today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Ο κύβος ερρίφθη. Έρχονται μέτρα για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς

Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της στη διαχείριση της πανδημίας, μετά την τρομαχτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που χθες έσπασε όλα τα …κοντέρ με τα 21.567 κρούσματα!

Την ίδια στιγμή, την ώρα της μάχης δηλαδή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις επιθέσεις τους τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης που προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα όρθια…

Του Κώστα Πασίση

Το «τσουνάμι» των κρουσμάτων έφερε επειγόντως στο τραπέζι των συσκέψεων τους «ειδικούς» οι οποίοι σήμερα  θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με σκοπό να γνωματεύσουν, αν χρειάζεται τα μέτρα της επόμενης εβδομάδας να τεθούν σε ισχύ …εδώ και τώρα.

Ωστόσο στο παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες που εν ολίγοις αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές στη διασκέδαση το βραδύ της παραμονής του νέου χρόνου, καθ’ υπόδειξη των μελών της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής. Και αυστηρές συστάσεις για τα ρεβεγιόν στα σπίτια.

Η κινητοποίηση του υγειονομικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων έγινε επειδή στο Μαξίμου είναι διάχυτη η ανησυχία μήπως η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μεταφραστεί σε νοσηλείες.

Ένα σενάριο, όμως που ευτυχώς  δεν επαληθεύεται σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή «Όμικρον», έχει επικρατήσει σε βάρος της περισσότερο επικίνδυνης «Δέλτα».

Ο συναγερμός για αυξημένη εγρήγορση σήμανε μόλις ο υπουργός, Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι σήμερα (χθες) θα ξεπεράσουμε τα 15.000 κρούσματα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα τα  μέτρα.

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε το συναγερμό τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και αν χρειαστεί θα παρέμβει, αφού προηγουμένως ακούσει τη γνώμη των ειδικών.

Ενώ επανέλαβε ότι «ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαρχής δυναμικός με στόχευση καθαρή: προστασία της δημόσιας υγείας, διασφάλιση της ομαλότητας στον κοινωνικό και οικονομικό βίο, εξασφάλιση του ατομικού και δημοσίου αγαθού».

Η κυβέρνηση πάντως ανέφερε ότι η σημερινή σύσκεψη γίνεται για την επίσπευση όσων μέτρων έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ότι δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών  να μην ανοίξουν τα σχολεία, ούτε για παράταση των χριστουγεννιάτικων διακοπών των μαθητών, κατά μια εβδομάδα. Ούτε έχει ξεκινήσει συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ενώ αποκλείει και το lockdown.

Οι διευκρινίσεις αυτές δοθήκαν όχι μόνο για λόγους ενημέρωσης αλλά για να αποφευχθεί άλλο ένα «κομφούζιο», στην κοινωνία, λόγω της πολυφωνίας  ειδικών και μη που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες διακινούνται μελέτες  με εφιαλτικές προβλέψεις για 40.000 και 50.000 κρούσματα, γνώμες ειδικών ότι τα μέτρα λαμβάνονται με καθυστέρηση, εκτιμήσεις για το χρόνο κορύφωσης της πανδημίας και προτάσεις για σκληρό lockdown, ως τη μοναδική σωτήρια λύση στο πρόβλημα της εξάπλωσης της πανδημίας.

Το «κερασάκι» όμως σε αυτό το ιδιότυπο έως «νοσηρό» κλίμα το διεκδικούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνεχίζουν να «πυροβολούν» ασταμάτητα την κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με νέα ανάρτηση του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτιμά να είναι ευχάριστη, παρά χρήσιμη για τον τόπο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Μαξίμου είναι …λίγο για να διαχειριστεί αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση. Ενώ το ΚΙΝΑΛ μιλά για επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, συμπληρώνοντας τη συνήθη αντιπολιτευτική πρακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ