση θα γίνουν με την παρακολούθηση αρχαιολόγου. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, οι τεχνικές εργασίες θα διακοπούν άμεσα και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα εφόσον βρεθεί κάτι να προστεθεί στις πολιτιστικές διαδρομές.

Το σύνολο της δαπάνης του έργου για την εκτέλεση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών βαρύνουν τον κύριο του Έργου.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ