Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ThePresident: Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν οι εκλογές

Η κατάσταση των πραγμάτων σε ό,τι αφορά το κόμμα μας είναι συγκεκριμένη. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ο καθένας με την ευθύνη που του αναλογεί είναι να αποδεχθούμε τα δεδομένα και να τα αξιολογήσουμε ώστε να τα αλλάξουμε προκειμένου να επανέλθουμε εκεί που η παράταξή μας αξίζει και που η χώρα χρειάζεται για τη θέση του προοδευτικού πρωταγωνιστή.

Του Ανδρέα Λοβέρδου *

Πρώτο ερώτημα: Είναι τελικά το ΠΑΣΟΚ ένα μεγάλο κόμμα; Ασφαλώς και είναι εάν παρακολουθήσει κανείς την ιστορική του πορεία από τη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που άλλαξε την Ελλάδα από άκρη σ’ άκρη, που έδωσε όχι μόνο ελπίδα αλλά και δυνατότητα στον μέσο Έλληνα πολίτη να πραγματοποιήσει τα όνειρά του για καλύτερη ζωή και που σε επίπεδο τελευταίας ανάλυσης έκανε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτό το έχουμε κατοχυρώσει και κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει. Δεύτερο ερώτημα: Έκανε το ΠΑΣΟΚ πρώτο και μόνο του από όλα τα κόμματα το πατριωτικό καθήκον του απέναντι στη χώρα και τους πολίτες το 2009 με την κρίση και τα μνημόνια; Το έκανε και με το παραπάνω. Ούτε αυτό μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Τρίτο ερώτημα: Πλήρωσε με πολιτικό κόστος το ΠΑΣΟΚ όσο καμιά άλλη παράταξη τις πατριωτικές επιλογές του; Ασφαλώς και τις πλήρωσε. Επειδή όμως στην πολιτική και την ιστορία υπάρχουν κόκκινες γραμμές τίθεται ένα ζήτημα που πρέπει επιτέλους να μας απασχολήσει. Το 2015 το καράβι ήταν κοντά στο λιμάνι και ήρθε η λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ και το έριξε πάλι στα βαθιά, σε τρικυμίες και φουρτούνες. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία του εκμεταλλεύτηκε τον πόνο των ταλαιπωρημένων πολιτών και υφάρπαξε την ψήφο τους αλλά και με δεύτερο δεδομένο ότι η κυβερνητική περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε απολύτως καταστροφική, γιατί στην μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή η παράταξή μας δεν κατάφερε να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους της; Γιατί ενώ ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκαν και η δεξιά ανέκαμψε με αποτέλεσμα να καταφέρει να σχηματίσει ακόμη και αυτοδύναμη κυβέρνηση το 2019, εμείς παραμείναμε σε πολύ χαμηλά εκλογικά ποσοστά και δύο χρόνια μετά παραμένουμε σε δημοσκοπικό αδιέξοδο; Ήρθε η ώρα αυτό το δεδομένο να το δούμε κατάματα. Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε πολιτικό ούτε ηθικό να αντιμετωπίζουμε το ποσοστό του 5, 6 το πολύ 7% ως ποσοστό που μπορεί να μας πάει μπροστά ενόψει μάλιστα και των εκλογών της απλής αναλογικής γιατί θα αφανιστούμε. Εκείνοι που αρκούνται στα χαμηλά ποσοστά είτε αποδέχονται την αιχμαλωσία σε αυτά και την πιθανότητα να γίνουμε τσόντα του ΣΥΡΙΖΑ είτε το έχουν ήδη συμφωνήσει μαζί του. Κινδυνολογώ; Όχι. Απλώς προδιαγράφω τι θα συμβεί εάν συνεχίσουμε αμέριμνοι να τραβάμε το δρόμο του μονοψήφιου ποσοστού. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Θα είναι έγκλημα όχι μόνο για το κόμμα μας αλλά και το σύνολο της ελληνικής πολιτικής ζωής εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατασταθεί οριστικά και αμετάκλητα στον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο και το ΠΑΣΟΚ βρεθεί στα αζήτητα.

Όταν φτάνεις σε αδιέξοδο δεν πας να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο. Αλλάζεις ρότα. Είναι η στιγμή που το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει τρεις μεγάλες αλλαγές για να μπορέσει να γίνει δύναμη εξουσίας. Για να δώσει στους ψηφοφόρους του ελπίδα και προοπτική αλλά και να δώσει στέγη σε πολίτες που αναγκάζονται να στραφούν είτε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη Νέα Δημοκρατία γιατί εμείς δεν στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Θα πρέπει να αλλάξουμε ηγεσία. Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Με τα ποσοστά που καταγράφουμε στις δημοσκοπήσεις θα έπρεπε να είχαμε ήδη συνειδητοποιήσει  ότι δυστυχώς έχουμε μετατραπεί σε ένα μικρό κόμμα και αυτό θα πρέπει να το αλλάξουμε και να λειτουργήσουμε με νοοτροπία κόμματος που θέλει να ξαναγίνει μεγάλο. Δεν μπορεί να πιστεύουμε ότι η φωνή μας είναι ισχυρή όσο τα αποτελέσματα στα ποσοστά είναι μονοψήφια. Νομοτελειακά πρέπει να υπερδιπλασιάσουμε  τις δυνάμεις μας. Και τέλος θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως οι θέσεις μας στα μεγάλα ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια του πολίτη, ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός του κράτους δεν αγγίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας. Και να αλλάξουμε και εκεί απόψεις.

Η νίκη θα έρθει μέσα από ριζικές αλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα πρέπει να κυριαρχήσει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στα στελέχη μας, στους ψηφοφόρους μας. Το οφείλουμε στην πατρίδα.

* Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι Βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την ηγεσία του.