today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Πού γίνεται συχνότερα η μετάδοση του ιού;

Έχουν περάσει περίπου έξι μήνες που το κύριο θέμα της επικαιρότητας είναι ο κορωνοϊός, με τους ερευνητές να τον μελετούν πυρετωδώς και να αναθεωρούν ή να προσαρμόζουν τα ευρήματα τους, ακριβώς δηλαδή όπως λειτουργεί πάντα η έρευνα όταν είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε πληθώρα θεμάτων μικρότερου, για το ευρύ κοινό, ενδιαφέροντος.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού από μολυσμένες επιφάνειες και σε γρήγορες συναντήσεις με ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους είναι σχετικά μικρές.

Γράφει ο Σπύρος Κιτσινέλης*

Αντιθέτως, οι πιο συχνές αιτίες είναι οι αλληλεπιδράσεις ατόμων για παρατεταμένες περιόδους, οι πολυσύχναστες εκδηλώσεις, οι χώροι με ανεπαρκή αερισμό και μέρη όπου οι άνθρωποι μιλούν δυνατά ή τραγουδούν. Όλα αυτά φαίνεται ότι μεγιστοποιούν τον κίνδυνο και θα πρέπει να τα αποφεύγουμε.

Είναι τεράστια η πρόκληση για κάθε κυβέρνηση και χώρα, του να διατηρήσει όσο μπορεί μια κανονικότητα, χωρίς μεγάλα ρίσκα και πολλά πρωτόγνωρα μέτρα. Είναι και μια σημαντική πρόβα για όσα δύσκολα θα έρθουν στο μέλλον…που θα έρθουν. Όσο περνά από το δικό μας χέρι, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ας βοηθήσουμε αποφεύγοντας τα μεγάλα ρίσκα, ειδικά όταν υπάρχουν εναλλακτικές.

*Ο Σπύρος Κιτσινέλης είναι Διδάκτορας φυσικοχημείας και Υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ