today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Σημαντική συλλογή Κυκλαδικών Αρχαιοτήτων επιστρέφει στην Ελλάδα

Μια εξαιρετική συλλογή με αρχαιότητες κυκλαδικής τέχνης, επιστρέφει στην Ελλάδα, ύστερα από μια σπουδαία συμφωνία που πέτυχε η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές συλλογές παγκοσμίως, η οποία ανήκει σε Αμερικανό συλλέκτη και η οποία θα αποσταλεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ύστερα από μακρόχρονη διαπραγμάτευση που έγινε με την αμερικανική πλευρά.

«Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού». Υπό αυτό τον τίτλο, η Βουλή θα επικυρώσει την εισαγωγή των αρχαιοτήτων. Σήμερα, η συμφωνία θα συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον νόμο 3028 του 2002, τον αποκαλούμενο και «αρχαιολογικό νόμο», «πολιτιστικά αγαθά εισάγονται ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης των Παρισίων, που αφορά στα ληπτέα μέτρα για την απαγόρευση και παρεμπόδιση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών και έχει κυρωθεί με το Ν. 1103/1980 (ΦΕΚ 297 Α”) και των λοιπών κανόνων του διεθνούς δικαίου.» Ωστόσο, εδώ μεσολαβούν ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στον συλλέκτη πολιτιστικά ιδρύματα και σωστά εισάγεται η συμφωνία στο κοινοβούλιο.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι κυκλαδικές αρχαιότητες κοσμούν πάμπολλες συλλογές παγκοσμίως, ανάμεσά τους και συλλογές μουσείων. Βρέθηκαν στη λαίλαπα της αρχαιοκαπηλίας τους περασμένους αιώνες και έχουν πωληθεί και εξαχθεί παράνομα στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη συλλογή φαίνεται πως εμπίπτει στην σύμβαση της UNESCO για την καθαρή προέλευση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκτηθεί ύστερα από το 1970. Ισως, μάλιστα, κάποια στοιχεία έχουν απασχολήσει την αμερικανική δικαιοσύνη.

Αν επαληθευθούν οι πληροφορίες, τότε σίγουρα η επιστροφή αποτελεί μια πολύ σημαντική επιτυχία της Ελλάδας, της υπουργού Πολιτισμού και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση μιας τόσο ιδιαίτερης συλλογής, είναι πολύ σημαντική.

Η προϊστορία των συζητήσεων είναι μεγάλη. Εχει ξεκινήσει πριν από κάποια χρόνια, με τη συμμετοχή της Λίνας Μενδώνη, τότε γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού.  Επίσης, μετείχαν στελέχη της ελληνικής αρχαιολογίας. Ευοδώθηκε πρόσφατα, και η επιστροφή θα γίνει με μεσολαβητές το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στο Ντέλαγουέαρ. Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται, όταν η μεταβίβαση γίνεται από ιδιώτη.

Το Κυκλαδικό Μουσείο θα εμπλουτίσει τις συλλογές του με μια σημαντική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει αρχαιότητες εξαιρετικής ομορφιάς και ιδιαίτερης σπανιότητας. Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς.

Αγγελική Κώττη

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ