today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Αλκιβιάδης Στεφανής στο ThePresident: Οι σύγχρονες προκλήσεις στην Άμυνα

Είναι γεγονός, ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες είναι εξαιρετικά ρευστές, ενώ οι εστίες αντιπαραθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να συμπαρασύρουν σε ευρύτερες αναφλέξεις στην περιοχή. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνουμε ως δεδομένο, ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται σε διεθνές επίπεδο, σπανίως συντελούνται χωρίς τριβές. Η διεθνής κοινότητα και οι οργανισμοί, οφείλουν να αναζητήσουν τρόπους άρσης των προκλήσεων ασφαλείας και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες πολιτικές, που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των κρατών και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προσανατολίσει τις δικές μας προσπάθειες.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες προώθησης και υλοποίησης μεγάλου εύρους των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, η οποία έθεσε ψηλά στις προτεραιότητές της, την αμυντική θωράκιση της Πατρίδας μας. Ο Πρωθυπουργός μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επισκέφθηκε πρώτα το Υπουργείο μας, προκειμένου να του παρουσιάσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά και βιώσιμες λύσεις.

Γράφει ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής*

Προχωρούμε με ταχύ ρυθμό, στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου ολιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το σχέδιο μας, στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, στην αντιμετώπιση της χαμηλής στελέχωσης των Μονάδων, στην προμήθεια νέων αποτρεπτικών οπλικών συστημάτων και στη διατήρηση της υψηλής διαθεσιμότητας των υφιστάμενων μέσων του οπλοστασίου μας.

Μετά από αρκετά χρόνια, ανανεώνουμε το προσωπικό μας  μέσω ενός πενταετούς προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει, σημαντική αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών σε βασικές ειδικότητες και πολιτικού προσωπικού για την κάλυψη αντίστοιχων αναγκών. Θεσμοθετούμε ένα δίκαιο πλαίσιο για την εξισορρόπηση της στρατιωτικής θητείας, δίνοντας κίνητρα στα στρατευμένα παιδιά μας να υπηρετήσουν στη μεθόριο, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζουμε τη νομοθεσία για την Εθνοφυλακή, στοχεύοντας στην αύξηση του προσωπικού που υπηρετεί στις μάχιμες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούμε μία απαίτηση πολλών ετών για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και αγορά  σύγχρονων τελευταίας γενιάς μέσων, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα με το καλύτερο δυνατό ισοζύγιο κόστους – οφέλους. Ενισχύουμε την αμυντική μας βιομηχανία, αναβιώνοντας ένα καίριο κομμάτι του παραγωγικού ιστού της χώρας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Την ίδια στιγμή, εξασφαλίζουμε με διεθνείς συνεργασίες, τις προοπτικές για τη λήψη πολύτιμης τεχνογνωσίας, την οποία χρειαζόμαστε για την προσαρμογή της βιομηχανίας μας στις σύγχρονες απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.

Η αμυντική βιομηχανία της χώρας, διέρχεται με αισιοδοξία σε μία νέα εποχή, διεκδικώντας τον ρόλο του πρωταγωνιστή στα εθνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Προάγουμε την καινοτομία αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, ώστε να εντάξουμε στο οπλοστάσιό μας «έξυπνα» όπλα, τα οποία θα μας προσδώσουν σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε για πρώτη φορά, συστήματα προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες, αναβαθμίζοντας τον ρόλο των στρατιωτικών εργοστασίων, διευρύνοντας τις δυνατότητές τους, τόσο στον τομέα της έρευνας, όσο και στον τομέα της ανάπτυξης.

Μετά από 10 χρόνια περικοπών, η χώρα συγκροτεί μεθοδικά, σύγχρονες και αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αναβαθμισμένες δυνατότητες ταχείας λήψης απόφασης (Decision Superiority), οι οποίες παρέχουν την ευκαιρία να εφαρμόζουμε μια εξωτερική και αμυντική πολιτική με σύνεση, σταθερότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά και εθνική αυτοπεποίθηση.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αναθεωρήθηκε όλο το πλέγμα των ασκήσεων, αποδίνοντας πρωτεύοντα ρόλο στη διακλαδικότητα.  Στον τομέα της εκπαίδευσης, προωθούμε συνεχώς τη διμερή συνέργεια με τους φίλους και συμμάχους μας, διεξάγοντας ασκήσεις σε όλο τον ελλαδικό χώρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που παρουσιάζει ένα εξαιρετικά απαιτητικό επιχειρησιακό θέατρο εκπαίδευσης, βελτιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, το υψηλό επίπεδο του προσωπικού μας, το καθιστά αντίστοιχα, υψηλά ανταγωνιστικό.

Οφείλω στο σημείο αυτό να τονίσω, ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν το προσωπικό μας δεν είχε εμπεδώσει και αναδείξει τις στρατιωτικές αρετές: της φιλοπατρίας, της καρτερίας, της ανδρείας, του στρατιωτικού πνεύματος και της πειθαρχίας, ως ηθικές δυνάμεις σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του. Είμαστε υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις που διαθέτουμε, καθώς και για τη διαχρονική εμπιστοσύνη με την οποία τις περιβάλλει ο Έλληνας πολίτης, αναγνωρίζοντας το διττό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, αφενός ως ισχυρού πυλώνα σταθερότητας για την ανάπτυξη και την ευημερία στη χώρα και αφετέρου ως παράγοντα αποτροπής και εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας. Είναι χρέος μας να μην επιτρέψουμε στη «βάρδιά» μας να συμβεί κακό στην Πατρίδα.

*Ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής είναι υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ