today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΚΚΕ: Οι Έλληνες του Πόντου είχαν απέναντί τους την τουρκική και την ελληνική αστική τάξη

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζει σταθερά κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού κόντρα στις επιλογές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών που, ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την καπιταλιστική παλινόρθωση, εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας και συνεχίζουν ακόμα και μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης», είπε ο Γιάννης Δελής.

Της μικρασιατικής καταστροφής και του βίαιου, του βάρβαρου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και άλλων μειονοτήτων από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε βέβαια προηγηθεί η μικρασιατική εκστρατεία, «ένα αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι του πρώτου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου και των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων για εκείνη την αναδιανομή των εδαφών, των αγορών και των σφαιρών επιρροής». Τότε είναι και η εποχή, είπε ο Ιωάννης Δελής, όπου διαμορφώνονται και αναπτύσσονται τα εθνικά αστικά κράτη των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες αποσύνθεσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αποσύνθεση η οποία εξελισσόταν βεβαίως με την άμεση ανάμειξη των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης εκείνου του καιρού.

«Μέσα στη δίνη αυτής της διαδικασίας διαμόρφωσης έθνους-κράτους από την τουρκική αστική τάξη, υπήρξαν άμεσες καταστροφικές συνέπειες και διωγμοί των εθνικών μειονοτήτων, ανάμεσά τους και της ελληνικής ποντιακής μειονότητας, αλλά και άλλων πληθυσμών της Θράκης και της Μικράς Ασίας. Τους διωγμούς και τα βάσανα τα υπέστησαν κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι του λαού -η φτωχολογιά!- καθώς χρησιμοποιήθηκαν ερήμην τους για άλλους σκοπούς», είπε ο Γιάννης Δελής που υπογράμμισε ότι οι Έλληνες του Πόντου δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αφηρημένα τους Τούρκους, «είχαν πριν απ’ όλα την τούρκικη αστική τάξη, η οποία με το αιματοκύλισμα ήθελε να εκτοπίσει το ανταγωνιστικό προς αυτήν ελληνικό κεφάλαιο. Απέναντί τους, όμως, είχαν και την ελληνική αστική τάξη, η οποία αδίστακτα χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς στον Πόντο ως αντιπερισπασμό και ως μέσο πίεσης για τα δικά της συμφέροντα, εγκαταλείποντάς τους την τελευταία στιγμή στην τύχη τους».

Το αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών των αστικών τάξεων και των δύο χωρών είναι γνωστό, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν και περίπου ενάμισι εκατομμύριο ψυχές πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. «Η οικονομική κατάσταση αυτών των προσφυγικών μαζών και οι συνθήκες διαβίωσής τους υπήρξαν άθλιες, ενώ οι επιθέσεις ενάντια στους πρόσφυγες δεν υπήρξαν μόνο φραστικές -τουρκόσπορους τους αποκαλούσαν τότε- καθώς σε πολλές περιπτώσεις έλαβαν και τη μορφή της φυσικής βίας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ που αντιπαρέβαλε δημοσιεύματα της εποχής:

«”Ονομάζονται λεφούσι, χαρακτηρίζονται Τούρκοι και απειλούνται με εξόντωσιν”, γράφει η “Ακρόπολις” της εποχής εκείνης. Τέτοια και τόσο αποκαλυπτική ήταν η στάση των λεγόμενων πατριωτών και εθνικοφρόνων της εποχής εκείνης απέναντι στους πρόσφυγες και είναι ιστορική αναίδεια, είναι πρόκληση ο ίδιος ιδεολογικός χώρος σήμερα να επιχειρεί να καπηλευθεί τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού».

Το ΚΚΕ έδωσε και τότε μια τιτάνια μάχη, καταγγέλλοντας τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει τότε ο αστικός κόσμος, ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους ντόπιους εργαζόμενους στη λογική τη γνωστή του “διαίρει και βασίλευε”, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ανέγνωσε στο Σώμα:

«Έγραφε ο “Ριζοσπάστης” στις 7 του Σεπτέμβρη του 1929: “Η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες, η Ελλάδα διαιρείται σε πλούσιους και φτωχούς και ο καθένας πρέπει να διαλέξει μεταξύ του πλούσιου πρόσφυγα που συνδυάζεται με τον πλούσιο ντόπιο και του φτωχού πρόσφυγα που σύντροφό του θα έχει τον φτωχό, ντόπιο εργάτη ή αγρότη”».

Οι πρόσφυγες, λοιπόν, για δεκαετίες βίωσαν τη φτώχεια και τον κατατρεγμό, καθώς και την ταξική εκμετάλλευση ως μια τεράστια δεξαμενή φτηνού εργατικού δυναμικού στην υπηρεσία πάντα των κερδών των καπιταλιστών, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ για να υπογραμμίσει πως είναι «ίδια ταξική πολιτική και αντιμετώπιση και τότε και τώρα! Και σήμερα η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων στην οποία συμμετέχουν πρόθυμα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα αστικά κόμματα βεβαίως, συνεχίζει να υποδαυλίζει τις φωτιές του πολέμου στην περιοχή της Ευρασίας».

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση και το αιματοκύλισμα που γίνεται με θύμα τον λαό της Ουκρανίας, το δείχνει, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ για να τονίσει ότι «το συμπέρασμα για τα λαϊκά στρώματα είναι ολοφάνερο και το μάθημα διαχρονικό για τον επιζήμιο -για τον λαό πάντα επιζήμιο- χαρακτήρα των οποιωνδήποτε ιμπεριαλιστικών συμμαχιών επιλέγει κάθε φορά η αστική τάξη για τα δικά της συμφέροντα, καθώς αποδεικνύεται συνεχώς το πόσο καταστροφικό είναι για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να εναποθέτουν τις τύχες τους και την ασφάλειά τους στους ισχυρούς συμμάχους της εγχώριας αστικής τους τάξης».

«Θεωρούμε ότι οφείλει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική, η πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών», είπε ο κ. Δελής και τόνισε ότι το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων και στηρίζει, τόσο στο Εθνικό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, όλες τις προσπάθειες που κάνουν για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ