today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

A.Γκουτέρες: Η Ρωσία να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε με έντονο τρόπο τη Ρωσία για την κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία και την κάλεσε να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο.

«Όταν στρατεύματα μιας χώρας εισέρχονται στην επικράτεια άλλης χώρας χωρίς τη συναίνεσή της δεν πρόκειται για αμερόληπτη ειρηνευτική δύναμη, δεν πρόκειται διόλου για ειρηνευτική δύναμη», τόνισε ο κ. Γκουτέρες χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη, επικρίνοντας ανοικτά – πράγμα σπάνιο – κράτος που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Ο τρόπος που η Μόσχα περιγράφει την στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ αποτελεί «διαστροφή της έννοιας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων», έκρινε ο Πορτογάλος.

Επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως δεν θεωρεί ότι στην ανατολική Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, αντίθετα με όσα ερίζει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η γενοκτονία είναι έγκλημα καλώς ορισμένο» στο διεθνές δίκαιο και «δεν νομίζω» πως διαπράττεται τέτοια στο Ντονμπάς, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ» και η Ρωσία θα όφειλε να «συμμορφωθεί πλήρως» προς αυτές σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, συμπλήρωσε, «δεν μπορεί να τις εφαρμόζει επιλεκτικά». Η αναγνώριση από τη Μόσχα της «λεγόμενης ανεξαρτησίας» των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές αποτελεί «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», συνόψισε.

«Πρόκειται για μοιραίο χτύπημα στις συμφωνίες του Μινσκ που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ακόμη ο κ. Γκουτέρες, καλώντας τη Ρωσία να «πάρει ξανά τον δρόμο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων» με τα άλλα μέρη.

Η κρίση στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από τις σοβαρότερες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και δοκιμασία για το διεθνές σύστημα καθ’ ολοκληρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ