today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ο Πρόεδρος του διχασμού – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Το να κατέχεις το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και να είσαι ο ένοικος του Οβάλ Γραφείου στο Λευκό Οίκο, πέρα από το γεγονός ότι είναι μια μεγάλη τιμή, αποτελεί και τεράστια ευθύνη, με δεδομένο ότι καλείσαι να κατευθύνεις τις τύχες της μεγαλύτερης και ίσως πιο άμεσης δημοκρατίας του πλανήτη, αλλά και συνάμα τις τύχες και τη σταθερότητα του δυτικού κόσμου και του διεθνούς συστήματος. Δυστυχώς, πριν λίγες ώρες, ο νυν Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι κατά πολύ κατώτερος των περιστάσεων και της ευθύνης που απαιτεί το αξίωμά του.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Ο κ. Μπάιντεν, σε μια επικίνδυνη και εξόχως διχαστική, ορμώμενη από καθαρά πολιτικού συμφέροντος κίνητρα, ομιλία του, με τίτλο «Ψυχή του Έθνους»,  κάλεσε τους Αμερικανούς να «σταματήσουν» τους Ρεπουμπλικάνους του MAGA (υποστηρικτές Τράμπ), χαρακτηρίζοντάς τους, σκοτεινή δύναμη κατά της δημοκρατίας.

Ενώ μεγάλο μέρος της σκοτεινής  και μελαγχολικής ομιλίας του κ. Μπάιντεν, επικεντρώθηκε στη δαιμονοποίηση των Ρεπουμπλικάνων του MAGA. Ο ευρισκόμενος σε απόγνωση να σώσει την υπό κατάρρευση προεδρία του κ. Μπάιντεν, ανέβασε τη  δαιμονοποίηση, πάνω από 70 εκατομμυρίων Αμερικανών, σε πρωτόγνωρα επίπεδα, προτείνοντας στον αμερικανικό λαό, να προχωρήσει σε απομόνωση  των υποστηρικτών του προκατόχου του και επικρατέστερου, με συντριπτική πλειοψηφία, μέχρι στιγμής, για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, προκατόχου του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπάιντεν, το είπε αυτό, αφού παρουσίασε τους Ρεπουμπλικάνους του Κινήματος Make America Great Again, ως άμεση απειλή  για την αμερικανική δημοκρατία.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι του MAGA δεν σέβονται το σύνταγμα», είπε. «Δεν πιστεύουν στο κράτος δικαίου, δεν αναγνωρίζουν τη βούληση του λαού».

«Οι δυνάμεις της MAGA είναι αποφασισμένες να πάνε αυτή τη χώρα προς τα πίσω», πρόσθεσε. «Οπισθοδρομικά σε μια Αμερική όπου δεν υπάρχει δικαίωμα επιλογής. Δεν υπάρχει δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Δεν υπάρχει δικαίωμα αντισύλληψης. Δεν έχεις δικαίωμα να παντρευτείς αυτόν που αγαπάς. Προωθούν αυταρχικούς ηγέτες και υποδαυλίζουν τις φλόγες της πολιτικής βίας».

Μέχρι εδώ όλα καλά, με δεδομένο ότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος, έχει το δικαίωμα που του δίνει η δημοκρατία, να έχει πολιτικές απόψεις οι οποίες είναι αντίθετες και διαφωνούν κάθετα με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Εκεί που αρχίζει όμως να φλερτάρει επικίνδυνα, με αυτό που κατηγορεί είναι, όταν μη έχοντας αίσθηση της ευθύνης του αξιώματός του, ενθαρρύνει το λαό να πολεμήσει ενάντια σε αυτή, τη σκοτεινή και κακή ιδεολογία, χαρακτηρίζοντας τους Ρεπουμπλικάνους του MAGA, ως μειονότητα, παρόλο που 70 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τράμπ.

«Δεν είμαστε ανίσχυροι μπροστά σε αυτές τις απειλές», είπε ο πρόεδρος. «Δεν είμαστε παρευρισκόμενοι σε αυτή τη συνεχιζόμενη επίθεση κατά της δημοκρατίας. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι Αμερικανοί, πολύ περισσότεροι Αμερικανοί, από κάθε υπόβαθρο και πεποίθηση, που απορρίπτουν την ακραία ιδεολογία MAGA από εκείνους που την αποδέχονται».

«Και είναι στο χέρι μας, μέσα στα ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ, τα δικά σας και τα δικά μου, να σταματήσουμε την επίθεση στη δημοκρατία», συνέχισε. «Πιστεύω ότι η Αμερική βρίσκεται σε σημείο καμπής. Μία από αυτές τις στιγμές που καθορίζει το σχήμα όλων όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Και τώρα, η Αμερική πρέπει να επιλέξει, να προχωρήσει μπροστά ή να κινηθεί προς τα πίσω. Να χτίσουμε ένα μέλλον ή μια εμμονή για το παρελθόν. Να είμαστε ένα έθνος ελπίδας και ενότητας και αισιοδοξίας ή ένα έθνος φόβου, διχασμού και σκότους».

Μια χαρά τα λέει ο κ. Μπάιντεν, αλλά όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το κάλεσμα για απομόνωση δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών, χαρακτηρίζοντάς τους σκοταδιστές, λευκούς ρατσιστές, και εξτρεμιστές.

Ένας υπεύθυνος και έχων επίγνωση της ευθύνης και της αποστολής που προκύπτει από το αξίωμά του, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και εάν πιστεύει ότι αυτά είναι αλήθεια, έχει την υποχρέωση να προσπαθήσει μέσω της ρητορικής του και κυρίως μέσω της πολιτικής του, να πείσει αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς ότι κάνουν λάθος.

Σε καμία περίπτωση, δεν έχει την πολυτέλεια και το δικαίωμα, προσπαθώντας να σώσει την παραπαίουσα, λόγω ανυπαρξίας σοβαρής στρατηγικής στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς προεδρία του, να βάζει δυναμίτη και να απειλεί να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια και την ενότητα του αμερικανικού έθνους, απειλώντας ταυτόχρονα και τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος.

Με τον Ντόναλντ Τράμπ, ο κ. Μπάιντεν μπορεί να διαφωνεί και να τρέμει την προοπτική το κόμμα του, οι Δημοκρατικοί, να απωλέσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις επερχόμενες το Νοέμβριο, ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, βάζοντας στην ουσία ταφόπλακα στο υπόλοιπο μισό της προεδρικής του θητείας. Εκείνο που δεν έχει το δικαίωμα να κάνει, είναι να βάζει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από αυτό της χώρας του, του Αμερικανικού Έθνους, και του πλανήτη.

Είναι πραγματικά λυπηρό, άδικο και επικίνδυνο. Αλλάξτε πορεία όσο είναι καιρός κύριε πρόεδρε. Μετατραπείτε σε ηγέτη ενότητας και επούλωσης του τραύματος του διχασμού, πριν να είναι πολύ αργά και πάρουν φωτιά οι δρόμοι και οι πλατείες της Αμερικής.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ