today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

N.Hλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τις ζωές των πολιτών

«Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά δεν έχει σχέδιο, αλλά παίζει στα ζάρια τις ζωές των πολιτών», τόνισε, με αφορμή τις εξελίξεις στην πανδημία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ITV Ιωαννίνων.

«Στις 4 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», υπενθύμισε. «Όταν κάνει αυτή τη δήλωση και μετά από δέκα μέρες καταρρέουν τα νοσοκομεία στην Αττική, ενώ σήμερα καταγράφουμε το χειρότερο ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 8.000, δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή ο πρωθυπουργός συνειδητά έλεγε ψέματα ή βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση έχουμε έναν πρωθυπουργό επικίνδυνο».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να πάρει μέτρα στους χώρους που οι ίδιοι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού: στους χώρους εργασίας –στους οποίους ειδικά στην Ήπειρο υπήρξε μεγάλο πρόβλημα- και στα μέσα μαζικής μεταφοράς», υπογράμμισε.

Επίσης, «αυτό που φωνάζουμε εδώ και μήνες και η κυβέρνηση αρνείται να κάνει, είναι η συνταγογράφηση των τεστ», συνέχισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Με βάση τον ECDC, τον ευρωπαϊκό “ΕΟΔΥ”, ένας άνθρωπος με συμπτώματα πρέπει να κάνει μοριακό τεστ. Τα selftestsείναι συμπληρωματικά, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ. Αν υπήρχε συνταγογράφηση, ένας εργαζόμενος των 600 ευρώ δε θα χρειαζόταν να πληρώσει για αυτόν και την οικογένειά του έναν ολόκληρο μισθό για να κάνει μοριακό τεστ, όπως χρειάζεται σήμερα», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερθείς στην πίεση του συστήματος υγείας, τόνισε ότι «είναι εγκληματικό από πλευράς της κυβέρνησης να αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές». «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν καθημερινά περίπου 100 συμπολίτες μας πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», σημείωσε, λέγοντας ότι «όλες οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική πρέπει να μπουν στη μάχη». «Διαφορετικά θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», επισήμανε.

Σχετικά με την κριτική της ΝΔ για αύξηση κρουσμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, ανέφερε ότι «είναι πραγματικά αστείο ένας πολίτης στα Γιάννενα να παρακολουθεί αυτή τη συζήτηση και να του λένε ότι οι Σέρρες, η Εύβοια, ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας είναι “στο κόκκινο”, επειδή έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη». «Είναι υποκριτικό μια κυβέρνηση, που δεν βλέπει τον καθημερινό συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να έχει βάλει μπροστά ως κύρια αιτία τις συγκεντρώσεις», υπογράμμισε, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση διαρκώς προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες κάπου αλλού για να αποκρύψει τις δικές της».

Όσον αφορά το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «αν ανοίξουμε τις διάφορες δραστηριότητες, με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε πριν το lockdown, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος τα πράγματα να πάνε διαφορετικά». «Τα σχολεία, επομένως, πρέπει να ανοίξουν μόνο με κατάλληλα μέτρα προστασίας, με τους εκπαιδευτικούς εμβολιασμένους και με λιγότερους μαθητές στις τάξεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αν είναι να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, αυτό πρέπει να γίνει με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ». Ωστόσο, σημείωσε ότι «αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα μαγαζιά μόνο και μόνο για να μη χρειαστεί να στηρίξει άλλο οικονομικά τους εργαζόμενους,να ξέρει ότι για πολλές επιχειρήσεις το άνοιγμα θα είναι απλά ένα προσωρινό στάδιο πριν το λουκέτο», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε 1.300.000 ανέργους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι –με βάση το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης- θα δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας», ανέφερε. «Μιλάμε προφανώς για σταγόνα στον ωκεανό», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι«αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και αν δεν ακυρωθεί ο πτωχευτικός κώδικας, δε θα αποφύγουμε τα λουκέτα και την έκρηξη της ανεργίας».

Τέλος, αναφερθείς στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής στη Βουλή έκανε λόγο για «λάσπη που θα καταρρεύσει στη Δικαιοσύνη» και επισήμανε ότι «η ΝΔ έκανε ένα τεράστιο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». «Έδωσε τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να θυμηθεί ότι το “έγκλημα” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ήταν η πρώτη κυβέρνηση που έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν», τόνισε. Υπενθύμισε δε ότι «οι άδειες για κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας ορίστηκαν στα 35 εκ. και η σημερινή κυβέρνηση έχει αναστείλει την πληρωμή αυτών των χρημάτων». «Μακάρι η ΝΔ να στήριζε όλες τις υπόλοιπες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα, με το ίδιο πάθος που στηρίζει τα συμφέροντα των καναλιών», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ