today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το νέο πολιτικό περιβάλλον μετά τη καραντίνα. Η στρατηγική Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο πολιτικό cover story τους αρχίζουν να ξετυλίγουν Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, με τη λήξη της καραντίνας και τη σταδιακή επιστροφή της χώρας  στην κανονικότητα, που …θυμίζει έντονα προ κορωνοιού εποχή.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά παρέδωσε μαθήματα πολιτικής ενότητας και συναίνεσης, προσκαλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς στη τελετή για τα θύματα της Marfin.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση, ενώ με πολεμικές ιαχές  αποχώρησε από τη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον, αποκαλύπτοντας  τις προθέσεις του για την ποιότητα της αντιπολίτευσης του και δίνοντας νέο ρεσιτάλ λαϊκισμού.

Στην κυβέρνηση φουλάρουν τις μηχανές με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η στήριξη των επιχειρήσεων, η προστασία της εργασίας και η αναθέρμανση των επενδύσεων και του τουρισμού,  είναι τα νέα μεγάλα στοιχήματα του Πρωθυπουργού.

Τα στοιχήματα αυτά θα έχουν καλή κατάληξη, υπό τη προϋπόθεση ότι το πολιτικό τοπίο δεν θα μετατραπεί σε «αρένα» ξεκαθαρίσματος παλαιών πολιτικών λογαριασμών.

Αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει καλά και γι αυτό από τη πρώτη στιγμή προσπάθησε να  «μεταλαμπαδεύσει» τις αρχές της συναίνεσης και της υπεθυνοτητας και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ, όμως και οι λοιπές προοδευτικές δυνάμεις δε δείχνουν να έχουν λάβει το μήνυμα των καιρών και της κοινωνίας.

«Προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο. Έναν τέτοιον διδακτικό ρόλο, εξάλλου, και λόγω ιδιοσυγκρασίας, δεν θα μπορούσα να τον υπηρετήσω. Είμαι οπαδός της συναίνεσης, της πολιτικής ωριμότητας. Πιστεύω ακράδαντα στη Δημοκρατία της πειθούς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτακης στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής.

Το αφήγημα του Μαξίμου στη μετα-κορωνοιο εποχή, όπως έχει διαφανεί μέχρι σήμερα εστιάζεται στο εξής μότο: Είμαστε αποτελεσματικοί και το αποδείξαμε. Και συνεχίζουμε…

Απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει βήμα-βήμα, μαζί με την κοινωνία που έδειξε τρομερή υπευθυνότητα και ωριμότητα στην αντιμετώπιση του cocid 19. Να κοιτάξει μόνο μπροστά γιατί αυτό είναι το συμφέρον της Πατρίδας. Τα πισωγυρίσματα, μόνο καταστροφικά αποτελέσματα θα επιφέρουν.

«Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας ουσιαστικά αποκάλυψε και το μοντέλο της μελλοντικής διακυβέρνησης του», τονίζει στενός συνεργάτης του.

Μια φράση που δεν αποτελεί «χρησμό», αλλά «πυξίδα» ακόμη και για τη πολιτική χροιά της νέας κυβέρνησης του, όταν θα έλθει η ώρα του ανασχηματισμού.

Το υποκριτικό ενδιαφέρον για τη μεσαία τάξη και το copy paste

Στη συναίνεση και στους ήπιους τόνους της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με …κανιβαλισμό και αντιγραφή ενός κομματιού της προεκλογικής τακτικής της ΝΔ.

Με εντολή της ηγεσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή δείχνοντας ότι η σοβαρότητα, η ευθύνη και η υπευθυνότητα είναι λέξεις άγνωστες στην ορολογία του και ενδεχομένως να προκαλούν και …αλλεργία στα στελέχη του.

Η απόφαση του είναι η σύγκρουση και η μηδενική συναίνεση. Σταδιακά και όσο περισσότερο θα πλησιάζει η ώρα του συνεδρίου η Κουμουνδούρου θα κλιμακώνει τις επιθέσεις της προς την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση  βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και αυτό προκύπτει από την έλλειψη ενός εναλλακτικού-καινοτόμου προγράμματος, ενώ και ο υπάρχων πολιτικός λόγος χαρακτηρίζεται «ρηχός» .

Ο Τσίπρας …εύχεται να ερημώσει η χώρα και να καταστραφεί η οικονομία, για να ρίξει τις ευθύνες στον Μητσοτάκη. Ήδη, αυτό διαφάνηκε από την τελευταία ομιλία του στη βουλή και από τα πικρόχολα σχόλια των στελεχών του.

Επιπλέον μιλά για αυτονόητα μέτρα στην αντιμετώπιση του κορωνοιου, που θα λάμβανε και η κυβέρνηση του η οποία, όμως ταυτόχρονα έχει στοχοποιησει βάναυσα τον Σωτηρη Τσιόδρα, που επιμελήθηκε το σχέδιο περιορισμού της φονικής ασθένειας.

Το «κερασάκι» στο δικό του αντιπολιτευτικό  αφήγημα, είναι ένα  άκομψο και προκλητικό  copy paste από την προεκλογική τακτική της ΝΔ. Και το έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ξαφνικά έδειξε ενδιαφέρον για τη μεσαία τάξη, που ο ίδιος οδήγησε σε καταστροφή, για λόγους ιδεοληψίας

Μέχρι χθες υμνούσατε την μεσαία τάξη και τους αντιμετωπίζατε ως νοικοκυραίους αλλά σήμερα τους κατηγορείτε και μιλάτε για επιχειρήσεις ζόμπι, ανέφερε  ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή,  δίνοντας συνέχεια στις αιχμές Τσακαλώτου.

Τη μεσαία τάξη ξαφνικά …αγάπησε και ο Νικος Παπάς  ο οποίος υποστήριξε προ ημερών  ότι ζει σε συνθήκες διάψευσης των προσδοκιών από την κυβέρνηση της ΝΔ.  Ενώ ο  Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ‪ieidiseis.gr, λέει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διαλύσει τη μεσαία τάξη!

Τελικά εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στις παλαιοκομματικές συνταγές και στις ανέξοδες υποσχέσεις, όπως έκανε όταν ήταν το κόμμα του 3%…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ