today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Is.Santos στο ThePresident: Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό είναι βήμα για να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, τόσο η Ευρώπη, όσο και ο υπόλοιπος κόσμος εισήλθαν σε μία μεγάλη, υγειονομική κρίση, από την οποία ακόμη δεν έχουν καταφέρει να βγουν. Τη στιγμή που κόσμος υποφέρει από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και τον φόβο της διασποράς του ιού, βλέπουμε τις κοινωνίες μας να μένουν στάσιμες, ενώ αισθανόμαστε την πίεση του να ζούμε κάτω από περιορισμούς.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις ad hoc αποφάσεις ορισμένων χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους ή να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από και προς άλλες χώρες.

*Της Isabel Santos, ευρωβουλευτού της Πορτογαλίας με το S&D

Ωστόσο, η ανάγκη ανάσχεσης του ιού ήταν αυτονόητη, όπως και η προτεραιότητα της ασφάλειας των πολιτών. Γεγονός που καθιστά τις αποφάσεις αξιέπαινες.

Μολαταύτα, η έλλειψη κοινού συντονισμού μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., το γεγονός πως δεν εργαστήκαμε σαν ένα σώμα και δεν κάναμε μία συντονισμένη προσπάθεια για το πώς και πότε θα κλείνουν τα σύνορα, όπως και η έλλειψη ίδιων κριτηρίων, κατέδειξαν την έλλειψη ευρωπαϊκής συνοχής.

Μαθαίνοντας από το πρόσφατο παρελθόν, η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, προκειμένου να διευκολυνθεί η ασφαλής και ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την πανδημία.

Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό που θα επιτρέπει στους πολίτες μας να μετακινούνται ελεύθεροι μεταξύ των κρατών μελών. Ουσιαστικά, θα βεβαιώνει πως κάποιος έχει εμβολιαστεί, ή το τεστ στο οποίο έχει υποβληθεί είναι αρνητικό ή ακόμη και αν έχει αναρρώσει από κορωνοϊό. Άρα, και θα μπορεί να ταξιδέψει.

Η ίδια η πρόταση μας δείχνει τον δρόμο προς μία πιο συντονισμένη προσέγγιση, αλλά αποτελεί και το εργαλείο που θα επιτρέψει να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο σκοπός της συνθήκης Σέγκεν, δηλαδή,  την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ – με 468 ψήφους –  της επίσπευσης της αξιολόγησης της πρότασης για τη δημιουργία του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Αυτή η απόφαση θα οδηγήσει στην ταχύτερη εκτίμηση της πρότασης της Επιτροπής από τους βουλευτές, σεβόμενοι παράλληλα τα δημοκρατικά προνόμια της.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα διασφαλίσουμε ότι παρέχονται όλες οι εγγυήσεις, ώστε αυτό το νέο εργαλείο να σέβεται τα πρότυπα προστασίας των προσωπικών και ιατρικών δεδομένων που υποστηρίζουμε.

Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για διάκριση μεταξύ ευρωπαίων πολιτών και ότι δεν θα είναι ποτέ υποχρεωτικό, καθώς αυτό θα μπορούσε να αντιταχθεί στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, που είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεκάθαρα υποστηρίζω το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό και θα εργαστώ, ώστε να εγκριθεί από την Ευρωβουλή τάχιστα, καθώς λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, από την Ευρώπη υπολογίζεται πως χάθηκαν περίπου 1 δισ. ταξιδιωτών με αεροπλάνα, ενώ στη χώρα μου, στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 εκατ. κρατήσεις ξενοδοχείων.

Αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο ένα μικρό μέρος της οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής που προκάλεσαν οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Και αυτός είναι ο λόγος που καθιστά πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με όλα τα εργαλεία που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να “βρούμε” μια νέα κανονικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ο λόγος που μαρτυρά γιατί το Πιστοποιητικό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Είναι γνωστό πως μόνο όταν όλοι θα έχουν εμβολιαστεί και θα έχει πάψει η απειλή του ιού, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις κανονικές ζωές μας. Όμως, μέχρι τότε πρέπει να αναπτύξουμε τρόπους που θα μας επιτρέπουν να ανακτήσουμε τουλάχιστον μερικές από τις συνήθειες και τις ελευθερίες μας.

Το ταξίδι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ένα δικαίωμα που ήδη θεωρούμε δεδομένο, με έναν απλό, ομοιόμορφο και γρήγορο τρόπο, είναι ένα καλό βήμα προς την κατεύθυνση της επαναφοράς των φυσιολογικών ζωών μας, κάτι που είναι πρωταρχικής σημασίας για τους πολίτες μας, για την οικονομία και για τις κοινωνίες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ