today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Π.Πολάκης: Η ελευθερία δεν είναι προνόμιο που ορίζεται από έναν πρωθυπουργό

Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, η αντιμετώπιση της πανδημίας και οι εμβολιασμοί, τα δημόσια έργα αλλά και οι δημοσιεύσεις σχετικά με το πόθεν έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησε από την ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, μιλώντας στο νομοσχέδιο για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως «μήνυμα διχασμού» τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως «η ελευθερία, μετά τις αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις του 18ου και 19ου αιώνα και τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις του 20ου αιώνα, αποτελεί αυθύπαρκτο δικαίωμα της ανθρώπινης ύπαρξης και όχι προνόμιο το οποίο ορίζεται από ένα πρωθυπουργό, ελέω θεού μονάρχη της χώρας, όπως γινόταν στο μεσαίωνα». Υποστήριξε ότι οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού προωθούν «τον κοινωνικό αυτοματισμό» και κάνουν κακό στην εμβολιαστική προσπάθεια – αποτελούν δε, «την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης για να καλύψει την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, με τους 13.000 δυστυχώς νεκρούς, με 6.500 από αυτούς να έχουν χάσει τη μάχη εκτός ΜΕΘ και χωρίς να έχουν έρθει οι θεραπείες για τις οποίες φωνάζουμε από το Νοέμβριο και οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σώσει τη ζωή 6.000 συνανθρώπων μας».

Σχετικά με τον Ε-65 και τα μεγάλα έργα, που όπως είπε «υποτίθεται ότι προωθεί η κυβέρνηση», κάλεσε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, «να μας υποδείξει μετά από δύο χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ, ένα έργο, μικρό ή μεγάλο, το οποίο να υλοποιείται αυτή τη στιγμή και το οποίο να είναι έργο το οποίο σχεδίασε, χρηματοδότησε και συμβασιοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ».

Δεν υπάρχει είπε, «ούτε ένα τέτοιο έργο καθώς όποιο έργο αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα, από τα Χανιά μέχρι τον Έβρο, είναι έργο το οποίο σχεδιάστηκε ή χρηματοδοτήθηκε ή συμβασιοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, αμφισβήτησε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμβασιοποιήθηκαν (όπως είχε νωρίτερα πει ο υπουργός) έργα κάτω των 800 εκατ. ευρώ, λέγοντας μόνο τα έργα της Κρήτης που συμβασιοποιήθηκαν είναι πολλαπλάσια. Σημείωσε επίσης πως για την αποκατάσταση του αλσυλλίου της Χώρας Σφακίων μετά την κακοκαιρία «Ωκεανίς», ένα μικρό έργο ύψους 1,2 εκ. ευρώ, αν και οι μελέτες έχουν τελειώσει εδώ και 14 μήνες, δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα της χρηματοδότησής του, ενώ και το εμβληματικό για την Κρήτη έργο κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα, η κυβέρνηση μετά από πολλές αλλαγές στρατηγικής σε αυτό που κατέληξε, ήταν να υιοθετήσει τη στρατηγική που είχε αποφασιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απλώς προσθέτοντας διόδια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη που ήρθε στην Βουλή, «περίμενα να έχει την στοιχειώδη ευθιξία και να απαντήσει στο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει μετά από τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις που έχει κάνει η εφημερίδα Documento από προχθές, και με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης κατέθετε για τέσσερα έτη ψευδές Πόθεν Έσχες, αδίκημα το οποίο επισύρει βαριές ποινές» και ανέφερε πως «το θέμα αυτό δεν θα μείνει έτσι». Ο κ. Πολάκης, τέλος, αναφέρθηκε και στα αίτια θανάτου του πρώην υπουργού και βουλευτή Σήφη Βαληράκη λέγοντας πως «υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για δολοφονία και όχι για ατύχημα» και ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «να επισπεύσει τις διαδικασίες διερεύνησης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, με παρέμβασή του σχολίασε την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς τους ότι μετατρέπει το βήμα της ολομέλειας «σε εφαλτήριο για να χυθεί δηλητήριο πολιτικό και να δημιουργηθούν εντυπώσεις, προσπάθεια βίαιη αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, της αντικειμενικότητας των προανακριτικών αρχών, των επιτροπών της Βουλής που συζητούν, και συνεδριάζουν, και αποφασίζουν με τη συμμετοχή του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Κι όλα αυτά για κάποιες πρόσκαιρες εντυπώσεις, από τη σύζυγο του πρωθυπουργού, μέχρι το θάνατο του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη. Και τα λέω αυτά γιατί τα υιοθετεί στο σύνολό της η Αξιωματική Αντιπολίτευση και της λέμε πως εμείς σεβόμαστε πλήρως τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία των θεσμών». Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μπορεί να παραμένει πιστός στο δόγμα «στείλτε κάποιον στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» και τόνισε «επιτέλους έχουμε κουράσει τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια με αυτή πια η συνεχόμενη, λυσσώδης επίθεση εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού. Θα ήταν πιο ευθύ και πιο έντιμο πολιτικά να επιτίθεστε στον ίδιο τον πρωθυπουργό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ