today-is-a-good-day
25.2 C
Athens

Τα βραβεία του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην ταινία «Εχω ηλεκτρισμένα όνειρα» της Βαλεντίνα Μαουρέλ, (συμπαραγωγή από Βέλγιο-Γαλλία-Κόστα Ρίκα) απονέμεται ο φετινός Χρυσός Αλέξανδρος, το βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος»,  συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής ήταν ότι πρόκειται «για ένα πανέμορφο και τρυφερό πορτρέτο του πώς να αγαπάς τα ελαττώματα ενός αγαπημένου σου ανθρώπου». Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Ένα κομμάτι ουρανού» του Μίκαελ Κοχ, από την  Ελβετία. Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος, το οποίο υποστηρίζει ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην Τσι Χαγιακάουα για την ταινία ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75, (Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ) 2022

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τον Νίκολας Σελίς (παραγωγός-ιδρυτής της Pimienta Films, Μεξικό), τον Τόμας Βασιλέφσκι (σεναριογράφος-σκηνοθέτης Πολωνία) και την Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτις, Ελλάδα). Η επιτροπή απένειμε τα υπόλοιπα βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού ως εξής:

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη:

ΡΟΟΥΖΙ ΜακΓΙΟΥΕΝ για την ερμηνεία της στην ταινία BLUE JEAN της Τζόρτζια Όουκλι, Ηνωμένο Βασίλειο, 2022

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:

ΡΕΪΝΑΛΔΟ ΑΜΙΕΝ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ για την ερμηνεία του στην ταινία ΕΧΩ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ / I HAVE ELECTRIC DREAMS της Βαλεντίνα Μαουρέλ/

63

Επίτευξης:

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ / THE DAM του Αλί Σερί, Γαλλία-Λίβανος-Σουδάν-Κατάρ-Γερμανία-Σερβία, 2022

Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία:

ΝΑΡΚΩΣΗ / NARCOSIS του Μαρτάιν ντε Γιονγκ, Ολλανδία, 2022

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Η κριτική επιτροπή για το τμήμα Meet the Neighbors αποτελείται φέτος από την Τώνια Μισιαλή (σκηνοθέτις-παραγωγός, Κύπρος), τον Άβι Νέσερ (σκηνοθέτης-σεναριογράφος, Ισραήλ) και την Τζόις Πιερπολίν (παραγωγός-συνιδρύτρια του δικτύου Women’s Impact Network, ΗΠΑ).

Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΚΛΟΝΤΑΪΚ / KLONDIKE της Mαρίνα Ερ Γκορμπάχ, Ουκρανία-Τουρκία, 2022

Σκεπτικό:

Η ταινία είναι μια συνταρακτική κινηματογραφική εμπειρία, η οποία μας μεταφέρει στην καρδιά του σκότους που επιφέρει ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Επικεντρώνεται στα δεινά που υπομένει μια γυναίκα μέσα στην παράνοια που την περιβάλλει, καθώς και στις προσπάθειές της να κρατήσει την ανθρωπιά της ενώ γύρω της μαίνεται η καταστροφή. Ο Χρυσός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία Κλόνταϊκ της Μαρίνα Ερ Γκορμπάχ.

Το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

Η ΒΑΛΕΡΙΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ / VALERIA IS GETTING MARRIED της Μιχάλ Βίνικ, Ισραήλ, 2022

Ειδική Μνεία απονέμεται στην ταινία:

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

ΒΡΑΒΕΙΑ >>FILM FORWARD

Το διαγωνιστικό́ τμήμα του >>Film Forward παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος >> Film Forward αποτελείται φέτος από τον Κερέμ Αγιάν (Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης-σκηνοθέτης, Τουρκία), τον Γιώργο Γούση (σκηνοθέτης-δημιουργός κόμικ, Ελλάδα) και την Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα (σκηνοθέτις, Βόρεια Μακεδονία).

Ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ / RETREAT του Λέον Σβίτερ, Ελβετία, 2022

Ο Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ / BASTARDS του Νίκου Πάστρα, Ελλάδα, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All Around Cinema του 63ου ΦΚΘ περιλαμβάνει νέες ταινίες που προσφέρουν μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη, βυθίζοντας τον θεατή στο περιβάλλον της κάθε δημιουργίας. Ο Χρυσός Αλέξανδρος για την καλύτερη ταινία του τμήματος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού Immersive του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου, η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Έβα Πέιδρο και ο καλλιτέχνης ψηφιακών μέσων και Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών  και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Χαρίτος.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Τμήματος Immersive – Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ / FROM THE MAIN SQUARE του Πέντρο Χάρες, Γερμανία, 2022

ΒΡΑΒΕΙΑ PODCAST

Το Φεστιβάλ εξερευνά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τα podcast. Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού Τμήματος Podcast συγκροτούν οι: Γιώργος Μουχταρίδης (διευθυντής προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Pepper 96.6-ραδιοφωνικός παραγωγός), Κυριακή Μπεϊόγλου (δημοσιογράφος και δημιουργός podcast) και Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου (σκηνοθέτις-παραγωγός-δημοσιογράφος). Η επιτροπή απένειμε τα παρακάτω βραβεία:

Το βραβείο Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, απονέμεται στο podcast:

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ της Κατερίνας Μπακογιάννη, Ελλάδα, 2022

Ειδική μνεία απονέμεται στο podcast:

Ο ΜΠΑΜΠΑΣ της Νάλιας Ζήκου, Ελλάδα, 2022

Φέτος, το Φεστιβάλ και ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός iMEdD, που ιδρύθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζουν ένα νέο βραβείο: Το βραβείο για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός πρωτότυπου podcast που θα βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση. Το Βραβείο Podcast σε Ανάπτυξη, σε συνεργασία με το iMEdD, απονέμεται στο podcast:

MUTE – Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑΣ του Ανδρέα Βάγια

Σκεπτικό:

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και επίκαιρο θέμα με πρωτότυπη προσέγγιση που αναπτύσσεται και τεκμηριώνεται σε διαφορετικά επίπεδα.

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη φορά, η Mastercard υποστηρίζει το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής του Mermaid Award του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι o Αρκάιτζ Μπαστέρα (σκηνοθέτης-σεναριογράφος-παραγωγός-σύμβουλος κινηματογράφου), η Μαριλένα Ορφανού (μουσικός-συνθέτρια-DJ-σκηνοθέτις) και η Χάνα Περλ Ατ (σκηνοθέτης-σεναριογράφος-ηθοποιός).

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΟΥ / MY EMPTINESS AND I του Αντριάν Σιλβέστρε, Ισπανία, 2022

BΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK

Φέτος καθιερώνεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank, το οποίο απονέμεται είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες.

Tο Βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία:

Η ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ / THE RITE OF SPRING του Φερνάντο Φράνκο, Ισπανία, 2022

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Αλίν Τασιγιάν, Έλεν Μπάρλοου και Ρόμπυ Εκσιέλ απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:

ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75 της ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ, Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ, 2022

Για τη σπάνια διορατικότητα και τη στιλιστική διακριτικότητα με τις οποίες αναπαριστά μια πιθανή καπιταλιστική δυστοπία, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν νοείται ως τίποτα παραπάνω από ένα εμπόρευμα, το βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Διαγωνιστικό απονέμεται στην ταινία Σχέδιο 75 της Τσι Χαγιακάουα

Για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2022 (πρεμιέρα) στην ταινία:

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Για την επιδεξιότητα με την οποία ενσωματώνει όλα τα στοιχεία της φύσης και του πολιτισμού σε μια πολυεπίπεδη αφήγηση πάνω στην κοινωνική υποκρισία και την παρακμή του ατόμου σε εποχές ανθρωπιστικής κρίσης, το βραβείο FIPRESCI για Ελληνική Πρεμιέρα απονέμεται στην ταινία Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Σκεπτικό:

Για την οξυδέρκεια με την οποία εξερευνά το τοπίο της ελληνικής επαρχίας, μέσα από τα διαπλεκόμενα λάθη και πάθη μιας οικογένειας, εγκλωβισμένης στον κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό ιστό αυτής ακριβώς της εντροπίας, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απονέμει το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας στο Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» 

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους​ Άρη Φατούρο (Σκηνοθέτης – Σύμβουλος Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής), Βασίλη Δούβλη (Σκηνοθέτης – Προϊστάμενος του Τομέα Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής) και Κώστα Δήμου (Συνεργάτης προγράμματος, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75 της ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ, Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ, 2022

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:

Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής FIPRESCI:

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε στα Works in Progress:

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – Filmiki Productions, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό́ Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δυο βραβεία.

Το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ́ σε ταινία Έλληνα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή ελληνίδας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή που εντάσσεται στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι: Γιώργος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής, Αθηνά Καλκοπούλου, Δ/ντρια Hellas Film, Μαρία Κουφοπούλου, Δ/ντρια Hellenic Film Commission.

Το βραβείο απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες:

BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη, Ελλάδα, 2022, και ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ́, Location Award, απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ σε location manager ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική́ παραγωγή́ που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται από τους: Νίκο Κουμανταράκη, location manager, Uberto Pasolini, σκηνοθέτη-παραγωγό,  Μαρία Κουφοπούλου, Δ/ντρια Hellenic Film Commission.

Το βραβείο απέσπασε o location manager:

Γιώργος Μπαμπανάρας για την ταινία ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο απονέμεται σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από την παραγωγό Ρέα Αποστολίδη, τον σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Χριστίνα Μουμούρη.

ο βραβείο απονέμεται στην ταινία

CAVEWOMAN στου Σπύρου Σταθουλόπουλου, Ελλάδα-Κολομβία-ΗΠΑ, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν η παραγωγός Κατερίνα Κασκανιώτη, η σύμβουλος διοίκησης οπτικοακουστικών Λένα Ράμμου και η ντοκιμαντερίστρια-δημοσιογράφος Μαρία Λούκα.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

ΒΡΟΝΤΗ / THUNDER της Καρμέν Ζακιέ, Ελβετία, 2022

Σκεπτικό:

Για την τολμηρή ματιά στο κλασικό, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο θέμα των βάναυσων περιορισμών και της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας του γυναικείου σώματος, και του αγώνα για την ελευθερία της αυτοδιάθεσης, της αγάπης και της ηδονής. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η αριστοτεχνική φωτογραφία της Marine Atlan, που δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση μυστικισμού στο φιλμικό σύμπαν.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  απονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Eπιμέλεια Επιτροπής Βραβείου Νεότητας: Απόστολος Καρακάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η φετινή πενταμελής επιτροπή απαρτίζεται από τους Γιάννη Λάφη (πρόεδρος), Αγγελική Βουτσινά, Δέσποινα Θεοδωράκη, Παναγιώτη Μπροβάνο και Αναστασία Ντούλα.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας:

BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη, Ελλάδα, 2022

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας:

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ / PARIS IS IN HARLEM της Χριστίνας Κάλλας, ΗΠΑ, 2022

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

ΝΑΡΚΩΣΗ / NARCOSIS του Μαρτάιν ντε Γιονγκ

Το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors  του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward  του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ / DIGNITY του Δημήτρη Κατσιμίρη

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ / BEAUTIFUL BEINGS του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ / BURNING DAYS τoυ Εμίν Αλπέρ

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, επίσημου χορηγού επικοινωνίας του Φεστιβάλ, της COSMOTE TV, Μεγάλου Χορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank, χορηγού προσβασιμότητας, της Mastercard, επίσημης κάρτας πληρωμών, της Aegean, επίσημου αερομεταφορέα, της Fischer χορηγού βραβείων κοινού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΟΤ, του ΕΚΟΜΕ, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και της Jameson.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ