today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Εκλογή Ε.Καϊλή: Η Ελλάδα και πάλι στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Γράφει ο Δ.Τζανιδάκης

Προσπαθώντας κανείς να αποτυπώσει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, θα διακρίνει καταστροφές, κρίσεις, διχασμό και απέραντη εσωστρέφεια. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση που άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό και οδήγησε στη βαθιά ύφεση και τα μέτρα λιτότητας ως στη διχαστική περίοδο του δημοψηφίσματος και την παρ’ ολίγον έξοδο από το ευρώ, παρατηρούμε μια χώρα που αποτελεί μόνιμο αρνητικό πρωταγωνιστή στο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι.

Του Δημήτρη Τζανιδάκη

Σήμερα, η Ελλάδα δεν θυμίζει και πολύ τη χώρα που μόλις 6 χρόνια πριν, ήταν ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία και την οριστική έξοδο από την Ευρωζώνη. Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει πλέον αποκατασταθεί, η εξωστρέφεια αντικατέστησε την εσωστρέφεια και η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά από παρατηρητή εξελίξεων, σε κομβικό και ρυθμιστικό παράγοντα. Η πανηγυρική εκλογή της Εύας Καϊλή, από τον πρώτο γύρο, στη νευραλγική θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβεβαιώνει την αλλαγή κλίματος που έχει συντελεστεί. Ταυτόχρονα, όμως, η παρουσία μιας νέας Ελληνίδας σε αυτό το αξίωμα, αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας, σηματοδοτώντας μια εξωστρεφή Ελλάδα που θα κατέχει κεντρικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και θα διεκδικεί με δυναμισμό και αξιώσεις, ηγετικές θέσεις στο διεθνές στερέωμα. Μιας Ελλάδας που θα συγκρίνεται μόνο με τους καλύτερους και θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμησίν και όχι προς αποφυγήν, αφήνοντας μια για πάντα πίσω την εποχή του λαϊκισμού, της μιζέριας και της απομόνωσης.

Η αναρρίχηση της Εύας Καϊλή στην κορυφή της ευρωπαϊκής ιεραρχίας, δεν συντελέστηκε, φυσικά, από τη μία μέρα στην άλλη. Η εκλεγμένη από το 2014 ευρωβουλευτής, χάραξε διακριτή πορεία στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι, αναδεικνύοντας την ψηφιακή μετάβαση ως μείζονος σημασίας προτεραιότητα. Εστιάζοντας νομοθετικά στην τεχνητή νοημοσύνη, την Κυβερνοασφάλεια, την τεχνολογία blockchain και τα μεγάλα δεδομένα (Big Data), και προτείνοντας ρηξικέλευθες τροπολογίες, αναδείχθηκε στους πιο επιδραστικούς Ευρωβουλευτές. Κατέχει την Προεδρία της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, αποτελεί τακτικό μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, και έχει ιδρύσει το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, έχει βραβευτεί ως η κορυφαία Ευρωβουλευτής στον τομέα της επιρροής στην ψηφιακή πολιτική και έχει τοποθετηθεί στη 13η θέση για τις πολιτικά πολυδιάστατες συνεργασίες που αναπτύσσει με βουλευτές άλλων ομάδων και εθνικοτήτων. Αξιοσημείωτο είναι πως παρά το γεγονός πως προέρχεται από μια μικρή αντιπροσωπεία, ψηφίστηκε από ευρωβουλευτές σχεδόν όλων των πολιτικών ομάδων και χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αντιληπτό το πόσο ουσιώδες είναι να μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άνθρωποι με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Ευρωβουλευτές που μπορούν να αναπτύσσουν σχέσεις αλληλοκατανόησης και συνεργασίας με τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες και πολιτικές οικογένειες, αντιλαμβανόμενοι τις πολιτικές τους ευαισθησίες, χωρίς να επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στην προώθηση των εθνικών θέσεων της πατρίδας του. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, αφενός επιτυγχάνονται ευρύτεροι συμβιβασμοί και συναινέσεις σε φλέγοντα ζητήματα, αφετέρου προωθείται το εθνικό συμφέρον. Άνθρωποι αυτόφωτοι, που λειτουργούν με γνώμονα το καλό της κοινότητας και όχι το προσωπικό τους συμφέρον, κρίνονται απαραίτητοι στη σύγχρονη πραγματικότητα των αλλεπάλληλων κρίσεων και προκλήσεων.

Στον απόηχο της πανδημίας και με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση να αλλάζει ριζικά το τοπίο, η Ευρώπη όπως και η Ελλάδα καλούνται να προβούν σε υπερβάσεις, θέτοντας υψηλούς στόχους, με άξονα την ανάκαμψη μετά την υγειονομική κρίση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη ψηφιακή μετάβαση. Η διαδρομή της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο και η εκλογή της στη θέση του Αντιπροέδρου, μας υπενθυμίζουν και μας υποδεικνύουν, την πορεία στην οποία οφείλουμε να βαδίσουμε ως χώρα. Μια πορεία εξωστρεφή, άρρηκτα συνυφασμένη με μεταρρυθμίσεις και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ