today-is-a-good-day
20 C
Athens

Ο κορονοϊός παλεύεται, η βλακεία όχι. Γράφει η Αλίκη Τσίκα

Τόσο καιρό μετά τον ερχομό της πανδημίας στη ζωή μας και όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις που έφερε αυτή ξωπίσω της και ακόμα καθόμαστε και συζητάμε αν πρέπει να εμβολιαστούμε ή όχι. Αρχικά δε θα έπρεπε να μιλάμε για «πρέπει», αλλά για «θέλω» και «θέλουμε». Διότι δεν πρέπει να προστατευτείς από μια ασθένεια, θέλεις να προστατευτείς. Και άμα δε θέλεις πάλι, κακό του κεφαλιού σου, αλλά δε σου φταίνε οι υπόλοιποι.

Συζητήσεις επί συζητήσεων, διαπληκτισμοί επί διαπληκτισμών, για το τι έχει μέσα το εμβόλιο, αν μας βάζουν τσιπάκι ή ειδικό αποχαυνωτικό υγρό για να γίνουμε φυτά ή αν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά για να τα καθοδηγούν ή ακόμα και αν είναι ο όρος του Αντίχριστου. Αυτά και άλλα πολλά γράφονται και λέγονται κάθε μέρα με αποκορύφωμα τις συγκεντρώσεις κατά του εμβολίου, όπου μαζεύονται διάφοροι «μας ψεκάζουν» για να εκφράσουν την αντίρρηση τους στο μεγάλο κακό που μας βρήκε και λέγεται εμβόλιο.

Αν δεν υπήρχε η πανδημία και όλη αυτή η υγειονομική και οικονομική καταστροφή που έφερε, μάλλον θα γελούσαμε όλοι μαζί και θα περνάγαμε στα μικρά γράμματα τις οποίες αντιρρήσεις και συγκεντρώσεις. Όμως όπως και στις περισσότερες κοινωνικές μαζικές κρίσεις, έτσι και σε αυτήν, η απόφαση του ενός επηρεάζει και τη ζωή των υπολοίπων. Οπότε όσο και αν δεν μας αφορά ο εαυτούλης του οποιουδήποτε, στην παρούσα φάση μας επηρεάζει και μάλιστα πολύ.

Δεν θέλεις να εμβολιαστείς αγαπητέ αρνητή, μην το κάνεις, αλλά κάτσε ήσυχος ήσυχος κλεισμένος σπιτάκι σου, μη βγαίνεις, μη συναναστρέφεται κόσμο, μην αποτελείς εστία διασποράς και μην διεκδικείς να έχεις παντού και πάντα την ίδια πρόσβαση στις κοινωνικές δραστηριότητες, που έχουν οι εμβολιασμένοι. Αν πάλι όλα αυτά δε σε βρίσκουν σύμφωνο, απλώς εμβολιάσου. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Από την έλευση του εμβολίου και μετά, έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες μιας πραγματικότητας, όπου επιστήμονες, κυβερνήσεις και κάθε άλλος θεσμός και πολίτης, προσπαθεί να πείσει τους αρνητές να πάνε να εμβολιαστούν, σαν τους γονείς που προσπαθούν να ταΐσουν τα παιδάκια φρουτόκρεμες. Και κουπεπέ και να Λόλα ένα μήλο, τι ωραίο που είναι το εμβόλιο.

Και κάθε τόσο και λιγάκι δώστου και τι μας βάζουνε μέσα στα εμβόλια, και τι περιέχει και τι είναι. Ότι τα παυσίπονα, η αντιβίωση και όλα τα άλλα εμβόλια που κάνουμε από μικρά παιδιά, φάρμακο και προστασία για την υγεία σου. Δεν τη θες; Δεν μας νοιάζει, τη θέλουμε οι υπόλοιποι, όπως και τη φυσιολογική ζωή μας πριν έρθει η πανδημία. Αν δεν ενωθούμε ούτε σε αυτήν την προσπάθεια, δε θα τελειώσουμε με όλο αυτό. Και όσο προχωράει, τόσο χάνουμε όλοι, εμβολιασμένοι ή μη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ