today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι “Αντώνηδες” της κοινωνίας μας

Το σχολειό, όπως το αποκαλούσε η δασκάλα μου κυρία Σεβαστή, έχει υποχρέωση να φωτίζει και να καλλιεργεί προσωπικότητες, να καλύπτει τα κενά που αφήνει η οικογένεια. Να διδάσκει έννοιες, όπως ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια.

Σήμερα, όσα συζητάμε για τη  φράση “Πάω κάθε μέρα σε μια, να αδειάσω το πακέτο… αλλιώς έχει βιασμό”, όπως και η ίδια η δήλωση, είναι απόρροια της παταγώδους αποτυχίας του σχολείου και της Πολιτείας που επιμένει να μην ενσωματώνει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στον κορμό μαθημάτων.

Γράφει η Ελένη Κριτσιδήμα

Διότι, πλανάται πλάνην οικτράν όποιος αντιμετωπίζει τον συγκεκριμένο άνθρωπο ως μεμονωμένο περιστατικό. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, εκτιμάται πως οι βιασμοί ξεπερνούν τους 4.500 τον χρόνο. Από αυτούς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, περί τους 200 τον χρόνο, καταγγέλλονται στις Αρχές. Το 2018 σημειώθηκαν 69 απόπειρες και 175 εξιχνιάσεις.Το 2017 είχαμε 74 απόπειρες και καταγράφηκαν 168 εξιχνιάσεις.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως εκεί έξω -ανάμεσά μας- βρίσκονται πολλοί “Αντώνηδες”, οι οποίοι αγνοούν πως το “άδειασμα του πακέτου τους” είναι ενέργεια αμφίπλευρη που προϋποθέτει συναίνεση και των δύο.

Υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως αντικείμενο του πόθου τους, αντί ως παρτενέρ στην ερωτική συνύπαρξή τους.

Είναι πολλοί εκείνοι που ταυτίστηκαν με τη δήλωση του, που αδιαφορούν για την ικανοποίηση της εκάστοτε συντρόφου – ακόμη και συζύγου τους. Ενδιαφέρονται μονάχα να “αδειάσουν” οι ίδιοι.Τα στοιχεία για τους βιασμούς μέσα σε γάμο σοκάρουν.

Ακόμη περισσότεροι, όσοι αγνοούν πως ο βιασμός είναι ένα θέμα που δεν σηκώνει αστεϊσμούς και καλαμπούρια, παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Ο βιασμός είναι βία.-

Και σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η σεξουαλική βία δεν περιλαμβάνει μόνο μία συγκεκριμένη πράξη ή συμπεριφορά. Μπορεί να ασκηθεί σε ένα άτομο μέσα από μία σειρά από πράξεις, οι οποίες εκτείνονται από τη λεκτική κακοποίηση μέχρι και την εξαναγκαστική διείσδυση.

“Βιασμός, άδειασμα, πακέτο, κάθε μέρα – σε μία”… αυτές οι λέξεις, όπως ειπώθηκαν, δεν προσέβαλλαν, ούτε έθιξαν και μείωσαν μόνο τις εκάστοτε ερωτικές συντρόφους αυτού που τις διατύπωσε, ούτε καν όλες τις γυναίκες… αλλά το είδος μας στο σύνολό του, καθώς η ορμή, η επιθυμία, η διέγερση μπορεί να πηγάζουν από ορμονικά ένστικτα για να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση, αυτή όμως προϋποθέτει τη γενετήσια ελευθερία και την αξιοπρέπεια… στοιχεία που μας διαχωρίζουν από τα ζώα.

Κάνουμε, σήμερα, λόγο για το έγκλημα του βιασμού.  Ένα έγκλημα, του οποίου οι ρίζες φτάνουν στην εκπαίδευση και την ανατροφή μας…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ