today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Ογδόντα εκατομμύρια για έναν Warhol που ίσως ανήκει σε Ελληνα

Ενάμιση δισ. δολάρια απέφερε η δημοπρασία του Paul Allen στον οίκο Christie’s την πρώτη μέρα και 116 εκατομμύρια τη δεύτερη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αείμνηστος συνιδρυτής της Microsoft ήταν ο μεγαλύτερος «πωλητής» αυτής της σεζόν δημοπρασιών (ή οποιασδήποτε σεζόν δημοπρασιών, για αυτό το θέμα), όπως λέει το Artnet News.

Αυτό μπορεί να είναι καλό για άλλους πωλητές στις μεγάλες δημοπρασίες της Νέας Υόρκης που θα ακολουθήσουν. Τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα αναμένεται να εισπραχθούν την ερχόμενη εβδομάδα κατά τις  πωλήσεις έργων τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα στους οίκους Christie’s, Sotheby’s και Phillips. Ανάμεσά τους, θα είναι ένας πίνακας που λέγεται ότι ανήκει σε ελληνική εφοπλιστική οικογένεια και έχει φιλοτεχνηθεί από τον Αντι Γουόρχολ. Ο πίνακες, που βγαίνει σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s, έχει τιμή εκκίνησης περίπου 80 εκατομμύρια.

Στον ίδιο οίκο πωλούνται, ανάμεσα σε άλλα,  έργα που ανήκουν στον δικηγόρο Daving Solinger και στην οικογένεια  Willem de Kooning. Η δημοπρασία θα γίνει στις 16 του μηνός, στη Νέα Υόρκη.

Στους Christie’s, το Ιδρυμα Agnes Gund πουλάει ένα έργο Lichtenstein για να συγκεντρώσει χρήματα για δικαιώματα αναπαραγωγής. Οι κληρονόμοι του βιεννέζου αστεριού του καμπαρέ και του κινηματογράφου Fritz Grünbaum πουλάνε σχέδια του Egon Schiele σε χαρτί ώστε να πληρώσουν αποζημιώσεις. Και το στέλεχος στην ενέργεια Roger Sant πουλά πίνακες των Gauguin και Joan Mitchell. Ο οίκος θα βγάλει επίσης σε δημοπρασία πολλά έργα που δωρήθηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Rashid Johnson και Mickalene Thomas για την υποστήριξη της Right of Return Fellowship, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που υποστηρίζει πρώην φυλακισμένους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Το Εβραϊκό Μουσείο στη Νέα Υόρκη πουλά ένα γλυπτό του Μιρό στον οίκο Christie’s για να μπορέσει να προβεί σε νέες αγορές. Ο Sotheby’s κατάφερε να πάρει και  29 έργα από το Ιδρυμα William S. Paley που ήταν ως μακροπρόθεσμα δάνεια στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Τώρα πωλούνται για να υποστηριχθούν νέες αγορές  και τεχνολογικές πρωτοβουλίες στο μουσείο.

Βλέπουμε λοιπόν πως μεγάλα μουσεία και οργανισμοί πωλούν ώστε να ανανεώσουν τις συλλογές τους ή να πληρώσουν υποχρεώσεις τους, ωστόσο οι περισσότεροι πωλητές δεν κατονομάζονται. Ανάμεσά τους και η οικογένεια Μαρτίνου, για την οποία το Artnet news παραθέτει στοιχεία, χωρίς επικοινωνία ωστόσο, καθώς δεν απαντήθηκαν τα αιτήματά του από κανέναν επώνυμο που πουλά έργα τέχνης.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του συντάκτη, η πώληση του πίνακα White Disaster (White Car Crash 19 Times) αναμένεται να αποφέρει τα υψηλότερα ποσά της σαιζόν για έργο του Warhol. Eχει ύψος 12 πόδια και εκτιμάται στα 80 εκατομμύρια δολάρια. «Η μεταξοτυπία του 1963 καλύπτεται από μυστήριο» γράφει το Artnet News. «Ο σημερινός ιδιοκτήτης το αγόρασε μέσω της Thomas Ammann Fine Art AG το 1996. Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς έχουν συνδέσει το κομμάτι με τη ναυτιλιακή οικογένεια Martinos, η οποία είναι γνωστή για την κατοχή Warhol και τους στενούς δεσμούς της με την Doris Ammann» αναφέρεται.  Το έργο έχει συμπεριληφθεί σε εκθέσεις μουσείων όπως η έρευνα Guggenheim 1998–2000 «Andy Warhol: A Factory» και η Πινακοθήκη Τέχνης του Οντάριο για τη σειρά θανάτου και καταστροφής του Warhol το 2005–6. Δεν έχει εγγύηση, κάτι που συνήθως υποδηλώνει ότι ο πωλητής έχει διαπραγματευτεί μια συμφωνία «ενισχυμένου σφυριού», αποσπώντας μέρος της προμήθειας του οίκου δημοπρασιών.

Το έργο αυτό  του ποπ καλλιτέχνη, αποτελεί «εκδήλωση των μακάβριων εμμονών του» από τη σειρά του «Death and Disaster» της δεκαετίας του 1960. Περιλαμβάνει —όπως υποδηλώνει ο τίτλος— 19 αναπαραγόμενες εικόνες ενός τραγικού τροχαίου. Ο πίνακας βασίζεται σε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε ένα άρθρο σχετικά με ένα φρικτό τροχαίο ατύχημα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Newsweek στις 3 Ιουνίου 1963.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια που ένας από τους πίνακες του Warhol “Death and Disaster” βγαίνει στην αγορά. Το 2013,  το Silver Car Crash (Διπλή καταστροφή)  πουλήθηκε στον οίκο Sotheby’s για 105,4 εκατομμύρια δολάρια – την εποχή εκείνη ήταν υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για το έργο του καλλιτέχνη της ποπ σε δημοπρασία. Τον Μάιο του 2022, το Shot Sage Blue Marylin έργο του 1964, πωλήθηκε για 195 εκατ δολάρια από τον οίκο Christie’s.

Όπως σε όλες τις σειρές «Θάνατος και καταστροφή», η επανάληψη του θέματος χρησιμοποιεί αμφότερα τα βαρετά και πολλαπλασιάζει τη φρίκη, ενώ υπογραμμίζει επίσης τη διάχυση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τη συνεχή ανατροπή του κύκλου των ειδήσεων. Επίσης, σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης John Richardson, συνδέεται με την καθολική πίστη του καλλιτέχνη και το τελετουργικό του να πηγαίνει στην εκκλησία και να εξομολογείται.

Το White Diaster έχει μια εντυπωσιακή προέλευση, αφού αρχικά ανήκε στη Stable Gallery, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση Pop Art του Warhol. Έφτασε για πρώτη φορά στο μπλοκ δημοπρασιών στον οίκο Christie’s μόλις δυόμισι μήνες μετά τον θάνατο του Γουόρχολ το 1987, όπου αγοράστηκε από τον Ελβετό μέγα συλλέκτη Thomas Ammann για 660.000 δολάρια.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ