today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Πανδημία, ηγεσίες και σκάνδαλα. Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Η πανδημία παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει μια έξαρση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, φαίνεται να βαδίζει σε μια πορεία εκτόνωσης, με την πιθανότητα μέσα στους επόμενους μήνες να περάσει στη φάση της ενδημικής αντιμετώπισης. Πέρα όμως από τις χιλιάδες ζωές που αφαίρεσε στη τραγική πορεία της, όλα δείχνουν ότι θα πάρει μαζί της και πολλές πολιτικές ηγεσίες.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Βλέπουμε όλοι το σήριαλ των πάρτι κατά τη διάρκεια του σκληρού lockdown στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο απειλεί το πολιτικό μέλλον του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, την ίδια στιγμή πληθαίνουν δημοσιεύματα και σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον διάσημο, πλέον, Αμερικανό επιδημιολόγο, Άντονι Φάουτσι, για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για επενδύσεις του σε κινεζικές εταιρίες το ίδιο διάστημα. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, κατά γενική ομολογία οφείλει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές εν μέρη στο χειρισμό της πανδημίας, αλλά και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πηγαίνει καθόλου καλά σε αυτό το μέτωπο.

Μια οσμή σκανδάλων και λάθος χειρισμός αρχίζει να αναδύεται, διεθνώς, γύρω από την πανδημία και τις πολιτικές ηγεσίες, που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στην εξουσία κατά τη διάρκεια αυτής της τραγωδίας.

Η οργή του κόσμου, διεθνώς, για την ψυχολογική πίεση και την εισβολή που έχει προκαλέσει στην προσωπική του ζωή η πανδημία, σε συνδυασμό με την επαγγελματική καταστροφή, αλλά και την οικονομική δυσπραγία για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα οργής και απόγνωσης που είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί, διότι σιγοβράζει εδώ και δυο χρόνια.

Στην πολιτική, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι όταν οι πολίτες πιέζονται και εξοργίζονται, δεν σκέφτονται πάντοτε ψυχρά και ρεαλιστικά. Λειτουργούν με το θυμικό και τις περισσότερες φορές στόχος της οργής, της αγανάκτησης και της δυσπραγίας τους, οικονομικής και ψυχολογικής, είναι αυτός που κυβερνά.

Όποιος πιστεύει ότι αυτό το φαινόμενο θα περιοριστεί στη Μεγάλη Βρετανία ή ότι ο Μπόρις Τζόνσον, είναι μια ειδική περίπτωση, πλανάται πλάνη οικτρά.

Ειδικά την Ευρώπη, που είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς ότι ο χειρισμός της πανδημίας, ήταν λίγο πολύ απογοητευτικός, και που η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την ακρίβεια που έχει προκληθεί στο καλάθι τη νοικοκυράς, έχει επιφέρει νευρική κρίση σε εκατομμύρια πολίτες, όσοι βρίσκονται στην εξουσία και νομίζουν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο, ζούνε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο. Ούτε τα επιδόματα, ούτε οι ενισχύσεις, ούτε η ευημερία των αριθμών μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι πολιτικές ηγεσίες της πανδημίας, δεν θα γίνουν αποδέκτες της κοινωνικής οργής και στόχος της έκρηξης που έχει δημιουργήσει η πίεση από αυτή την τραγωδία των τελευταίων δυο ετών.

Αιχμή του δόρατος αυτής της επερχόμενης πολιτικής και κοινωνικής θύελλας, θα είναι ο χειρισμός στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η οσμή σκανδάλων στη διαχείριση της.

* Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος,    Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος τουThe InternationalInstitute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο  Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ