today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, η στρατηγική ΓΑΠ, η απογοήτευση για την MLS και η πίεση που ασκεί ο Γ.Στουρνάρας

Γκρίνια στον χώρο του πολιτισμού για τη Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Και η γκρίνια συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ η πολιτεία έχει προκρίνει τις covid -free εκθέσεις, η συγκεκριμένη επιτρέπει την είσοδο στους εκθέτες και τους εκατοντάδες υπαλλήλους τους με ένα απλό ράπιντ τεστ. Ήδη γι αυτό τον λόγο ακυρώνουν τη συμμετοχή τους μεγάλοι εκθέτες αλλά και ομιλητές σε διάφορα πάνελ εκδηλώσεων. Πάντως οι διοργανωτές δέχονται κριτική και για άλλον έναν λόγο, γιατί μετακίνησαν το event από τον Μάιο όπου πραγματοποιείται στο τέλος Νοεμβρίου μια εποχή που καλύπτεται από άλλες, μεγάλες διεθνείς εκθέσεις όπως αυτή της Φρανκφούρτης. Πάντως όσοι γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι οι διοργανωτές επιμένουν -παρά τις ακυρώσεις και τα χιλιάδες κρούσματα της Θεσσαλονίκης- για να μην χαθούν τα κονδύλια που έχουν εκταμιευτεί από το ΕΣΑΠ

Μύλος στο ΚΙΝΑΛ, όπου φαίνεται ότι μετά την αρχική ευφορία για τον Γιώργο Παπανδρέου, η υποψηφιότητά του-δημοσκοπικά- υποχωρεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίγουν πιο σταθερό βηματισμό σε σχέση με τους υπολοίπους. Έμπειροι σχολιαστές διαπίστωναν ότι ο ΓΑΠ φαίνεται σαν να μην νοιάζεται καν για τις εκλογές αλλά εγγράφει δημοσιότητα για κάτι άλλο, και γι αυτό και μιλά για την απελευθέρωση της κάνναβης, το faceook, και τα θεματικά debades…

Η MLS είναι και επισήμως η απόλυτη απογοήτευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όπως μαθαίνει η στήλη, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κανένα αποτέλεσμα ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους, οι οικονομικές καταστάσεις δεν έχουν δημοσιευθεί και ο «λευκός ιππότης» που εξέφρασε ενδιαφέρον για να έρθει ως από μηχανής θεός, είναι…άφαντος. Παράλληλα, ομολογιούχοι ετοιμάζονται για νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη, ήδη 4 έχουν προσφύγει, ενώ καταλύτης για τις όποιες εξελίξεις αναμένεται να είναι η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας. Αυτό περιμένουν όλοι, εκτός βέβαια αν υπάρξει συμφωνία με τους ομολογιούχους, κάτι που όλοι εύχονται.

Έως τέλος του έτους, το αργότερο αρχές του επόμενου αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση εξυγίανσης της Folli Follie. Η εταιρεία αναμένεται να γυρίσει σελίδα, καθώς φέρεται να είναι έτοιμη να φέρει νέες μπράντες στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται ακόμα και για επέκταση στο εξωτερικό. Όλα αυτά θα γίνουν πράξη μετά τη συμφωνία εξυγίανσης, ενώ άμεσα αναμένονται εξελίξεις και με την πώληση του Μινιόν, όπου οι προσφορές όπως μαθαίνει η στήλη έχουν «πάρει φωτιά».

Πιέζει ο Γιάννης Στουρνάρας για να στηριχθεί περαιτέρω η πραγματική οικονομία. Στόχος του κεντρικού τραπεζίτη είναι να αναπτυχθούν τραπεζικά προϊόντα που θα μοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών. Ελληνιστί κρατικές εγγυήσεις, ασφάλιση πιστώσεων που θα χρηματοδοτούνται μέσω πόρων του ΕΣΠΑ. Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και εφόσον πραγματοποιηθεί αναμένεται να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι οποίες ακόμη είναι εμφανείς στην
αγορά. Που να είχαν ληφθεί και πιο σκληρά μέτρα κατά του κορωνοϊού…

Τα χέρια τους τρίβουν στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο λόγος είναι τα τουριστικά έσοδα που ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν τεθεί για το 40-50% των προ πανδημίας εσόδων.Η παράταση της τουριστικής σεζόν αύξησε τα έσοδα, ενώ το νέο που μεταφέρει η στήλη είναι πως οι προκρατήσεις για το 2022 είναι αυξημένες κατά …40% συγκριτικά με φέτος. Όλα δηλαδή δείχνουν πως , κορονοϊού επιτρέποντος, το 2022 αναμένεται να αγγίξει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Νέα εταιρικά ομόλογα αναμένεται να βγουν στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Εισηγμένες μεγάλες εταιρείες θέλουν να εκμεταλλευθούν το momentum του φθηνού χρήματος προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια, ενώ με τα χρήματα που αναμένεται να λάβουν, θα χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης, αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού και βεβαίως…επενδύσεις. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ομόλογα 6,3 δις.ευρώ και έως τέλος του έτους εκτιμά η αγορά πως θα υπάρξουν εκδόσεις άλλων 100 εκατ.ευρώ.

H στήλη πρώτη σας είχε ενημερώσει πως η Epsilon Net αναμένεται να ανακοινώσει  άμεσα την εξαγορά μικρομεσαίας εταιρείας. Έτσι και έγινε, καθώς ανακοινώθηκε η απόκτηση ποσοστού 88% της PCS, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σήμερα σας μεταφέρουμε πως το 2022 αναμένονται νέες εξαγορές, με την εισηγμένη να στοχεύει στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που λαμβάνουν χώρα μαζικά στην αγορά. Μόνο στην Ελλάδα τα έργα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δις.ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ιδιωτικά έργα. Δηλαδή τον μετασχηματισμό τραπεζικού τομέα, βιομηχανίας και άλλων επιχειρήσεων. Με αυτή την εξαγορά η εισηγμένη αποκτά πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά στο εξωτερικό, καθώς η PCS δραστηριοποιείται σε δέκα χώρες σε Ευρώπη και Αφρική.

Όταν γράφαμε για εταιρικές εκδόσεις ομολόγων που θα γίνουν τον επόμενο μήνα, είχαμε στο μυαλό μας συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτή είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού έως 300 εκατ.ευρώ. Στόχος είναι η χρηματοδότηση projects όπως η Εγνατία Οδός, το Καστέλι και το Καζίνο στο Ελληνικό. Επίσης η αποπληρωμή μέρους βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Στο σφυρί βγαίνει στις 17 Νοεμβρίου μέσω πλειστηριασμού το τμήμα του εμπορικού κέντρου Avenue στην Κηφισίας. Είναι ένα από τα πέντε ακίνητα που ανήκουν στη Τρόπαια. Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει, χωρίς να αποκλείεται πάντα νέος πλειστηριασμός, σε χαμηλότερη τιμή.

H Ηellas Direct ψάχνεται για επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο πρώτος πως υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία της ελληνικής και της ρουμανικής αγοράς. Ο δεύτερος είναι πως η εταιρεία αναζητά την οργανική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει την πτώση καθαρών εσόδων στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου , καθώς ο κλάδος αυτός για την ασφαλιστική αγορά έχει αποβεί ζημιογόνος. Μέσα σε αυτό το κλίμα εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένονται ανακοινώσεις για την εν λόγω αγορά από την ελληνική εταιρεία.

Με σημαντικές επενδύσεις υποδέχονται τα ΕΛΤA τη νέα ψηφιακή εποχή. Ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος, νέα digital καταστήματα 24ωρης λειτουργίας και αυτοματοποιημένος σύγχρονος εξοπλισμός συνθέτουν το τοπίο της επόμενης ημέρας των ΕΛΤΑ. Η εταιρεία παράλληλα με την περιστολή των δαπανών της επενδύει συστηματικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ