today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

ΗΠΑ εκλογές: Γιατί το «Κόκκινο Κύμα» μπορεί να γίνει Τσουνάμι – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Σε δυο εικοσιτετράωρα ανοίγουν οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, και όπως όλα δείχνουν το βράδυ των αποτελεσμάτων θα είναι, εκτός μεγάλου απρόοπτου, μια νύχτα κόλαφος για το Κόμμα των Δημοκρατικών και το Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν. Υπάρχει περίπτωση το «Κόκκινο Κύμα», όπως αποκαλείται η επερχόμενη επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων, να εξελιχθεί σε πραγματικό τσουνάμι. Ο λόγος για αυτή τη σεισμική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Αμερικής, μόλις δυο χρόνια μετά την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές και την κατάκτηση, από τους Δημοκρατικούς, της πλειοψηφίας σε Βουλή και Γερουσία, είναι πολύ απλός. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος και το Κόμμα των Δημοκρατικών, που έχει απωλέσει εδώ και χρόνια τις παραδοσιακές αξίες του, καθοδηγούμενο από συγκεκριμένα συμφέροντα, αποφάσισε να μετατρέψει τον αμερικανικό λαό σε πειραματόζωα, μια σειράς πολιτικών επιλογών που έρχεται σε πλήρη αντίθεση, με τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές, με την πραγματική οικονομία, και γενικά, δεν θα είναι υπερβολή να πει κανείς, την ίδια τη φύση.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Σαν αποτέλεσμα, τα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευτεί από τη FED, το εθνικό χρέος της Αμερικής έχει σκαρφαλώσει στα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, παραγκωνίζει οτιδήποτε άλλο στον προϋπολογισμό της. Ο πληθωρισμός βρυχάται με ρυθμό 8-9% ετησίως, ο υψηλότερος τα τελευταία 40 χρόνια. Και στην πραγματική οικονομία, οι τιμές των τροφίμων, των καυσίμων, της στέγης και της ενέργειας είναι ακόμη πολύ πιο υψηλές από την επίσημη τιμή.

Η χώρα στην πραγματικότητα έχει ενεργειακά διαθέσιμα σε ντίζελ, για 25 ημέρες, αφού για πολιτικές σκοπιμότητες ο κ. Μπάιντεν, συνεχίζει να στραγγίζει τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, ένα καύσιμο το οποίο η Αμερική έχει σε αφθονία αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να προχωρήσει σε πλήρη παραγωγή του, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της Αμερικής, της Δύσης ευρύτερα και κυρίως της Ευρώπης.

Από την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης Μπάιντεν, επικρατεί και δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια να διορθωθεί η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Το Πεντάγωνο μετά την εξευτελιστική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, που κάποια στιγμή, θα την πληρώσει βαριά όλη η Δύση, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα εξοπλισμού. Ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μπάιντεν και η κυβέρνησή του, στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια  σε οπλικά συστήματα στην Ουκρανία χωρίς να αναπληρώνει το οπλοστάσιο της Αμερικής. Και πάνω σε αυτή την τραγική κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η πρωτοφανής για τα δεδομένα των ΗΠΑ, μείωση του ποσοστού των προσλήψεων στις ένοπλες δυνάμεις κατά 50%.

Το Αμερικανικό Ναυτικό παρουσιάζει σημάδια διάλυσης, καθώς η Κίνα επεκτείνει τον στόλο της με την προσδοκία να απορροφήσει την Ταϊβάν.

Παραδοσιακά οι Αμερικανοί πολίτες, προσβλέπουν στον Πρόεδρο και στο Κογκρέσο, για την επίλυση προβλημάτων τέτοιου μεγέθους. Αυτό που βλέπουν τα δυο χρόνια της διακυβέρνησης Μπάιντεν και του ελέγχου του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς, είναι δημιουργία και συνεχής επιδείνωση των προβλημάτων και ταυτόχρονα, μια ψευδή παρουσίαση της κρίσης, αφού τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, επικαλούμενος για παράδειγμα ότι η βενζίνη, ήταν 5 δολάρια το γαλόνι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενώ στην πραγματικότητα η τιμή ήταν 2,5 δολάρια.

Επιχειρηματολογεί ψευδώς ότι πέρασε το σχέδιό του για αμνηστία φοιτητικών δανείων με μία ή δύο ψήφους από το Κογκρέσο, όταν απλώς υπέγραψε χρέος μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων με εκτελεστικό διάταγμα και παρέκαμψε το Κογκρέσο.

Και καθώς οδεύουμε προς μια αποφασιστική ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση, περιέργως οι αρχιτέκτονες αυτών των καταστροφικών πολιτικών, των τελευταίων δύο ετών, Ο Λευκός Οίκος του κ. Μπάιντεν και η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ούτε υπερασπίζονται τις αποτυχημένες πολιτικές τους, ούτε συμφωνούν να τις αλλάξουν.

Κανένας Δημοκρατικός υποψήφιος για το Κογκρέσο δεν αναφέρεται για παράδειγμα στα 3 εκατομμύρια ανθρώπους που πέρασαν παράνομα τα σύνορα.

Δεν έχουν τίποτα να πουν, για το ότι βοήθησαν στην ακύρωση βασικών ενεργειακών αγωγών, στη μείωση της ομοσπονδιακής μίσθωσης φυσικού αερίου και πετρελαίου και στο κλείσιμο του Αρκτικού Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής. Κανένας δεν παίρνει τα εύσημα για το σφυροκόπημα εναντίον των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα.

Κανένας δεν προϊδεάζει για τις πολιτικές της μη εγγύησης και της αποθάρρυνσης της αστυνομίας, των Δημοκρατικών Εισαγγελέων και των Δημοκρατικών Δημάρχων, των μεγάλων πόλεων που με τις πολιτικές τους, έχουν εκτοξεύσει την εγκληματικότητα.

Κανένας δεν τολμά να σχολιάσει το γεγονός, ότι ένα ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 8-9%, είναι για τους Δημοκρατικούς και το Λευκό Οίκο, μια επιθυμητή κατανομή του πλούτου.

Κανένας Υποψήφιος των Δημοκρατικών, πολιτειακός ή εθνικός – και σίγουρα όχι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, δεν προσφέρεται να αλλάξει αυτές τις τοξικές πολιτικές.

Κανένας υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν θέλει να ολοκληρωθεί το συνοριακό τείχος. Κανένας υποψήφιος της Βουλής δεν απαιτεί να ολοκληρωθεί ο ενεργειακός αγωγός Keystone. Κανένας υποψήφιος γερουσιαστής δεν ζητά δημοσιονομική πειθαρχία για τη μείωση του πληθωρισμού.

Το αντίθετο, παραμένουν σιωπηλοί.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, εκφωνεί ομιλίες για τους εξτρεμιστές του Κινήματος MAGA (Make America Great Again), ενώ καθημερινά παρουσιάζει  ένα ακόμη φτιαγμένο μεζέ της φανταστικής αυτοβιογραφίας του.

Μόλις οι Δημοκρατικοί, ανέλαβαν την προεδρία, τη Βουλή και τη Γερουσία, δοκίμασαν ένα επικίνδυνο πείραμα έναντι του αμερικανικού λαού, τον οποίο αντιμετώπισαν σαν πειραματόζωο. Ένα πείραμα το οποίο περιλαμβάνει όλες τις αλλοπρόσαλλες και επικίνδυνες πολιτικές που αναφέρονται πιο πάνω και δυστυχώς εξαπλώθηκαν σε όλο το Δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί στη σημερινή δεινή κρίση η οποία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Αμερική, την Ευρώπη και τη Δύση συνολικά.

Ευτυχώς, πριν να είναι πολύ αργά την Τρίτη, τα πειραματόζωα, οι Αμερικανοί πολίτες, των οποίων το δημοκρατικό αισθητήριο τα συμφέροντα που ελέγχουν το Κόμμα των Δημοκρατικών αμφισβητούν και λοιδορούν, θα αντιδράσει και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν πολύ έντονα.

Γι’ αυτό και το «Κόκκινο Κύμα», μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε «Κόκκινο Τσουνάμι», με πάνω από 240 έδρες για τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 53 έδρες πλειοψηφία στη Γερουσία.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ