today-is-a-good-day
24.4 C
Athens

Με ποια «όπλα» πάει ο Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

«Προσομοίωση» των συνθηκών, ακραίας πόλωσης για την ακρίβεια, που θα διεξαχθούν οι εκλογές, αποτελεί η σημερινή σύγκρουση στη Βουλή, Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις επισυνδέσεις και όχι μόνο…

Του Κώστα Πασίση

Το Κοινοβούλιο συνεκλήθη εκτάκτως, υστέρα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αυτό προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, τις περισσότερες φορές οι αρχηγοί του κυβερνώντος κόμματος πήγαιναν στη Βουλή «λαβωμένοι»,  με αναιμικές γραμμές άμυνας και πολλές φθορές, λόγω της θητείας τους στην Εξουσία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει να δώσει τη κοινοβουλευτική μάχη, έχοντας εξασφαλισμένη την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, όπως φάνηκε απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις του 2023.

Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ από έξι έως οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, τρεις μήνες πριν τις εθνικές κάλπες και βγαίνει αλώβητη από την υπόθεση των υποκλοπών, όπως έδειξαν πάλι οι μετρήσεις το περασμένο Φθινόπωρο, ανέφερε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταφέροντας το κλίμα στο Πρωθυπουργικό γραφείο, λίγες ώρες πριν τη ψηφοφορία για την τύχη της πρότασης δυσπιστίας.

«Την Παρασκευή το απόγευμα θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Πέμπτης, αποκαλύπτοντας πως προσεγγίζει η κυβέρνηση την πρόταση μομφής.

Το Μαξίμου αποκωδικοποιώντας το περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας του κ. Τσίπρα «είδε να αναπτύσσει ένα αφήγημα του τύπου «άσπιλοι », και «αμόλυντοι» εναντίον «αμαρτωλών», αλλά όπως επισημαίνεται η «αχίλλειος πτέρνα» του είναι η διακυβέρνηση του 2015-2019, που ήταν και ο βασικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκλογική πανωλεθρία…

Που θα εστιάσει ο Πρωθυπουργός

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή αναμένεται να είναι το πρώτο άτυπο προεκλογικό debate των δυο αρχηγών.

Ο Πρωθυπουργός δε θα περιοριστεί μόνο στις επισυνδέσεις αλλά αναμένεται να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων, με στόχο να στριμώξει τον πολιτικό του αντίπαλο, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις.

Ειδικότερα θα εστιάσει στις  αποκαλύψεις, που έγιναν στο Ειδικό Δικαστήριο, από επώνυμο μάρτυρα για σακούλες με «μαύρο» χρήμα προς την Κουμουνδούρου, τα SMS  για το μοίρασμα ποσοστών μεταξύ καναλαρχών για την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel και τον περιβόητο «Α2».

Για την συγκεκριμένη υπόθεση υπόλογος είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας τηρεί σιγήν ιχθύος, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένως.

Στη σύλληψη του «Μάξιμου Σαράφη», του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, ο οποίος ελέγχεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε επιχειρηματίες.

Ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει  ήρωες στη Βουλή τους τότε τρεις προστατευόμενος μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο προαναφερόμενος κύριος.

Η υπόθεση Novartis αποδείχθηκε μεγάλη σκευωρία, χωρίς ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ούτε μια συγνώμη για το γεγονός ότι δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, χωρίς λόγο και αιτία.

Τρίτο θέμα για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει απαντήσεις είναι η υπόθεση του δήθεν  θανάτου της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο που η Κουμουνδούρου το ανήγαγε σε κορυφαίο θέμα, προσπαθώντας να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση.

Ο  …θάνατος της αποδείχθηκε σκηνοθεσία, αλλά στην Κουμουνδούρου δεν …έμαθαν τίποτε.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να διευκρινίσει αν γκρεμίσει τον φράκτη στον Έβρο, σε περίπτωση που επιστρέψει στο Μαξίμου.

Όσον αφορά το θέμα των επισυνδέσεων ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων

Επιπλέον ποια είναι η θέση του για τα όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Κ.Ε. επί ημερών της διακυβέρνησής του;

Να σημειώσουμε ότι σήμερα οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ βρίσκονται στο ναδίρ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ