today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Το Μαξίμου «τρέχει» τις διαδικασίες για να δοθούν γρήγορα απαντήσεις στο «Γιατί»…

Αλλάζει την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης η τραγωδία στα Τέμπη που έχει προκαλέσει σοκ και απέραντη θλίψη στη χώρα, με τον Πρωθυπουργό σε αυτή τη φάση, να εστιάζει στη διερεύνηση των αιτιών και στην απόδοση των ευθυνών, χωρίς στρογγυλέματα, στην αναθεώρηση των κανόνων  ασφάλειας των σιδηροδρόμων και κυρίως στη στήριξη  των  οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας.

Του Κώστα Πασίση

Ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε για δεύτερη φορά μπροστά και με ανάρτησή του, ζήτησε μια καθαρή συγνώμη απ όλους τους Έλληνες, τόσο προσωπικά, όσο και στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια.

Εκείνο που προκύπτει από την ανάρτηση του είναι ότι δεν  προτίθεται να κρυφτεί, ούτε θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιρρίπτοντας όλο το ανάθεμα στον εύκολο στόχο που είναι ο σταθμάρχης ο οποίος ήδη προφυλακίστηκε…

Βγήκε μπροστά για να προστατεύσει όσα έχει πετύχει σήμερα η κυβέρνηση και κυρίως να  μη διαρραγεί η προσωπική  σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μέχρι …χθες τουλάχιστον εμφανιζόταν ως ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας.

Εκ των πραγμάτων το αφήγημα της κυβέρνησης ενόψει εκλογών, με άγνωστη ακόμη ημερομηνία, αλλάζει ριζικά και προσαρμόζεται στα δεδομένα των Τεμπών, που έχουν προκαλέσει ένα «μούδιασμα» στο Μαξίμου για πολλούς και ευνόητους λόγους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου  ήταν κατατοπιστικός για το πως θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα…

ο κ. Γεραπετρίτης, θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης.

Επίσης, θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλες φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ακόμη πιο ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα  επιδιώξει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο. Θα προτείνει, επίσης, σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα -ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος- στην επόμενη Βουλή να συσταθεί Ειδική Επιτροπή, δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο ο κ. Μητσοτάκης είναι και η δημιουργία μιας νέας  Ανεξάρτητης Αρχής για τη διαχείριση και τον έλεγχο των οδικών κατασκευών της  χώρας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχα  φαινόμενα, που γίνονται στη συνέχεια αντικείμενο  κομματικής εκμετάλλευσης.

Το «μότο» του Μαξίμου

Το πολιτικό «σύνθημα» του Μαξίμου στην παρούσα φάση είναι: «όλα στο φως. Και διαφάνεια παντού»

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και ζήτησε την «άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της  Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αντικείμενο την παροχή τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε σχετικό «τιτίβισμα» ότι θα έρθει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα για να προχωρήσει το έργο.

Το νέο πολιτικό αφήγημα αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί αύριο στη συνέντευξη τύπου του Γ. Γεραπετρίτη o οποίος θα παρουσιάσει στοιχεία  για το πως φθάσαμε στη σημερινή «εικόνα» του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης όπου είναι πιθανό να ανακοινωθούν και μέτρα για την ανακούφιση του πόνου των οικογενειών των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ