today-is-a-good-day
28.1 C
Athens

Λ.Αλαβάνος: Ο εργαζόμενος λαός έχει συμφέρον να δυναμώσει το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η αντεπίθεση, η διεκδίκηση

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι μπροστά στις ευρωεκλογές τίθενται δύο ερωτήματα: «το πρώτο είναι, εάν ο λαός με την ψήφο του θα δώσει λευκή επιταγή στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις της να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική που έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια εργαζόμενους, ή θα πουν καθαρά και δυνατά “ως εδώ”;

Και το δεύτερο, εάν θα στείλει ο λαός στην Ευρωβουλή βουλευτές ντελάληδες και διαπραγματευτές των μεγάλων συμφερόντων, των λίγων, των πλουσίων, ή εκπροσώπους του εργαζόμενου λαού που θα υπερασπίζονται τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα;».

Αναφέρει ότι η ΕΕ «είναι μια ένωση καπιταλιστικών κρατών και επιχειρηματικών ομίλων που προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων».

«Κάθε άνθρωπος που προβληματίζεται, συμφέρον έχει να ενισχύσει το ΚΚΕ, που είναι αντίπαλος της ΕΕ, και θα του πει την αλήθεια χωρίς περικοκλάδες» τονίζει

Προσθέτει ότι « ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2 (Νέα Αριστερά) – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Ελ. Λύση, ταυτίζονται σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα» και υπογραμμίζει πως «απέναντί τους, πραγματικός κυματοθραύστης στο τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων, στέκεται η πάλη των εργαζομένων και το ΚΚΕ. Ο εργαζόμενος λαός έχει συμφέρον να δυναμώσει το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η αντεπίθεση, η διεκδίκηση».

Αναφέρει ακόμα ότι «οι λαοί έχουν συμφέρον να παλέψουν σε κάθε χώρα, ενάντια στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις της, στους οικονομικούς ομίλους, με στόχο να πάρουν στα χέρια τους τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας. Να οικοδομήσουν μία νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».

Ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέροντας, τέλος, χαρακτηριστικά « ΚΚΕ δαγκωτό» τονίζει ότι «το ΚΚΕ μπορεί με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα να υποστηρίξει τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους ομίλους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν υλοποιεί, αλλά αντιπαλεύει τις απαιτήσεις τους. Μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ γιατί δεν έχει συμφέρον να αποκρύψει τα άπλυτα αυτού του εχθρικού για τον λαό οργανισμού, όπως οι άλλοι».

 

Ακολουθεί ολοκληρη η συνέντευξη του Λ. Νικολάου-Αλαβάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μηλιώνη:

 

Ερ: Ποιά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών του 2024;

Απ: Σήμερα ο λαός μας κι οι άλλοι λαοί της ΕΕ, από την εμπειρία τους, καταλαβαίνουν καλύτερα τι είναι η ΕΕ. Είναι μία ένωση καπιταλιστικών κρατών και επιχειρηματικών ομίλων. Προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων, εκτοξεύει την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε όλα τα κράτη – μέλη, υποστηρίζει τους οικονομικούς ομίλους που εδρεύουν στην ΕΕ στους σφοδρούς ανταγωνισμούς με εκείνους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών αξόνων και καπιταλιστικών κρατών και με στρατιωτικές αναμετρήσεις, όπως σήμερα στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή.

“Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” περί “σύγκλισης”, “υψηλών μισθών”, “εγγυημένων δικαιωμάτων” που ευαγγελίζονταν οι υποστηρικτές της ΕΕ, έχουν καταρριφθεί με πάταγο. Η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν είναι αυτή που έβγαλε στο δρόμο εκατομμύρια εργαζομένους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, φοιτητές, που απαίτησαν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Τέτοιους αγώνες ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με πάνω από 230 ομιλίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και εκατοντάδες ακόμη παρεμβάσεις για κάθε μικρότερη και μεγαλύτερη μάχη της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη.

 

Ερ: Ποιά είναι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κρισιμότητα των ευρωεκλογών και ποιο είναι το δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι;

Απ: Βλέπουμε μπροστά μας δύο ερωτήματα. Το πρώτο είναι, εάν με την ψήφο του θα δώσει λευκή επιταγή στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις της να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική που τους έβγαλε στους δρόμους, ή θα πουν καθαρά και δυνατά “ως εδώ”;

Και το δεύτερο, εάν θα στείλει ο λαός στην Ευρωβουλή βουλευτές ντελάληδες και διαπραγματευτές των μεγάλων συμφερόντων, των λίγων, των πλουσίων, ή εκπροσώπους του εργαζόμενου λαού που θα υπερασπίζονται τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα;

Τα άλλα κόμματα, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2 (Νέα Αριστερά) – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Ελ. Λύση, ταυτίζονται σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα. Στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν μαζί: Το κατάπτυστο ψήφισμα που έδινε πράσινο φως στον κατακτητή Ισραήλ να σφαγιάσει τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, τις πολεμικές πιστώσεις και αποστολές όπλων στην Ουκρανία, την υπεράσπιση των συμφερόντων των λόμπι των επιχειρηματιών.

Απέναντί τους, πραγματικός κυματοθραύστης στο τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων, στέκεται η πάλη των εργαζομένων και το ΚΚΕ. Ο εργαζόμενος λαός έχει συμφέρον να δυναμώσει το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η αντεπίθεση, η διεκδίκηση.

 

Ερ: Αρκετά συχνά, τίθεται το ερώτημα αν μπορεί μια χώρα, όπως η Ελλάδα, να πορεύεται εκτός διακρατικών συμμαχιών; Τι σημαίνει “στην πράξη” απεμπλοκή της χώρας μας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και υπό ποιούς όρους μπορεί να γίνει αυτό;

Απ: Το σύνθημα του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές σημειώνει: Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη των εργατών και όλων των εργαζομένων, των αγροτών, της ειρήνης και της ευημερίας των λαών!

Οι λαοί έχουν συμφέρον να παλέψουν σε κάθε χώρα, ενάντια στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις της, στους οικονομικούς ομίλους, με στόχο να πάρουν στα χέρια τους τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας. Να οικοδομήσουν μία νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, κι όχι το κυνήγι των μεγαλοεπιχειρηματιών για ολοένα μεγαλύτερα κέρδη. Και σε αυτά τα πλαίσια, μπορούν οι λαοί να αποφασίσουν ελεύθερα την οικοδόμηση διμερών και πολυμερών σχέσεων, βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος, κι όχι με βάση τις απαιτήσεις και τα “θέλω” των μονοπωλίων και των καπιταλιστών όπως συμβαίνει σήμερα.

Ταυτόχρονα, όσο οι αναμετρήσεις αποκτούν τέτοιο περιεχόμενο, σύγκρουσης με τους ομίλους και τις αστικές κυβερνήσεις, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα γίνονται για να έχει ο λαός κατακτήσεις σήμερα. Δείτε για παράδειγμα μεγάλους αγώνες που έγιναν και ξεπέρασαν τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως των εργαζομένων στις πλατφόρμες, των αγροτών. Τέτοιοι αγώνες σφραγίζουν τις εξελίξεις, ασκούν πίεση στην ΕΕ και στα όργανά της, στις κυβερνήσεις. Χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε ποτέ η, μη υποχρεωτική, “οδηγία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες” που αναγνωρίζει κάποια δικαιώματα αλλά είναι στο χέρι των εργαζόμενων να τα διεκδικήσουν με την πάλη τους. Χωρίς αυτούς δεν θα αναδεικνυόταν η ΚΑΠ ως βασικό πρόβλημα για την επιβίωση των αγροτών.

 

Ερ: Γιατί αυτοί που αντιμετωπίζουν προβληματισμένοι την ΕΕ να ψηφίσουν ΚΚΕ; Πως κρίνετε την στάση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων; Ποιοί είναι οι στόχοι του ΚΚΕ για την κάλπη της 9ης Ιουνίου;

Απ: Το ΚΚΕ έχει δώσει “διαπιστευτήρια”. Οι βουλευτές κι ευρωβουλευτές του, τα μέλη του, βρίσκονται, μαζί με άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές, μέσα σε κάθε μικρότερο και μεγαλύτερο αγώνα. Εκεί θα καταθέσουμε και τις ανανεωμένες δυνάμεις που θα καταγραφούν στις προσεχείς Ευρωεκλογές, όπου ο στόχος είναι “ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό”.

Κάθε άνθρωπος που προβληματίζεται, συμφέρον έχει να ενισχύσει το ΚΚΕ, που είναι αντίπαλος της ΕΕ, και θα του πει την αλήθεια χωρίς περικοκλάδες. Όπως το κάναμε όταν αποκαλύψαμε τα χιλιάδες μικρότερα και μεγαλύτερα “Τέμπη” που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ, λόγω της στρατηγικής της απελευθέρωσης, της μη υλοποίησης των μέτρων ασφαλείας επειδή κοστίζουν στους ομίλους-επενδυτές. Αυτά, ξέρετε, τα υπόλοιπα κόμματα τα ψήφισαν το 2021. Ή όταν με δημόσια επιστολή μας προς την Κομισιόν καταγγείλαμε το πάνω από 1 δισ. ευρώ με το οποίο η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει ήδη τις πολεμικές βιομηχανίες και τον στρατό του Ισραήλ για “έρευνα κι ανάπτυξη” όπλων. Όπλων που δοκιμάζονται σήμερα στα κορμιά του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Ή όταν υπογραμμίσαμε ότι για το αίσχος των 13 ωρών εργασίας τη μέρα σε πολλούς εργοδότες, τη μη καταβολή υπερωριών, την ελαστική απασχόληση που θερίζει σήμερα, ευθύνονται ευρωενωσιακές οδηγίες. Όταν ξεσκεπάσαμε τους όψιμους “φίλους των αγροτών” ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση, που είχαν ψηφίσει δύο φορές την ΚΑΠ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ΚΚΕ μπορεί με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα να υποστηρίξει τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους ομίλους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν υλοποιεί, αλλά αντιπαλεύει τις απαιτήσεις τους. Μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ γιατί δεν έχει συμφέρον να αποκρύψει τα άπλυτα αυτού του εχθρικού για τον λαό οργανισμού, όπως οι άλλοι.

Γι’ αυτό, ΚΚΕ δαγκωτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ