today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια – Γράφει η Αλίκη Τσίκα

Και πού να σφίξουν οι ζέστες λέει ο λαός και τα τελευταία χρόνια σφίγγουν νωρίς νωρίς… Μόνο που φέτος μαζί με τις ζεστές θα σφίξει και η καρδιά μας τη στιγμή που θα πάμε να ανοίξουμε το κλιματιστικό είτε στο σπιτι, είτε στο αυτοκίνητο. Μπρος ΔΕΗ και πίσω βενζίνη.

Και από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι μόνον το κλιματιστικό που θα μας… σφίξει φέτος το καλοκαίρι. Ήδη τα εισιτήρια για τα νησιά έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι υπηρεσίες δεν πάνε πίσω. Σε μια σύντομη απόδραση του Σαββατοκύριακου, παρατηρήσαμε αυξήσεις σε όλα. Από τον καφέ στο πλοίο, μέχρι και το καλαμαράκι και τη σαλατούλα στο νησί. Οι δε παραλίες, πούλαγαν που πούλαγαν την ξαπλώστρα χρυσάφι, τώρα αναμένεται να φτάσει και αυτή στο Θεό.

Στην Ελλάδα ζούμε και «παράγουμε» τουρισμό αλλά φέτος θα κοστίσει σε όλους μας πολύ παραπάνω. Αν μάλιστα σκεφτεί κάποιος ότι για να φτάσει ο μέσος Έλληνας μέχρι τις διακοπές, θα έχει ήδη ξοδέψει τα μαλλιά της κεφαλής του μόνο και μόνο για να βάζει τη βενζίνη που χρειάζεται για να πάει στη δουλειά του και να πληρώσει τη ΔΕΗ που έχει καταντήσει ένα κακόγουστο αστείο. Πρόσφατα άκουσα για λογαριασμό ύψους €1.500 που πήγε σε εργαζόμενο των €800. Απλά μαθηματικά που δεν βγαίνουν για αυτούς που καλούνται να τα πληρώσουν και αυτοί που τα χρεώνουν σφυρίζουν αδιάφορα.

Θα ήταν πραγματικά κρίμα να θυσιαστεί το έργο που όντως έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η παρούσα κυβέρνηση στο βωμό της ενέργειας. Τα επιδόματα που αυτή δίνει δεν φτάνουν ούτε για γιούχου και αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το καλοκαίρι με βεντάλια και κρύα ντους, κάτι μάλλον απίθανο με τις θερμοκρασίες που σημειώνονται, ο χειμώνας δεν θα βγει εκτός και αν μάθουμε να ζεσταινόμαστε τρίβοντας τις μύτες μας σαν Εσκιμώοι.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα πολύ πιο αποτελεσματικές λύσεις που θα στοχεύουν στο πρόβλημα και όχι στην πρόχειρη λύση του, πριν καεί και η ίδια από τον καύσωνα που έρχεται μιας και δυστυχώς όταν στερεύει η τσέπη, το οποιοδήποτε άλλο καλό ή θεάρεστο έργο, πάει στα ψιλά γράμματα. Και σαφώς δεν είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα βρουν την ευκαιρία να ονομάσουν την αισχροκέρδεια, ενεργειακή κρίση και να χρεώσουν την χωριάτικη €10 και τον κεφτέ €15. Το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει και σίγουρα θα το δούμε και τώρα, αφού ήδη μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ σε κάνει να πιστεύεις ότι ξαφνικά η ντομάτα έγινε είδος πολυτελείας και το αλεύρι προέρχεται από φύλλα χρυσού.

Ο χρόνος κυλάει, η τσέπη στερεύει, οι ζέστες σφίγγουν και μαζί και ο κλοιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ