today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Η εκλογή Τραμπ το 2016 δεν ήταν ατύχημα, οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει!

Οι δημοκρατικοί ήλπιζαν ότι τέσσερα χρόνια αναταραχής και συνεχείς επιθέσεις εναντίον κανόνων και θεσμών – συν μια πανδημία που κόστισε 230.000 ζωές – θα είχαν ως αποτέλεσμα μια γρήγορη, καθαρή και συντριπτική αποκήρυξη του Donald Trump.

Γράφει ο δρ. Λεωνίδας Β. Τζώνης*

Οι τελευταίες εκτιμήσεις συντείνουν σε επικράτησή του πρώην Αντιπροέδρου Jo Biden στην Νεβάδα. Κατά συνέπεια, αυτός θα είναι που τελικά θα συλλέξει τους πολυπόθητους 270 εκλέκτορες.

Σε κάθε περίπτωση η επικράτησή του δεν αποτελεί το θρίαμβο που το επιτελείο του ανέμενε.

Ο Donald Trump θα «συνταξιοδοτηθεί» για πάντα! Είναι όμως πλέον σαφές ότι η εκλογή του το 2016 δεν ήταν ατύχημα. Οι ΗΠΑ αλλάζουν. Μάλλον έχουν αλλάξει.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι κατά πόσον η πορεία είναι αναστρέψιμη, για την ακρίβεια εάν υπάρχουν περιθώρια αντιστροφής της και, φυσικά, εάν ο νικητής των εκλογών θα έχει την δυνατότητα να εμπνεύσει και να ηγηθεί αυτής της αναστροφής.

Στα καθ’ ημάς, ο Πρόεδρος Donald Trump αντιστάθηκε στην τιμωρία του Ερντογάν, με τον οποίο έχει τακτική επικοινωνία, λέγοντας ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα επιλύσουν το ζήτημα. Ο Ερντογάν έχει αξιοποιήσει τους θερμούς δεσμούς του με τον Trump για να παρέμβει ανενόχλητος στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και τον προηγούμενο μήνα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προσπαθώντας ουσιαστικά να καλύψει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ο Jo Biden γνωρίζει καλά την περιοχή μας. Τόσο ως αντιπρόεδρος για οκτώ χρόνια, όσο και ως πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της γερουσίας την έχει επισκεφτεί επανειλημμένως.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα είναι διατεθειμένος να ανεχθεί συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς. Από την άλλη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελάχιστη ένδειξη «επιστροφής» της Τουρκίας θα ήταν κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη τόσο από τον νέο Πρόεδρο, όσο και από Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Δρ. Λεωνίδας Β. Τζώνης είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Hellenic American University/ Hellenic American College

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ