today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Ο απόηχος της ομιλίας Μητσοτάκη στο Στρασβούργο και η αποδόμηση της τουρκικής προπαγάνδας για το μεταναστευτικό

Ηχηρά  μηνύματα στην Τουρκία, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία όμως παράλληλα ήταν «κομμένη και ραμμένη» στο ελληνικό κλίμα των πρόωρων εκλογών.

Ανεξάρτητα πάντως από το χρόνο που θα στηθούν κάλπες στη χώρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και ενημέρωσε τους ευρωπαίους ευρωβουλευτές για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε με εύσχημο και μαεστρικό τρόπο και στο Κογκρέσο.

Του Κώστα Πασίση

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα δείχνοντας ότι η εθνική στρατηγική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων παραμένει σταθερή και αμετάβλητη και δεν επηρεάστηκε διόλου από τα ψευτονταηλίκια του Ερντογάν.

Στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της Ουκρανίας δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας», επεσήμανε   ο πρωθυπουργός και τόνισε στον Σουλτάνο ότι «Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο κι όχι με νταηλίκια».

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση ήλθε λίγα 24ωρα μετά την ανάρμοστη απόπειρα παρέμβασης του Τούρκου προέδρου στις ελληνικές εκλογές. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι και η χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη στο ευρωκοινοβούλιο ενόχλησε την Τουρκική ηγεσία καθώς αποκαλύπτει τον ιδιαίτερο, σημαίνοντα και παρεμβατικό λόγο της Αθήνας στις Βρυξέλλες, κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η γειτονική χώρα στη χάραξη της στρατηγικής της.

Το ευρωκοινοβούλιο ήταν ο …τέλειος χώρος για να ενημερώσει την Ευρώπη, που μέχρι χθες ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική με την πορεία και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της.

«Για μία 10ετία η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη και τώρα τρίτη στην ανάπτυξη στην Ευρώπη», υπογράμμισε και έπεισε για λεγόμενα του, επισημαίνοντας ότι τον Αύγουστο, με τη σφραγίδα της Ευρώπης βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας…

«Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κλείνοντας το συγκεκριμένο μειωτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Απ κει και πέρα η τοποθέτηση του ήταν προσαρμοσμένη στην εγχώρια πραγματικότητα. Η παρέμβαση περιείχε σαφείς αιχμές για την  περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς και το στίγμα της στρατηγικής του, στην τελευταία στροφή πριν τις εκλογές.

Τα όσα είπε για το περιβόητο δημοψήφισμα του 2015, που  «λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή» στη χώρα, και τα capital control  όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν επιδέχονται πολλών ερμηνειών για την τεράστια ευθύνη που βαρύνει τον Αλέξη Τσίπρα. Και όπως διαφαίνεται στον ορίζοντα τη συγκεκριμένη «μαύρη κηλίδα» θα υπενθυμίσει πολλές φορές στις μελλοντικές ομιλίες του, ανεξάρτητα από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Άλλωστε αυτή η περίοδος είναι η αχίλλειος πτέρνα της Κουμουνδούρου και ένας βασικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Μονομαχία στο τερέν του Στρασβούργου 

Χθες επί ευρωπαϊκού εδάφους, στο Στρασβούργο είχαμε και το πρώτο άτυπο αλλά πολιτισμένο debate μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη.

Την αναφορά για το δημοψήφισμα του  2015 και τη σκληρή μνημονιακή περίοδο, σχολίασε ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «Καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Ανδρουλάκης  άσκησε  έντονη κριτική για τη στάση ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Ενώ ζήτησε ευθέως να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και σε όποιον δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ακολούθησε τη γραμμή της Κουμουνδούρου στην Ελλάδα και ανακάτεψε τα πάντα. Από Novartis μέχρι μεταναστευτικό και πανδημία, εμπλουτισμένα με οξύτατες επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού, μετατρέποντας το ευρωκοινοβούλιο σε ελληνική προεκλογική αρένα…

Στο Στρασβούργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός των fake news Παπαδημούλη για τους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα, κλήθηκε να απαντήσει και για το θέμα των «επαναπροωθήσεων», που έθεσε Ολλανδή ευρωβουλευτή Στρικ Τίνεκε.

«Όταν κοιτάτε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, ας μην επαναλαμβάνετε την τουρκική προπαγάνδα , ωσάν η Τουρκία να μην έχει κανέναν ρόλο σε ό,τι συμβαίνει και οι Έλληνες να είναι αυτοί οι οποίοι συμπεριφέρονται απάνθρωπα όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ