today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να κερδίσει τους αναποφάσιστους

Αποστάσεις από την τοξικότητα και τη ρητορική της ακραίας αντιπαράθεσης, παίρνει η κυβέρνηση, μετά τον πολιτικό σάλο και το διχασμό στα social media, λόγω του άγριου καβγά Γιώργου Βαρεμένου – Άννας Καραμανλή.

Του Κώστα Πασίση

Το «σήμα» της επιστροφής στην πολιτική ομαλότητα και κανονικότητα έδωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος θέλησε να «διορθώσει» τις ανορθογραφίες του προαναφερθέντος περιστατικού.

«Το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πάρα πολύ τοξικό όχι με δική μας επιλογή. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν επιδιώκουμε αυτή την ένταση, δεν έχουμε λόγο να επιδιώκουμε αυτή την ένταση. Αντιθέτως θέλουμε να αντιπαρατεθούμε σε επίπεδο αξιών, αρχών λόγων και κυρίως έργων», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Έργων που κάναμε κατά τη διάρκεια της 4ετίας μας και πάνω στην τεκμηριωμένη πρότασή μας για το τι μπορεί να περιμένουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι νέοι, η μεσαία τάξη, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της για την επόμενη μέρα των εκλογών και της νέας 4ετίας».

Το θέμα της «πόλωσης» και της διόλου απίθανης περαιτέρω όξυνσης, συζητήθηκε και στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου, καθώς η υπόθεση άπτεται και της γενικότερης στρατηγικής της ΝΔ, που είναι η προσέγγιση των αναποφάσιστων, που σε ένα μεγάλο ποσοστό προέρχονται από τη δεξαμενή του Κέντρου.

Στο τραπέζι της σύσκεψης «έπεσαν» εκλογικοί χάρτες και δημοσκοπήσεις αλλά και η  ανάληψη πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των προεκλογικών εξορμήσεων και κινήσεων του Πρωθυπουργού.

Η γενική στόχευση του Μαξίμου είναι την πρώτη Κυριακή να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό.

Ενώ το «ιδανικό» σενάριο είναι να γράψει η ΝΔ το βραδύ των εκλογών ένα ποσοστό πέριξ του 34%- 35%, που λειτουργεί ως μια καλή βάση για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, έχοντας και τον «αέρα» του νικητή.

Το «κλειδί» που ξεκλειδώνει, όμως, την αυτοδυναμία είναι οι αναποφάσιστοι, που κινούνται σε διψήφια ποσοστά μεταξύ 10% και 15%.

«Αν η ΝΔ καταφέρει να πάρει το 50% αυτού του «κομματιού», θα έχει κερδίσει το μισό και πλέον στοίχημα της αυτοδυναμίας», επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού στον Πολιτικό Σχεδιασμό του κόμματος

Η «επιχείρηση» προσέγγισης των αναποφάσιστων όμως δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Αντίθετα κρύβει δυσκολίες που αποκαλύφθηκαν στην πρόσφατη έρευνα της MRB.

Σύμφωνα με αυτή το 68,5% των αναποφάσιστων εκτιμά ότι έχουν ληφθεί λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Το 15% απάντησε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ενώ καταγράφεται και ένα ποσοστό της τάξης του 5,1%, που θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν… περισσότερο γενναιόδωρη απ’ όσο έπρεπε.

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει ειδική επικοινωνιακή εκστρατεία  για τους αναποφάσιστους όπου για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Και ο βασικός λόγος είναι ότι έχει φιλοτεχνήσει το προφίλ ενός  πολιτικού ο οποίος στέκεται δίπλα στον κόσμο και δη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ