today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

ΗΠΑ και Τουρκία: Τώρα ή ποτέ! – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Η χθεσινή διαρροή από τη Ρωσία για την υπογραφή από την Τουρκία, για προμήθεια δεύτερης συστοιχίας αντιπυραυλικού συστήματος S-400, θέτει πλέον προ των ευθυνών τους τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η στιγμή που η Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μια και καλή την κατάσταση με το καθεστώς Ερντογάν και το ρόλο του Δούρειου Ίππου των οποίο διαδραματίζει στην καρδιά της ασφάλειας της Δύσης, που είναι η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ).

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Ως πρώτη αντίδραση η χθεσινή απάντηση του Στέητ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την διαρροή από τη Μόσχα περί προμήθειας δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία, ερώτηση είναι καταρχήν θετική.

Μένει να δούμε εάν τα λόγια θα συνοδευτούν και από πράξεις.

Το Αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών, στην πρώτη αντίδρασή του αναφέρει ότι,

“Δεδομένης της βάναυσης και αδικαιολόγητης συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τώρα περισσότερο από ποτέ προτρέπουμε όλες τις χώρες να αποφύγουν τις συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, που τις θέτει σε κίνδυνο κυρώσεων.”

Εάν επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία προχωρά σε νέα προμήθεια S-400 και ο κίνδυνος κυρώσεων δεν μεταφραστεί σε ουσιαστικές και βαρύτατες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας του Ερντογάν, παρόμοιες και πιο σκληρές από αυτές που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τράμπ, για την υπόθεση του Πάστορα Μπράνσον, τότε οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα έχει πλέον απωλέσει κάθε αξιοπιστία όσο αφορά το ρόλο της ως ηγέτιδα δύναμη της Δύσης.

Ας ελπίσουμε επίσης, με δεδομένο ότι η διαρροή από το καθεστώς Πούτιν, έγινε την ίδια ημέρα που αντιπροσωπεία της Τουρκίας βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το καυτό για τον Ερντογάν και την Άγκυρα θέμα της προμήθειας και της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, δεν πρόκειται για ένα καλοστημένο σκηνικό όπου ο Ερντογάν και η Τουρκία θα κάνει τη μεγάλη κωλοτούμπα και αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον και τον Αμερικανό Πρόεδρο για να ανταμειφθεί, αδίκως, για μια ακόμη φορά πλουσιοπάροχα.

Επίσης, με δεδομένο το σκηνικό που διαμορφώνεται με τη χθεσινή διαρροή από τη Μόσχα, ας έχουμε κατά νου το γεγονός ότι είναι αρκετά δύσκολο για την Αμερική, η οποία μετά την κρίση που έχει πυροδοτήσει η παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, φρόντισε με την ανούσια και άκαιρη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν, να προκαλέσει ένταση και ρήγμα στην ισορροπία των σχέσεων της με την Κίνα, να δει την Τουρκία να περνά στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κουτοπόνηρο παιχνίδι του Ερντογάν, την ώρα που η Ρωσία κάνει τη διαρροή και η τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τα F-16, δεν πρέπει να περάσει έτσι.

Ακόμα και στην περίπτωση που η διάψευση είναι αληθής, είναι μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση Μπάιντεν, να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο με την Τουρκία του Ερντογάν. Το δίλλημα το οποίο πρέπει να τεθεί οριστικά και αμετάκλητα στον Σουλτάνο της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο. Τέλος με τον Πούτιν τώρα ή βαρύτατες οικονομικές και άλλες κυρώσεις και ψυγείο από τη Δύση συνολικά.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για παχιά λόγια, βαρύγδουπες δηλώσεις και υπεκφυγές.

Κύριε Μπάιντεν τα πράγματα είναι απλά. Ή τώρα ή ποτέ. Το παραμύθι με την Τουρκία του Ερντογάν, για το καλό του ΝΑΤΟ, τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Δύσης ευρύτερα, πρέπει να λάβει τέλος, εδώ και τώρα.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ