today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Σινεμά, Ανοιχτό: Μια συνεργασία του Onassis Culture με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Οι νικητές των κινηματογραφικών Βραβείων Ίρις 2020, Σύλλας Τζουμέρκας, Ζαχαρίας Μαυροειδής και Διονύσης Σαμιώτης, επιλέγουν από δυο ελληνικές ταινίες που τους καθόρισαν και ενέπνευσαν το έργο τους. Από τις 19 Φεβρουαρίου και για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα στο Onassis Channel, στο YouTube.

Το Onassis Culture και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα «Σινεμά, Ανοιχτό». «Ανοιχτό σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, σε ταινίες μικρού, μεγάλου και μεσαίου μήκους, σε ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, αλλά και σε εκείνες που δεν χωράνε σε κανένα είδος. Ένα “Σινεμά Ανοιχτό” σε καταξιωμένους σκηνοθέτες που χάραξαν τον δρόμο του ελληνικού κινηματογράφου και συνεχίζουν να εμπνέουν, αλλά και σε νέες τολμηρές φωνές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ανοιχτό στους ανθρώπους, τις γλώσσες, τις θεματικές και τα διαφορετικά βλέμματα. Με την ευχή σύντομα να ξανασυναντηθούμε στα ανοιχτά σινεμά της Ελλάδας και του κόσμου» αναφέρει η ανακοίνωση του Onassis Culture.

Από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση και για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα το «Σινεμά, Ανοιχτό» ανοίγει με μια δράση που ενώνει δημιουργούς της προηγούμενης και της νέας γενιάς, ελληνικές ταινίες του χθες και του σήμερα. Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/zcy9T1jsjBs

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η Εβδομάδα

Από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Ο Σύλλας Τζουμέρκας (Βραβείο Ίρις 2020 Σκηνοθεσίας, για την ταινία «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών») επιλέγει τον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη και την «Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη.

 

2η Εβδομάδα

Από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής (Βραβείο Ίρις 2020 Σεναρίου, για την ταινία «Απόστρατος») επιλέγει την «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου (1966) και την «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου (2007) .

 

3η Εβδομάδα

Από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Ο Διονύσης Σαμιώτης (Βραβείο Ίρις 2020 Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία Ευτυχία) επιλέγει τα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη (1985) και το «’Αντε Γειά» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1991).

 

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και Ίδρυμα Ωνάση

H συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μετράει ήδη έντεκα χρόνια. Από το 2010, η Στέγη στηρίζει τον θεσμό των Βραβείων Ίρις, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι τολμηρές φωνές του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η τελετή απονομής των Βραβείων, που κάθε χρόνο φιλοξενείται στη Στέγη, συγκεντρώνει όλη την κινηματογραφική κοινότητα και αποτελεί κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός. Το 2020, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης με την πανδημία, η τελετή πραγματοποιήθηκε ψηφιακά και αναμεταδόθηκε ζωντανά από το Onassis Channel στο YouTube.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ