today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Το παρασκήνιο της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας

Στο παρά …πέντε της σύγκρουσης  βρέθηκε η «φόρμουλα» μιας μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον εορτασμό των Θεοφανίων, εν …ειρήνη.

Προηγήθηκε το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, στο περιθώριο της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, που δεν έβγαλε μεν «λευκό καπνό» ευθύς εξαρχής, αλλά έθεσε τις βάσεις για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, με δεδομένο ότι καμιά πλευρά δεν ήθελε τη ρήξη.

Του Κώστα Πασίση

Η αποκλιμάκωση της έντασης ήλθε μετά τη νέα  επιστολή του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος Ιερώνυμου, σύμφωνα με την οποία θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνια, με τη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά δε θα γίνει η ρίψη του Τίμιου Σταυρού σε ανοικτό χώρο.

Η κυβέρνηση δεν αίρει το απαγορευτικό, αλλά ταυτόχρονα δεν σκέφτεται να στείλει  τα …ματ έξω από τις εκκλησίες.

Στην απρόσμενη διένεξη, με την Εκκλησία αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, η κυβέρνηση προσπάθησε  αφενός μεν να μην «τσαλακώσει» το προφίλ της, αφετέρου δε να κρατήσει  χαμηλούς τόνους μιας και οι σχέσεις της διαχρονικά είναι πολύ καλές.

Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος δήλωσε ανοικτά ότι δεν υπάρχει κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία και το ζητούμενο είναι να μη γίνει το …κακό με τη περαιτέρω διασπορά του covid 19, κατά τον εκκλησιασμό των πιστών.

Στις τάξεις της ΝΔ υπάρχει προβληματισμός για τη στάση της κυβέρνησης έναντι των πιστών, ειδικά μετά την ανοχή της αστυνομίας στις πορείες που έκανε πρόσφατα το ΚΚΕ.

Το θρησκευτικό συναίσθημα και «φορτίο» των Ελλήνων ήταν και παραμένει υψηλό και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό, υποστηρίζουν πολλά στελέχη της ΝΔ που θεωρούν μη συνετή πράξη, η κυβέρνηση να βρεθεί απέναντι από χιλιάδες πιστούς, που συνήθως «πλημμυρίζουν» τις εκκλησίες, τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές.

Το Μαξίμου που έχει πλήρη «εικόνα» της ιδιότυπης κατάστασης,  γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος  είναι αξιόπιστος συνομιλητής και στο παρελθόν λειτούργησε ως «κυματοθραύστης» σε σκληροπυρηνικές θέσεις.

Αλλά αυτού του είδους οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη ΔΙΣ όπου δεν υπάρχει πάντοτε ομοφωνία και συναντίληψη των γεγονότων. Κάτι που είναι γνωστό από τις δημόσιες παρεμβάσεις πολλών ιεραρχών της χώρας το τελευταίο διάστημα.

Σε μια από αυτές, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων προέβη σε μια αποκάλυψη: “Το πρόβλημα , για να πούμε την αλήθεια, και ίσως να μην το πει κανένας άλλος , έχει όνομα και επίθετο. Είναι ο ίδιος ο κύριος Υπουργός ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ήδη από την αρχή…Ήδη από τότε που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση να είναι εννέα άτομα στις εκκλησίες ,τον Δεκέμβριο, και έγινε διάλογος μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου , εκείνος επέμενε και έλεγε, “πολλά τους έδωσες”, ” και “πολλά τους είναι”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η δύσκολη απόφαση 

Το ζήτημα με την Εκκλησία προέκυψε, από την απόφαση της κυβέρνησης αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Το σκεπτικό που βάρυνε στη λήψη της δύσκολης επιλογής ήταν το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Οκτώβριο στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.

Η κοσμοσυρροή και η μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων,  οδήγησε σε εκθετική αύξηση  κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα.

Αυτό το φαινόμενο η κυβέρνηση θέλησε να το προλάβει, ειδικά αυτή την περίοδο που ξεκινά και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικού προσωπικού και των ευπαθών ομάδων.

Από την άλλη πλευρά ορισμένοι εκ των Μητροπολιτών πιστεύουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Εκκλησία, με τα ίδια μέτρα και σταθμά, που ισχύουν για άλλους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ότι κάποια μέτρα δεν δικαιολογούνται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Τέλος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάντως βρίσκεται σήμερα σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Όπως επισημαίνεται για σήμερα έχουν προγραμματιστεί προληπτικές περιπολίες γύρω από τις εκκλησίες ενώ θα υπάρχουν και αποτρεπτικά  ηχητικά μηνύματα προς τους πιστούς, όσον αφορά το συνωστισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ