today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Τι σηματοδοτεί η πρώτη επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα

Τη γερμανική διαφοροποίηση απέναντι στην Τουρκία σηματοδοτεί η επίσκεψη, για πρώτη φορά στην Αθήνα, του Όλαφ Σολτς, καθώς ο καγκελάριος δε θα ακολουθήσει το …πρωτόκολλο και δε θα πάει στην Άγκυρα, όπως γινόταν στο παρελθόν, προκαλώντας -προφανώς – νέο εκνευρισμό στην Τουρκία.

Του Κώστα Πασίση

Ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα για αλλαγή σελίδας στις ελληνογερμανικές σχέσεις και νέας στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με παρονομαστή τις κοινές προκλήσεις.

Πριν την άφιξη του κ. Σολτς στην Ελλάδα, το Βερολίνο καταδίκασε  τις απειλές Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, έχοντας πλήρη εικόνα για τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, ύστερα από την ενδελεχή ενημέρωση που έκανε προσωπικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Γερμανό ομόλογό του.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν περιμένει στροφή 180 μοιρών από το Βερολίνο έναντι της Τουρκίας και η απάντηση βρίσκεται στην πολυπληθή τουρκική κοινότητα που βρίσκεται στη Γερμανία, αλλά και τις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες των δύο χωρών.

Αλλά η «ερμαφρόδιτη» στάση Ερντογάν στην Ουκρανική κρίση, η «πλάτη» που βάζει ο Σουλτάνος στον Πούτιν, έχει ενοχλήσει όχι μόνο τη Γερμανία αλλά και ολόκληρη τη Δύση, που αντιλαμβάνεται σαφέστερα το ρόλο της…

Το Μαξίμου θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη συγκεκριμένη επίσκεψη και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, που συνέπεσε χρονικά με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε για κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως φάνηκε και στην πρόσφατη  συνάντηση των 27 ηγετών της Ε.Ε, η χώρα μας διαδραματίζει πλέον κομβικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ενώ έχει αναβαθμισμένο status στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης.

Υπό το πρίσμα αυτό η συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί σε άλλη βάση, από αυτή που γινόταν όταν επισκεπτόταν την Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ.

Το Μαξίμου εκείνο που προσδοκά από την επίσκεψη είναι να συνεχιστεί η καθαρή στήριξη και η αλληλεγγύη της Γερμανίας προς τη χώρα μας, αναφορικά με τις τουρκικές απειλές.

Να «παγώσει» επ αόριστον το πρόγραμμα παράδοσης των γερμανικών υποβρυχίων προς την Άγκυρα. Ένα ζήτημα με υψηλό βαθμό δυσκολίας, λόγω των ενεργών συμφωνιών και συμβολαίων των δύο χωρών και να ανοίξει εκ νέου το μεταναστευτικό.

Ο Γερμανός καγκελάριος έρχεται  στην Αθήνα σήμερα, απευθείας από το Παρίσι και αύριο, 27 Οκτωβρίου το πρωί, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 12 το μεσημέρι, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Σύμφωνα με την  ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας, τα θέματα που θα απασχολήσουν τους δυο ηγέτες είναι οι διμερείς  σχέσεις, τα οικονομικά και ευρωπαϊκά, με την ενέργεια να βρίσκεται εξίσου ψηλά στη λίστα.

Η συνάντηση δε θα είναι μονοθεματική, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά στις Βρυξέλλες, όπερ σημαίνει ότι η ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνει τα …πάντα.

Από τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, την ακρίβεια που μαστίζει όλη την Ευρώπη, απόρροια της ενεργειακής κρίσης, τα επόμενα βήματα της Ευρώπης, τις γερμανικές αποζημιώσεις τα εξοπλιστικά το Τουρκολιβυκό μνημόνιο μέχρι την κλιμακούμενη επιθετικότητά της Άγκυρας.

Βαρύνουσας σημασία  είναι η συζήτηση για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leopard, ενώ πιθανότατα επί τάπητος θα τεθεί και η κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής και συντήρησης γερμανικών τεθωρακισμένων.

Μια εξέλιξη, που αν λάβει «σάρκα και οστά», θα δώσει διάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επισημαίνεται ότι Ελλάδα και Γερμανία ήρθαν σε συμφωνία για την παραλαβή τεθωρακισμένων Marder, προκειμένου να αντικατασταθούν τα ελληνικά BMP-1, τα οποία θα σταλούν στην Ουκρανία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φυσικά θα ενημερώσει και για τις τελευταίες προκλήσεις και τις απειλές πολέμου της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από την εντυπωσιακή αναβάθμιση της χώρας σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Το βέβαιο είναι ότι και αυτή η επίσκεψη θα μπει στο μικροσκόπιο της τουρκικής διπλωματίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ