today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Από τους λοιμωξιολόγους στους πολιτικούς. Ο δρόμος προς την κανονικοποίηση της χώρας

Οι «ειδικοί» σήμερα το απόγευμα παραδίδουν ουσιαστικά τη σκυτάλη της διαχείρισης της πανδημίας στο Μαξίμου και την κυβέρνηση, καθώς από την Παρασκευή «αίρονται» οι περισσότεροι «ψυχοφθόροι» περιορισμοί και η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, με μεγάλη εξαίρεση τη χειρουργική μάσκα… Η  νέα «πραγματικότητα» πάντως αναμένεται να είναι  διαφορετική από αυτή του 2019 όταν δεν υπήρχε κορωνοϊός. Και η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα γίνει σταδιακά και με  αργά ασφαλή βήματα.

Το σήμα για την αλλαγή το έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ. Αυτό δε σημαίνει  ότι η Εθνική Υγειονομική Επιτροπή διαλύεται. Αντιθέτως, θα παραμείνει ενεργή έως ότου η χώρα αποκτήσει το περιβόητο τείχος ανοσίας και «απενεργοποιηθεί» ο φονικός ιός.

Του Κώστα Πασίση 

Σε αυτή τη φάση, οι λοιμωξιολόγοι που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου φοβούνται τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού που μπορούν υπό προϋποθέσεις να προκαλέσουν πρόβλημα στο σχεδιασμό τόσο σε πολιτικό όσο και υγειονομικό επίπεδο.

Στη σημερινή  συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις αλλά και η διεύρυνση του ωραρίου στις επιχειρήσεις της εστίασης.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος θα ανακοινώσουν  τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της χώρας, ενώ αύριο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα ξετυλίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για την υποδοχή των ξένων επισκεπτών στη χώρα.

Στην προκειμένη περίπτωση η βασική οδηγία του Πρωθυπουργού είναι το άνοιγμα του τουρισμού να γίνει με ασφάλεια για να μην υπάρξουν επώδυνα πισωγυρίσματα…

Σημειώνεται ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του σχεδίου «Γαλάζια Ελευθερία» ανακοίνωσε  τον καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά μας, εκτός της Κρήτης, με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Για την κυβέρνηση ο  τουρισμός είναι ένα στοίχημα  120 ημερών. Ο Χάρης Θεοχάρης στις συνεντεύξεις του δηλώνει ότι  το άνοιγμα του τουρισμού δε συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων covid 19, λέγοντας ότι «Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%»

Αν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη όλα θα κυλήσουν ομαλά. Η τουριστική βιομηχανία θα δώσει ανάσες όχι μόνο στις επιχειρήσεις του χώρου, αλλά γενικότερα στην οικονομία. Θα είναι ένα ισχυρό σήμα για τη γενικότερη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό  σχέδιο από την Παρασκευή 14 Μαΐου θα επιτρέπονται οι διαπερειφερειακές μετακινήσεις  με ισχυρή σύσταση στους πολίτες  για self test. Ενώ για τη νησιωτική Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή κάποιο άλλο ανιχνευτικό τεστ  θα είναι υποχρεωτικό.

Ειλημμένη είναι και η απόφαση για κατάργηση των SMS στο 13033 και 13032, που είναι για το  λιανεμπόριο.

Όσον αφορά το ωράριο κυκλοφορίας τα σενάρια είναι δυο. Το πρώτο αναφέρει ότι θα απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τα μεσάνυκτα και το δεύτερο να υπάρξει παράτασης μισής ώρας και η απαγόρευση να ξεκινά από τις 12:30 π.μ.

Επίσης στα σκαριά είναι και  η κατάργηση του click inside και click away, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει ο περιορισμός στον αριθμό ατόμων μέσα στα μαγαζιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ