today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Οι προετοιμασίες και τα «όπλα» του Μαξίμου για τις δύο κοινοβουλευτικές μάχες του Δεκεμβρίου

Δύο κατά μέτωπο συγκρούσεις Μητσοτάκη-Τσίπρα, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για υποκλοπές και προϋπολογισμό, απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, που θα κρίνουν ποιος από τους δύο «μονομάχους», θα πάρει  «πλεονέκτημα» για την τελική ευθεία των εκλογών, με άγνωστη ακόμη ημερομηνία.

Του Κώστα Πασίση

Σε επίπεδο δημοσκοπήσεων  πάντως το αβαντάζ και μάλιστα «καθαρό»  είναι ήδη στο Μαξίμου. Στη μέτρηση της Marc, για λογαριασμό του ANT, η ΝΔ προηγείται με 32% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι 8 μονάδες διαφορά που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για αυτοδυναμία, στο δεύτερο γύρο…

Η κεκλεισμένων των θυρών πάντως  συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συγκλήθηκε ύστερα από το κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ακρόαση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τριών επιχειρηματιών, αποδείχθηκε «άνθρακες ο θησαυρός» για το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι “Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το predator», γεγονός που ενόχλησε την Κουμουνδούρου, η οποία στην προσπάθεια της να διορθώσει το φιάσκο της κλήτευσης, μίλησε για …ομερτά από την κυβέρνηση.

Προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα των υποκλοπών και να συντηρήσει το θέμα στον αφρό της επικαιρότητας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε νέα πέμπτη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις με τον βαρύγδουπο τίτλο «Θα βρείτε το θάρρος να έρθετε στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις»;

Απ’ ότι φαίνεται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον,  το αποτύπωμα που αφήνουν στην κοινωνία οι παρακολουθήσεις δεν είναι ικανό να ανατρέψει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Νομοσχέδιο για ΕΥΠ-Προϋπολογισμός

Υπό το πρίσμα αυτό, το Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός προετοιμάζονται για το μπρα-ντε-φερ των δύο αρχηγών στη συζήτηση στη Βουλή για τη ψήφιση του νομοσχεδίου αναφορικά με  το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει μεταξύ άλλων 10  χρόνια κάθειρξη για χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Η κυβέρνηση πάει στη Βουλή, χωρίς «σκληρές γραμμές». Αντίθετα δηλώνει ότι είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικές προσθήκες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα βελτιώνουν τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της ΕΥΠ.

Η στόχευση της κυβέρνησης είναι σε αυτή τη συζήτηση, να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των παρακολουθήσεων, που συντηρεί την τοξικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου και «αφαιρεί» από το κλίμα της γενικότερης πολιτικής συναίνεσης που έχει ανάγκη η χώρα.

Η μεγάλη μάχη όμως αναμένεται να δοθεί στη  συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, που είναι προγραμματισμένη να γίνει το πενθήμερο 13-17 Δεκεμβρίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Μαξίμου κάνουν λόγο για πιθανούς «κρυφούς άσσους», που μπορεί να βγάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ενόψει εκλογών.

«Άσσοι» που μεταφράζονται σε νέες φιλολαϊκές  εξαγγελίες που μπορεί να υποστηριχθούν από το  απόθεμα του ενός δισ για έκτακτες ανάγκες.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να υποκύψει στις σειρήνες του λαϊκισμού και του «δώστα όλα», αλλά η αίσθηση που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησης είναι ότι κάτι ετοιμάζεται για να «δέσει» η αυτοδυναμία.

Να  σημειώσουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για την κατάσταση και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην πλήρη αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν τα δύσκολα μνημόνια χρόνια.

Μια ατάκα που ανοίγει κεφάλαια για περαιτέρω παροχές, όσον αφορά όμως την επόμενη τετραετία.

Το σίγουρο είναι ότι κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα θετικό αφήγημα εξωστρέφειας, με έμφαση τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η Ελλάδα 2.0…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ