today-is-a-good-day
29.6 C
Athens

Συνελήφθη για διαφθορά και άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Ο επικεφαλής προσωπικού στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνελήφθη ως ύποπτος για δωροληψία αφού ανακαλύφθηκαν στις ιδιοκτησίες του περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και τιμαλφή, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Η σύλληψη του Γιούρι Κουζνέτσοφ, ενός αντιστρατήγου υπεύθυνου για τους ανθρώπινους πόρους στο υπουργείο Άμυνας, σηματοδοτεί τη διεύρυνση του μεγαλύτερου εδώ και χρόνια κυβερνητικού σκανδάλου διαφθοράς, δύο ημέρες αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απομάκρυνε αιφνιδίως τον Σεργκέι Σοϊγκού από τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Η κρατική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Κουζνέτσοφ είναι ύποπτος ότι «δέχθηκε δωροδοκία ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας».

«Σύμφωνα με την έρευνα, το 2021-2023, ως επικεφαλής της 8ης Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κουζνέτσοφ δέχθηκε δωροδοκία από αντιπροσώπους εμπορικών δομών για να εκτελέσει ορισμένες ενέργειες επ’ ωφελεία τους», ανέφερε η Ανακριτική Επιτροπή.

Τουλάχιστον πέντε πρόσωπα έχουν συλληφθεί για το σκάνδαλο, με πρώτο τον υφυπουργό Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ τον Απρίλιο του 2023 με την ίδια κατηγορία.

Ο Σοϊγκού απομακρύνθηκε αιφνιδίως από τη θέση του την Κυριακή και του δόθηκε ένας νέος ρόλος ως γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Αντρέι Μπελόουσοφ, οικονομολόγο και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο διορισμός από τον Πούτιν του Μπελόουσοφ, ο οποίος δεν έχει στρατιωτικό υπόβαθρο, θεωρείται από τους αναλυτές ότι εντάσσεται σε μια στρατηγική για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολεμικής οικονομίας της Ρωσίας, καθώς ο στρατός της προσπαθεί να προωθηθεί περαιτέρω στο εσωτερικό της Ουκρανίας κατά το τρίτο έτος του πολέμου.

Το Ρόιτερς επισημαίνει πως, κρίνοντας από τις συλλήψεις, η στρατηγική περιλαμβάνει την εξάλειψη της διαφθοράς στην κατακύρωση τεράστιων στρατιωτικών συμβολαίων.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από δύο έγκυρους ρώσους πολεμικούς μπλόγκερ, άλλοι δύο υφυπουργοί Άμυνας παραιτήθηκαν πριν από την απομάκρυνση του Σοϊγκού.

 

– Μετρητά, χρυσός και ρολόγια –

Ερευνητές έκαναν γνωστό πως, σε έρευνες που έγιναν σε ιδιοκτησίες του Κουζνέτσοφ, ανακαλύφθηκαν το ισόποσο σε ρούβλια και ξένα νομίσματα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, καθώς και χρυσά νομίσματα, ρολόγια και είδη πολυτελείας.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Κουζνέτσοφ για να σχολιάσει. Οι κατηγορίες εναντίον του ιδίου και του Ιβανόφ, του πρώην υφυπουργού Άμυνας, επισύρουν ποινή κάθειρξης έως

15 ετών.

Ο Ιβανόφ αρνείται κατηγορίες ότι δέχθηκε δωροδοκίες ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων με τη μορφή υπηρεσιών από μια κατασκευαστική εταιρεία με αντάλλαγμα την κατακύρωση συμβολαίων.

Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε προσφυγές κατά της κράτησής τους από τον Ιβανόφ και τον φίλο του, τον Σεργκέι Μπορόντιν, ο οποίος κατηγορείται επίσης ότι συνωμότησε για να λάβει δωροδοκίες.

Οι άλλοι συλληφθέντες είναι ο Αλεξάντρ Φομίν, συνιδρυτής μιας κατασκευαστικής εταιρείας που φέρεται ότι προχώρησε στις δωροδοκίες, και τον Αντόν Φιλάτοφ, πρώην επικεφαλής εταιρειών που υπάγονται στο υπουργείο Άμυνας, ο οποίος είναι ύποπτος για μεγάλης κλίμακας κατάχρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ