Οι δημοσκοπήσεις μετά τις πυρκαγιές, το Action 24και τα χαμόγελα στις τράπεζες από τις ανακοινώσεις Λαγκαρντ

Φαίνεται ότι ούτε οι πυρκαγιές πτοούν την κυβερνητική υπεροχή, αφού δημοσκοπικά δεν δείχνει να επηρεάζεται. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά την πυρκαγιά στην Πεντέλη η διαφορά των δύο κομμάτων παραμένει αμετάβλητη, κάτι που θα πιστοποιηθεί και στα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν το Σαββατοκύριακο.

Πωλήθηκε τελικώς το Action 24 στους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη, κάτι για το οποίο η στήλη σας είχε ενημερώσει εγκαίρως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις ενδείξεις, στο κανάλι θα παραμείνει ο βασικός κορμός των δημοσιογράφων, ενώ το πρόγραμμά του θα επεκταθεί σε δώδεκα ώρες. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του καναλιού θα παραμείνει ο Διονύσης Παναγιωτάκης ενώ ως ισχυρός άνδρας από την πλευρά των εφοπλιστών εμφανίζεται ο έμπειρος δημοσιογράφος Γιάννης Σαραντάκος.

To μήνυμα του Σταϊκούρα στις τράπεζες ήταν ξεκάθαρο και το είχαμε αναδείξει και εδώ από τη στήλη. Έχουν οριστικά υποβληθεί στον Εξωδικαστικό μηχανισμό δάνεια, αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός για την πορεία υλοποίησης του μηχανισμού. Το καρφί, που πέταξε προς τους τραπεζίτες, ήταν ξεκάθαρο. «Στόχος είναι να διπλασιαστούν οι ρυθμίσεις σε 2-3 μήνες», ωστόσο «υπάρχει δυστοκία από πλευράς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Δηλαδή; Οι τράπεζες δεν βοηθούν, ίσως γιατί προτιμούν να πατάνε σε ακίνητα, αντί να διευκολύνουν τον διακανονισμό οφειλών. Επίσης, αναδείχθηκε το πρόβλημα της μεταβλητότητας, που παρουσιάζει η έγκριση των ρυθμίσεων από πιστωτή σε πιστωτή.

Και μιας και πιάσαμε τα του υπουργείου Οικονομικών, τεχνοκράτες μπαινοβγαίνουν στα γραφεία των υπουργών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ. Δηλαδή, φτιάχνουν σενάρια με βάση την ισοτιμία, η οποία, όσο πέφτει, τόσο διογκώνεται ο πληθωρισμός και μειώνεται το ΑΕΠ. Και το ΑΕΠ με τη σειρά του επηρεάζει το χρέος. Και το χρέος την επενδυτική βαθμίδα. Τρία τα σενάρια, που έχουν καταρτιστεί, όπως μαθαίνουμε.

Το μαστίγιο φαίνεται πως παίρνει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Αν ισχύουν οι πληροφορίες μας – που ξέρετε ότι δεν διαψευδόμαστε -, τότε έρχονται καμπάνες βαριές σε 20 παρόχους παιγνίων για παραβιάσεις. Οι παραβιάσεις αυτές έχουν να κάνουν με τους πελάτες τους, τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων και γενικότερα με το πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στην αγορά. Για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου λαμβάνονται υπόψη η βαρύτητα, οι επιπτώσεις και βεβαίως αν έχει υπάρξει παράβαση στο εξωτερικό.

Πάντως οι Τράπεζες αντιμετώπισαν θετικά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Λαγκάρντ. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο Χρηματιστήριο. Το Ευρώ γυρίζει σε θετικά επιτόκια, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την κερδοφορία των τραπεζών. Το 85% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεταβλητό επιτόκιο, ενώ αναμένεται να διευρυνθεί και η ισχυρή καταθετική βάση των 180 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την Εθνική Τράπεζα η αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ συνεπάγεται βελτίωση στα έσοδα από τόκους της τάξης των 80 εκατ. Η διοίκηση της Alpha Bank προσβλέπει σε μια αύξηση των εσόδων από τόκους κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, η Eurobank κατά 230 εκατ. και η Τράπεζα Πειραιώς περίπου 160 εκατ.

Σημαντικές οι επενδύσεις, που δρομολογεί ο όμιλος Μαρινάκη και ειδικότερα η Capital. Μέσω του ομολογιακού, που ξεκίνησε χθες το ταξίδι του στις αγορές, ετοιμάζεται η εταιρεία να ρίξει πολλά χρήματα στο πρασίνισμα του στόλου της. Όπως λένε άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, το LNG θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στο επενδυτικό σχέδιο της Capital, που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια. Η συγκυρία για τα LNG είναι ευνοϊκή, καθώς οι ανάγκες για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο απαιτούν παραδόσεις και εφοδιασμό αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, και με τα ναύλα να ανεβαίνουν, δύο ακόμη ναυτιλιακές σκέφτονται σοβαρά να εκδώσουν ομόλογο.

Ένα σημαντικό project τρέχει η Laguna Coast Development. Το έργο τρέχει στη Νάξο και αναμένεται να γίνουν περισσότερα γνωστά τις επόμενες ημέρες. Αφορά στην ανάπτυξη μεγάλης και γνωστής παραλιακής περιοχής, με τουριστικές κατασκευές και όχι μόνο. Το έργο το τρέχει ο Αντώνης Πιτταράς, του Greek Economic Forum, και στην κυβέρνηση είναι
ενήμεροι για τον σχεδιασμό του. Εν αναμονή εξελίξεων…

Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αρχές της επόμενης αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το σχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Η σημαντικότερη πρόβλεψη της συμφωνίας εξυγίανσης έχει να κάνει με τη δημιουργία δύο εταιρειών. Μια για εμπορικούς σκοπούς και μια για αμυντικούς. Ιδιαίτερα το δεύτερο κομμάτι έχει σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να προσφέρει αρκετά έσοδα στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα Ναυπηγεία. Και αυτό γιατί τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις από το μέτωπο των αμυντικών δαπανών, ενώ το εμπορικό κομμάτι θα
συμβάλει και εκείνο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, καθώς η κρουαζιέρα και
τα σκάφη αναψυχής, όλο και αυξάνονται στη χώρα μας.

Σημαντικές επενδύσεις δρομολογεί η United Maritime Corporation του Σταμάτη Τσαντάνη (Seanergy), η οποία αναμένεται να αγοράσει τέσσερα Aframax δεξαμενόπλοια και 1 capesize πλοίο ξηρού φορτίου. Οι επενδύσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 26 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί με την
έκδοση 8 εκατ. νέων τίτλων. Η εταιρεία έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Ελλάδα.

Προβληματίζει ο πολύ χαμηλός τζίρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών , παρά τα όποια κέρδη που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Πάντως αναλυτές έλεγαν στη στήλη πως το bear market δεν έχει τελειώσει… Άλλωστε, το ίδιο λέει και η Morgan Stanley που εκτιμά ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν και άλλο, ακόμα και εάν η αμερικανική οικονομία καταφέρει τελικά να αποφύγει την ύφεση.«Το πρόσκαιρο ράλι αντίδρασης μπορεί να συνεχιστεί, αλλά μην απατάσθε, δεν πιστεύουμε ότι αυτό το bear market έχει τελειώσει, ακόμα κι αν αποφύγουμε μια ύφεση – οι πιθανότητες της οποίας αυξάνονται», γράφουν οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Michael Wilson.

Σας είχαμε γράψει για το σχέδιο ανάπτυξης της Παγκρήτιας, την οποία ο Μ.Σάλλας θέλει να βάλει στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις συγχωνεύσεις και την εξαγορά της HSBC. Ο σχεδιασμός έχει αρχίσει να υλοποιείται με τα βήματα που γίνονται να αφορούν στην επέκταση του δικτύου καταστημάτων. Έτσι λοιπόν ήδη άνοιξε νέο κατάστημα στην Πάτρα, το οποίος εντάσσεται στο σχεδιασμό της τράπεζας αν έχει παρουσία στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Επόμενος σταθμός; Η Πελοπόννησος και στο βάθος…Αθήνα.

Νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης τρέχει ο ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2032. Στόχος είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εφοδιασμού ενέργειας για τα Βαλκάνια και έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχει αυξημένο μπάτζετ. Το οποίο είναι ύψους 856 εκ. ευρώ, έναντι 543 εκατ. ευρώ το 2021. Έχουν προστεθεί σημαντικά νέα έργα για να καλυφθεί η ζήτηση στην εξυπηρέτηση των Βαλκανίων.

Η κοινοπραξία Dimand-Premia Properties ανακηρύχθηκε από την Alpha Bank προτιμητέος επενδυτής για το project Skyline, που αφορά στην αξιοποίηση περίπου 575 ιδιοχρημοποιούμενων και ανακτηθέντων ακινήτων, αξίας περί τα €500 εκατ. Περιλαμβάνονται ακίνητα, στα οποία το νέο σχήμα σκοπεύει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την επανατοποθέτηση τους στην αγορά (re-development), ακίνητα εισοδήματος (yielding), καθώς και ακίνητα που προορίζονται για πωλήσεις στην αγορά (trade). Μέσω της συναλλαγής, ο Όμιλος Alpha Bank επιδιώκει την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει, σε μία περίοδο που η αγορά ακινήτων διατηρεί την ισχυρή της δυναμική, και, κεφαλαιοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ ενός στρατηγικού επενδυτή, όπως η κοινοπραξία Dimand-Premia Properties και της Alpha Bank, να δημιουργήσει μια ηγέτιδα επενδυτική εταιρεία στον χώρο της ακίνητης περιουσίας. Η θυγατρική εταιρία του Ομίλου, Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία – σε συνέχεια του μετασχηματισμού της και της απορρόφησης της επίσης θυγατρικής, Alpha Real Estate Management and Investments, θα έχει κεντρικό ρόλο στην αξιοποίηση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του νέου σχήματος.

Η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα προτείνει προς τη Γ.Σ. των μετόχων την εκλογή του Οδυσσέα Χριστοφόρου, Αν. CEO της ΟΠΑΠ, στο Δ.Σ. του Ομίλου, ως Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους. Ο Οδυσσέας Χριστοφόρου κατέχει μεταπτυχιακό (MSc) στις Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Ulster, του Μπέλφαστ. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Arthur Andersen και μετέπειτα ανέλαβε Γενικός Διευθυντής στην Ernst & Young Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ διετέλεσε και Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας στην Εμπορική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

Στην εξαγορά της Περιβαλλοντικής Μεταφορικής ΑΕ (ΠΕΡΜΕ Hellas) προχώρησε η Polygreen. Με την κίνηση αυτή συμπληρώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, αποκτώντας «αποτύπωμα» και στον τομέα των logistics, αλλά και υποδομές που περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αποκομιδής και μεταφοράς αποβλήτων. Η εξαγορά αυτή είναι η δεύτερη, χρονικά, «σημαντική», όπως τονίζει η εταιρεία, επενδυτική της κίνηση για το 2022, μετά από αυτήν της Βασιλακόπουλος Ανακύκλωση ΑΕ τον περασμένο Μάρτιο.