today-is-a-good-day
23.1 C
Athens

Το πολιτικό παρασκήνιο της πορείας του Πολυτεχνείου

Πρόκληση στην κοινωνία αποτελεί η απόφαση των κομμάτων της αριστεράς για σύγκρουση με την κυβέρνηση επειδή απαγόρευσε την πορεία του Πολυτεχνείου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει «γονατίσει» όλη τη χώρα.

Του Κώστα Πασίση

Σε μια περίοδο που ο COVID 19 σκορπά το θάνατο καθημερινά και έχει φέρει στα όρια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω των εκατοντάδων εισαγωγών ασθενών σε καθημερινή βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και ο Γιάνης Βαρουφάκης, κάνουν συνάξεις και ύποπτες συμμαχίες για την παραδοσιακή  πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, που δε θα γίνει φέτος.

Εν ολίγοις επιδίδονται σε επαναστατική γυμναστική για να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση και κυρίως  κόντρα στην κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ξεπερασμένες αριστερές ιδεοληψίες του κομματικού  ακροατηρίου τους.

Το συμπέρασμα περί «κόντρας» προκύπτει από το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα απέρριψαν κάθε συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για αντικατάσταση της πορείας του πολυτεχνείου από μια πρωτοβουλία ευθύνης και όχι διχασμού.

Το θέμα συζητήθηκε εδώ και μια εβδομάδα μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης με τις προαναφερθέντες πολιτικές δυνάμεις.

Στην προκειμένη περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και κυρίως η Κουμουνδούρου ενδεχομένως να εύχεται να υλοποιηθεί  το σενάριο της «γης μαδιάμ» στην  Αθήνα, με τη συμμετοχή  των γνωστών-αγνώστων που ψάχνουν ευκαιρία για «ρεβάνς» από την κυβέρνηση, λόγω του αποτελεσματικού περιορισμού της παράνομης δράσης τους.

Η σκληρή φρασεολογία των δηλώσεων Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του, περί «αποφασίζουμε και διατάζουμε», αντιδημοκρατικών συμπεριφορών και «προβοκατόρικής απαγόρευσης», είναι λάδι στη φωτιά για όσους σχεδιάζουν να κάνουν πάρτι με  μολότοφ.

Μια τέτοια, διόλου απίθανη, εξέλιξη όμως, θα είναι και  βούτυρο στο ψωμί  των προαναφερθέντων κομμάτων τα  οποία την επόμενη ημέρα, με αντιπολιτευτικό αριστερό οίστρο στα …ουράνια, θα επιρρίψουν τις ευθύνες των  επεισοδίων στην κυβέρνηση.

Αυτά βέβαια σε επίπεδο σχεδιασμού επί χάρτου, γιατί στην ΕΛΑΣ – όπως διαβεβαιώνουν ανώτερα στελέχη της- έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ανοίξει ούτε …μύτη.

Η «σφαλιάρα» από το ΣτΕ

Σε ένα απίστευτο κρεσέντο υποκρισίας, αντιπροσωπεία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 επισκέφθηκαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για να διαμαρτυρηθούν για τη δήθεν αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης, αναφορικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Μια πρωτοβουλία για το τέλειο θεσμικό άλλοθι της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών προοδευτικών δυνάμεων.

Πλην της επίσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, η Αριστερά φρόντισε να «ντύσει» το αφήγημα της απείθειας προς την κυβέρνηση, επικαλουμένη και μια ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ζήτησε την ανάκληση της σχετικής απόφασης.

Το καθ ύλην αρμόδιο Δικαστήριο, όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε τα αιτήματα για ανάκληση των απαγορευτικών μέτρων για τις πορείες και τις συναθροίσεις ενόψει Πολυτεχνείου, καταρρίπτοντας τη θεωρεία περί μη σύννομης διαδικασίας και τις άλλες περίτεχνες …ανοησίες

Επίσης ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε καθαρά ότι κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει τη διάταξη για τις συναθροίσεις αντισυνταγματική.

Σε ανάλογο μήκος  ήταν και η δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και επίσης έγκριτου Συνταγματολόγου  Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος χαρακτήρισε τη σχετική απόφαση «αναμφίβολα νόμιμη και συνταγματική».

Πορεία Πολυτεχνείου. Μια εορτή για τον … κορωνοϊό

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε μια ακατανόητη επανάσταση τη στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε απαγορεύσει δια ροπάλου τις συναθροίσεις όταν είχε έλθει στην Αθήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Σε αυτή την απίστευτη ανευθυνότητα, που ξεπερνά κάθε όριο λαϊκισμού, ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις για αυτοσυγκράτηση.

«Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά μίλησε με τη φωνή της λογικής για ένα ζήτημα που υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες δεν θα έπρεπε να είχε τεθεί καν και  όχι να γίνει αυτό ο ντόρος.  Αν και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη τεχνητή  ένταση, που ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να μετατραπεί και «μπούμερανγκ».

Το στίγμα πάντως αυτής της  εξωφρενικής συζήτησης μόνο για …ψεκασμένους το έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας στο μπρίφινγκ  ότι «σε μια πορεία (Πολυτεχνείου) ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ