ΗΠΑ: Στα 22 εκατ. δολ. το μηνιαίο κόστος των τεστ για τους ανεμβολίαστους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους

ΑΠΕ

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη «με ένα σημαντικό πλήγμα» αν ένα εφετείο αποτύχει να αντιστρέψει μία εντολή εξαίρεσης από την επιβολή εφαρμογής του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για τον αναγκαστικό εμβολιασμό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επισημαίνει ότι το κόστος των διαγνωστικών τεστ για τους μη εμβολιασμένους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους θα μπορούσε να έχει ένα μηνιαίο κόστος 22 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τζέισον Μίλερ αναπληρωτής διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού στο Λευκό Οίκο αποκάλυψε μία ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση θα δεχτεί πλήγμα σε αρκετά μέτωπα αν δεν μπορέσει να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμού.

«Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει πλήρως εμβολιαστεί, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς παραμένουν ανεμβολίαστοι» ανέφερε ο Μίλερ σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχε καταρτιστεί στις 28 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση προσλαμβάνει περίπου 20.000 υπαλλήλους σε μηνιαία βάση και επί του παρόντος, δεν μπορεί να απαιτήσει τον εμβολιασμό τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την 21η Ιανουαρίου, ένας δικαστής στο Τέξας αποφάσισε ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να απαιτήσει από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, εμποδίζοντας την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα, κατά των εργαζόμενων που δεν συμμορφώθηκαν με την προεδρική εντολή.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μπάιντεν είχε προχωρήσει στην έκδοση ενός εκτελεστικού διατάγματος απαιτώντας από περίπου 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους να εμβολιαστούν μέχρι την 22α Νοεμβρίου, με εξαίρεση την επίκληση θρησκευτικών ή ιατρικών λόγων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με πειθαρχικά μέτρα ή ακόμη και την απόλυσή τους.

Η ανακοίνωση του Μίλερ ανέφερε ότι μέχρι την 21η Ιανουαρίου περίπου το 2% του ομοσπονδιακού προσωπικού « δεν είχαν επιβεβαιώσει ότι είχαν πλήρως εμβολιαστεί, ούτε είχαν καταθέσει μία αίτηση ή λάβει εξαίρεση».

Τα πρωτόκολλα ασφάλειας στους χώρους εργασίας απαιτούν από τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί να παρουσιάζουν αποτελέσματα αρνητικών διαγνωστικών τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα εβδομαδιαία τεστ «θα μπορούσαν να στοιχίσουν στους φορολογούμενους από 11 ως 22 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα ή 33 εκατομμύρια δολάρια ως 65 εκατομμύρια δολάρια για κάθε τρίμηνο» ανέφερε ο Μίλερ.

Δεκάδες χιλιάδες μη εμβολιασμένων ομοσπονδιακών υπαλλήλων δεν αναμένουν ή δεν έχουν λάβει έγκριση αιτημάτων για εξαίρεση, ενώ δεκάδες χιλιάδες αιτημάτων εξαίρεσης αναμένεται να εγκριθούν σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο Μίλερ στην ανακοίνωσή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα ομοσπονδιακό εφετείο αρνήθηκε να εμποδίσει την απόφαση για τον εμβολιασμό. Το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ αναμένεται να εκδικάσει την υπόθεση στις 8 Μαρτίου.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση αναγκάζει τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναθεωρήσουν «τα σχέδια και προγράμματα διαχείρισης της υγειονομικής κατάστασης» και να συμπεριλάβουν «την οργάνωση παρατεταμένων προγραμμάτων διάγνωσης της COVID-19 στις υπηρεσίες».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η δικαστική εντολή εξαίρεσης παραμείνει ενεργή «θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να προστατέψει την υγεία και την ασφάλεια των ομοσπονδιακών υπαλλήλων της».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλέστηκε ένα εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν του 1986 που απαιτεί από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να απέχουν από τη χρήση παράνομων φαρμάκων τόσο όταν βρίσκονται εντός, όσο και εκτός υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος έχει «ευρείες εξουσίες για την εφαρμογή κανονισμών στο πολιτικό προσωπικό της ομοσπονδιακής υπηρεσίας».