today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς και το νέο μοντέλο των μέτρων

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοιού και το «έμφραγμα» στις ΜΕΘ, με νέους διασωληνομένους ασθενείς, προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση και βάζει «φρένο» στο άνοιγμα της αγοράς από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων(;) Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ με 4300 νέα κρούσματα σήμανε συναγερμό αλλά το σχέδιο  της επανεκκίνησης της οικονομίας παραμένει ενεργό.

«Στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια», ανάφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.  Υπο τις νέες συνθήκες η «ζυγαριά» γέρνει προς την κατεύθυνση της αλλαγής στρατηγικής με υιοθέτηση «νέου μείγματος μέτρων».

Του Κώστα Πασίση

Χθες το βράδυ συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι το σημερινό «μοντέλο» της καραντίνας θέλει επανεξέταση. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι «ειδικοί» που παρακολουθούν με ανησυχία τη διασπορά του covid 19.

Όλοι ψάχνουν την ισορροπία

Το σχέδιο αποσυμπίεσης της κυβέρνησης, υπο την προϋπόθεση ότι θα λάβει το «πράσινο» φως από τους ειδικούς, προβλέπει:

—-Την άρση των περιορισμών για τη  μετακίνηση από δήμο σε δήμο, που ενδεχομένως να ισχύσει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

—-Το «δειλό» άνοιγμα του λιανεμπορίου που εκτός απροόπτου προγραμματίζεται για τις 5 Απρίλιου με clik away ή τη χρήση του νέου  sms 13032, με περιορισμένη  χρονική διάρκεια.

—-Όσον αφορά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και πολλά θα εξαρτηθούν, από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

—-Υπο συζήτηση είναι και το άνοιγμα των σχολείων, με επικρατέστερο σενάριο να κτυπήσει εκ νέου το κουδούνι την επόμενη Δευτέρα. Πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα κλειστά, ενώ εκκρεμούν και οι πανελλαδικές εξετάσεις.

—Τα  SMS στο 13033, το οποίο βρίσκεται στη ζωή μας για περισσότερο από ένα χρόνο, όπως όλα δείχνουν θα παύσουμε να το στέλνουμε  όταν ανοίξει η εστίαση, που έχει …χιλιόμετρα ακόμη μπροστά της.

Αναφορικά με το Πάσχα εκφράζεται μόνο αισιοδοξία ότι θα είναι διαφορετικό από το περσινό.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σταδιακό άνοιγμα επενδύοντας στον εμβολιασμό που είναι σε εξέλιξη και αποτελεί το μεγάλο όπλο.

Όπως επεσήμανε  στο Υπουργικό Συμβούλιο ο  Ακης Σκέρτσος, το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού είναι στο 10,1%. Ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 1.993.733, οπερ σημαίνει ότι ανά εβδομάδα το τείχος ανοσίας μεγαλώνει.

Το δεύτερο ισχυρό χαρτί είναι ο καλός καιρός που σταδιακά θα περιορίσει και τη διασπορά του covid 19.

Ενώ, ελπίδες δημιουργεί και η τελευταία μικρή πτώση στις διακομιδές του ΕΚΑΒ.

Επιφυλάξεις από τους «ειδικούς»

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων όπου αφού μελετήσει τα τελευταία δεδομένα, θα κάνει την εισήγηση της επί των προαναφερθέντων.

Το κλίμα, όμως είναι ολίγον …περίεργο και αυτό προκύπτει από τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου Αττικής και μέλους της Υγειονομικής Επιτροπής Α. Εξαδάκτυλου. «Εάν τα στοιχεία δείξουν ότι το επόμενο βήμα είναι επικίνδυνο σκοπεύω να εκφράσω τις αντιρρήσεις μου  στην επιτροπή των ειδικών όσον αφορά ένα άνοιγμα δραστηριοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ