today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Στην τελευταία στροφή για την κανονικότητα – Ποια μέτρα αίρονται

Στην τελευταία στροφή προς την κανονικότητα μπαίνει πλέον η Ελλάδα, με την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακη Σκέρτσο.

Η αποστολή μηνυμάτων στο 13033 και το 13032 και ο περιορισμός διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα αποτελούν παρελθόν από αύριο, ενώ η απαγόρευση στην ώρα κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00:30.

Της Ελένης Κριτσιδήμα

Παράλληλα, το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία χωρίς click in shop και click away, αλλά με την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, αναφορικά τον αριθμό των πελατών που μπορεί να δέχεται ταυτόχρονα (1 πελάτης ανά 25 τ.μ.).

Όσον αφορά τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά, είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς, τίθεται σε ισχύ, από 1η Ιουνίου, το «ελληνικό πράσινο πιστοποιητικό». Δηλαδή, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού (μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid/self test έως 24 ωρών) ή βεβαίωση νόσησης δύο έως εννέα μήνες πριν από το ταξίδι. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια και η Λευκάδα, καθώς για τις χερσαίες διαπεριφερειακές μετακινήσεις συνιστάται η τακτική διενέργεια self test.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη για όλους μας».

«’Εχουμε χρέος όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να βελτιώνουμε κάθε εβδομάδα το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας», σημείωσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ