today-is-a-good-day
31.7 C
Athens

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ThePresident: Θα εμβολιαστώ από τους πρώτους

Αν υπάρχει ένα φάσμα που σκεπάζει σήμερα την ελληνική κοινωνία είναι εκείνο της αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα για την υγεία, αβεβαιότητα για την οικονομία. Τίποτε αυτό τον Νοέμβριο δεν θυμίζει τον περσινό, τον προπέρσινο ή ακόμη κι εκείνον πριν από δέκα χρόνια. Μάχες για την οικονομία δώσαμε πολλές. Διμέτωπο αγώνα και για την υγεία και την οικονομία πρώτη φορά δίνουμε.

Του Ανδρέα Λοβέρδου *

Και αν ανοίγεται ένα παράθυρο αισιοδοξίας σε αυτό τον δύσκολο αγώνα αυτό είναι της προοπτικής του εμβολίου. Πρόκειται για την αφετηρία μιας νέας πορείας. Μόνο όταν αντιμετωπίσουμε καθολικά τον φονικό ιό θα μπορέσουμε να ανασυνταχθούμε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Το να επιχειρηματολογήσω πώς η ανθρωπότητα κατάφερε τον προηγούμενο αιώνα να μειώσει τον βαθμό θνησιμότητας χάρη στα εμβόλια είναι περιττό. Να επισημάνω, όμως, ότι αυτή τη νέα ασθένεια θα πρέπει με σύμμαχό μας το εμβόλιο να την αντιμετωπίσουμε φαίνεται να είναι μονόδρομος. Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα σπεύσει να εμβολιαστεί κατά του φονικού ιού. Αυτό διαβάσαμε στα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρείας Κάπα Research. «Αρνητής εμβολίου» είναι η ιδιότητα που διαφημίζουν ορισμένοι δοκησίσοφοι στα social media από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτά τα φαινόμενα προβληματίζουν. Ας είμαστε καθαροί: το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Κανείς δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Προφανώς και σε καμία περίπτωση ούτε ο γράφων. Μήπως, όμως, η κοινή λογική και το πρόταγμα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας προκρίνουν την επιλογή του εμβολίου;

Η άρνηση στο εμβόλιο και η αμφισβήτηση της ιατρικής κοινότητας μπορεί να ισοδυναμεί με άρνηση στη ζωή και την υγεία. Τέτοιο «όχι» ποιος μπορεί να πει; Προκειμένου, λοιπόν, αυτή η νέα επικίνδυνη «αντί» τάση να παραμείνει μειοψηφική, είναι ανάγκη όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο να ενώσουμε δυνάμεις και φωνές ώστε να πετύχουμε η πλειοψηφία των συμπολιτών μας να εμβολιαστεί.

Δηλώνω, ολοκληρώνοντας αυτές τις σκέψεις, ότι προτίθεμαι να εμβολιαστώ από τους πρώτους προκειμένου να σηματοδοτήσω την απόλυτη αναγκαιότητά αυτής της προληπτικής ιατρικής θεραπείας. Μέχρι τότε υπομονή και προσοχή! Κι αυτό θα περάσει!

* Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ