Σύσκεψη «ειδικών»: Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

ΑΠΕ

Σενάρια παράτασης των ισχυόντων μέτρων για την πανδημία και λήψη νέων αυστηρότερων, αλλά και σκέψεις ακόμη και για χαλάρωση τους, μετα τις 16 Ιανουάριου, που λήγουν οι περιορισμοί, λόγω της ηπιότερης νόσησης της «Όμικρον», κυκλοφορούν εντός της κυβέρνησης και της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής.

Του Κώστα Πασίση

Όλα αυτά, μαζί με την επιδημιολογική «εικόνα» των σχολείων, μετα το άνοιγμα τους, θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση των «ειδικών», οι οποίοι θα κάνουν την εισήγηση τους προς την κυβέρνηση η οποία με τη σειρά της θα επιχειρήσει να επιλύσει την προαναφερθείσα εξίσωση.

Το βασικό «δόγμα» της κυβέρνησης είναι ότι πανδημία έχει απρόβλεπτη δυναμική, οπότε όλα τα σχέδια αντιμετώπισης της προβλέπουν δικλείδες προσαρμογής, ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα που θα προκύψουν.

Η πίεση στο ΕΣΥ, που δεν είναι «αφόρητη» τις τελευταίες ημέρες, κυρίως σε επίπεδο διασωληνώσεων και οι επιδημιολογικοί δείκτες, που σύμφωνα με τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τείνουν προς μια «επιπέδωση της καμπύλης», θα κρίνουν σε ποια πλευρά θα γείρει η πλάστιγγα…
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις πάνω σε τρία «καυτά» θέματα με οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Το πρώτο είναι τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, όπου τρέχει το πρόγραμμα των αναστολών και της στήριξης των επιχειρήσεων, με τους επαγγελματίες να πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση για άρση των μέτρων.
Το δεύτερο είναι τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών όπου μετα τις 16 Ιανουαρίου, θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως αλλά και με τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας και μετα την 1η Μαρτίου, κινδυνεύουν να χάσουν μόνιμα την εργασία τους…

Αν κρίνουνε από το «plan b» της κυβέρνησης που έχει στα σκαριά, όπως μια πρόσληψη για κάθε απόλυση υγειονομικού υπαλλήλου, τότε το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι ο «κλοιός» για τους ανεμβολίαστους θα σφίξει απελπιστικά για τους ίδιους.
Δεν αποκλείεται επίσης, αν επικρατήσει το «κακό» υγειονομικό σενάριο, οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν πλήρως από την εστίαση και τη διασκέδαση, αν και στη κυβέρνηση υπάρχουν «φωνές» που υποστηρίζουν ότι τα ισχύοντα μέτρα είναι υπεραρκετά και δε υπάρχει λόγος να «τσαντίσουμε» τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

Ένα θέμα για την κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι από την 1η Φεβρουαρίου οι πολίτες που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, επτά μήνες μετά την δεύτερη, θα εμφανίζονται στο σύστημα, ουσιαστικά ως …ανεμβολίαστοι με ότι αυτό συνεπάγεται για τα προνόμια τους.
Υπάρχει όμως και το καλό σενάριο, που επίσης θα εξεταστεί στην αυριανή σύσκεψη και εκφράστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία ανέφερε με προσεκτικό βέβαια ύφος: «Κλείσαμε δύο χρόνια νομίζω ότι κοντεύουμε να δούμε τον covid-19 να εξελίσσεται από δω και πέρα σαν τη γρίπη. Θα εξακολουθήσει βέβαια να υπάρχει ο ιός, δεν θα εξαφανιστεί, θα είναι πια μέρος της ζωής μας. Αλλά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα». «Θα τελειώνει σύντομα όλη η ιστορία, είναι θέμα εβδομάδων»
Μια αναφορά που επιβεβαιώνεται από τις πρώτες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον και την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια. Αλλά και τα μοντέλα των Ελλήνων ειδικών που βλέπουν δραστική μείωση των κρουσμάτων στο τέλος του μήνα…

Πολιτική κόντρα για τα σχολεία

Την ίδια στιγμή νέα ένταση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων. Με την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε με ανάρτηση του στα social media, καλή αρχή με ανοικτά και ασφαλή σχολεία, επισημαίνοντας ότι εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κοροναϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό.

Στον Πρωθυπουργό απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ένα πράγμα: Ότι μετά από δύο χρόνια τραγικής διαχείρισης και παταγώδους αποτυχίας, με τη χώρα να καταρρίπτει κάθε αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει» ανέφερε μεταξύ άλλων.