today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ε.Σ.Υ.: Η ναυαρχίδα στον πόλεμο με τον κορονοιό. Γράφει ο Σπύρος Καρανικόλας

Ολόκληρη η ανθρωπότητα δίνει αυτήν την περίοδο μία σκληρή μάχη με τον πολύ επικίνδυνο και αόρατο εχθρό του κορονοιού. Καθημερινά χιλιάδες κρούσματα στις Χώρες, χιλιάδες διασωληνωμένοι και δυστυχώς χιλιάδες συνάνθρωποι μας σε ολόκληρο τον πλανήτη χάνουν αυτήν την άνιση μάχη. Εθνικά συστήματα υγείας δοκιμάζονται πολύ σοβαρά και βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, δεδομένης της έλλειψης, προς το παρόν, θεραπευτικών σχημάτων και εμβολίων για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, άρα λοιπόν και την ουσιαστική διακοπή της επικίνδυνης μεταδοτικότητας του ιού, αλλά και του γεγονότος ότι πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη νοσηλείας τεσσάρων και πλέον εβδομάδων στα νοσοκομεία. Φυσικά θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτήν την μάχη τα εθνικά συστήματα υγείας, μπήκαν ήδη λαβωμένα εξαιτίας των πολύ σημαντικών περικοπών που υπέστησαν εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας και περικοπών που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Του Σπύρου Καρανικόλα*

Στην Ελλάδα, το Ε.Σ.Υ., η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ, αποδεικνύεται σήμερα η ναυαρχίδα στον πόλεμο με τον κορονοιο, αλλά και η ελπίδα για όλους τους ασθενείς. Αδιαμφησβήτητα, έχουμε πολύ άξιους επιστήμονες που δίνουν καθημερινά με αίσθημα ευθύνης ένα τεράστιο και πολύ δύσκολο αγώνα με πολύ λίγα μέσα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά έχει έρθει η ώρα τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρώτον να θωρακιστεί και να εκσυγχρονιστεί ώστε να είναι βιώσιμο και λειτουργικό, αλλά και να στηριχθεί το προσωπικό του σε όλα τα επίπεδα, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια το Ε.Σ.Υ κινδύνευσε να μετατραπεί σε ένα απαξιωμένο και φτηνό προνοιακό σύστημα. Ένα σύστημα με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, που «έσπρωχνε», όσους έχουν την δυνατότητα, σε ιδιωτικά κέντρα υγείας.

Η πανδημία όμως και τα προβλήματα που ανέδειξε, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις ή πισωγυρίσματα. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε το Ε.Σ.Υ.

Το Κίνημα Αλλαγής αφιέρωσε την φετινή επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη σε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Η πρότασή μας βασίζεται στην εμπιστοσύνη μας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που θεωρούμε πολύ ικανό και άξιο. Είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που σπάει τις ανισότητες. Αδιαπραγμάτευτες αρχές μας είναι η αρχή της ισότιμης κάλυψης για όλους τους πολίτες, η αύξηση της χρηματοδότησης και η ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων. Προτείνουμε 12 νέες πολιτικές και αλλαγές που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναγέννηση του Ε.Σ.Υ και θα αποτελούν μία παρακαταθήκη για τη νέα γενιά που πρέπει να είναι και νιώθει ασφαλής για το μέλλον, αλλά και που επιμερίζει δίκαια την φροντίδα των νεότερων με την πρόνοια των μεγαλύτερων.

Συγκεκριμένα προτείνουμε: 

Σύγχρονες αναβαθμισμένες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας με αναβάθμιση ΕΟΔΥ με αρμοδιότητες, μέσα και προσωπικό. Ειδική υπηρεσία Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής, σε κάθε Περιφέρεια.

Ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια Εποπτεία και Έλεγχο με Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους, Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού ιατρού. Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο σπίτι μας. Δίκτυο κέντρων πρόληψης, υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά.

Σύγχρονα & λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία με Αξιοκρατική πρόσληψη Διοικήσεων: προκηρύξεις, κριτήρια, διαφανή αξιολόγηση. Νοσοκομεία ολοήμερης λειτουργίας με ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία. Επαρκής αριθμός ΜΕΘ Μονάδων με άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών. Αναβάθμιση τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό, νέες τεχνολογίες. Ψηφιακός φάκελος ασθενούς.
Δημιουργία κέντρων Χρόνιων Παθήσεων του Ε.Σ.Υ. Άμεση πρόσβαση, παρακολούθηση, αξιοπρεπής θεραπεία διαβητικών, καρκινοπαθών, νεφροπαθών.  Ενίσχυση από το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με Κάλυψη κενών με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό. Σύγχρονα οργανογράμματα. Αναθεώρηση συστήματος αμοιβών. Ένταξη υγειονομικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Σύγχρονο σύστημα μεταφοράς των ασθενών με Ενίσχυση ΕΚΑΒ με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Η Υγεία στα νησιά: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας. Κάθε νησί θα έχει ένα Κέντρο Υγείας. Αξιοποίηση τηλεϊατρικής. Ισχυρά κίνητρα στους γιατρούς που θα έρθουν στο ΕΣΥ στα νησιά.

Σύγχρονη Ιατρική Εκπαίδευση με Νέο σύστημα για την απόκτηση ειδικότητας. Νέο αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων. Νέο σύστημα rotation στην εκπαίδευση. Βελτίωση των συνθηκών και των αποδοχών για τους ειδικευόμενους. Έμφαση στην έρευνα.
Ψυχική Υγεία- Εξαρτήσεις με Άμεση ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης, Αναβάθμιση υπηρεσιών για τους εφήβους και τα παιδιά και Εθνικό Σχέδιο δράσης για τις εξαρτήσεις.
Νέα Φαρμακευτική Πολιτική, με Ελάφρυνση ασφαλισμένων & χαμηλών εισοδημάτων. Μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκου για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους. Δωρεάν εμβόλια για την πανδημία. Ενίσχυση ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης. Μεγαλύτερη διείσδυση γενόσημων με κίνητρα. Έρευνα και επενδύσεις σε σύγχρονη παραγωγή φαρμάκων.

Κανόνες και έλεγχος στον Ιδιωτικό Τομέα με Εξατομικευμένη ανάθεση του ελέγχου για κάθε ιδιωτικό Νοσοκομείο σε ομάδες έμπειρων και εξειδικευμένων επιστημόνων και διοικητικών στελεχών του Υπουργείου Υγείας.

Αύξηση χρηματοδότησης από το 4,5% στο 6% του ΑΕΠ. Επενδύσεις από Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό Τομέα. Ενιαίος προγραμματισμός πόρων από όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για την Υγεία: Προϋπολογισμό, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ταμείο Ανασυγκρότησης Δωρεές.

Xρέος μας είναι η αναγέννηση του Ε.Σ.Υ τώρα. Γιατί όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου ‘μπροστά στην αρρώστια και το θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί’. Για εμάς η αναγέννηση του Ε.Σ.Υ δεν είναι απλά μία ανάγκη. Είναι επιλογή. Είναι προτεραιότητα.

*Ο κ. Σπύρος Καρανικόλας είναι Εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου ΚΙΝΑΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ