today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η Βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και η black list του Τσίπρα

Ανακωχή τέλος στο Σύριζα. Από τις αρχές της εβδομάδας η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς έρχεται με φόρα το πρώτο «κύμα» ξεκαθαρίσματος παλαιών λογαριασμών. Με τη συνέντευξη του στην κομματική εφημερίδα «Αυγή» ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει «απασφαλίσει» και απειλεί με …καρατομήσεις τους «βαμμένους» αριστερούς συντρόφους του.

Του Κώστα Πασίση

Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει τις φράξιες: «κομμένη η πλάκα, όποιος διαφωνεί φεύγει». Αλλά η «Βαβέλ» μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων έμεινε ως έχει…
Επιπλέον, με τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες Παπαδημούλη, Γεωργούλη και λοιπής προοδευτικής κομπανίας απαξιώθηκε για πολλοστή φορά το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Η «σταγόνα», όμως, που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν η συνέντευξη Σκουρλέτη στο Mega. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλητηριώδεις αναφορές του στον αυριανισμό και νεο-αυριανισμό, αμφισβήτησε ευθέως τις στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας για την μετεξέλιξη του κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό και τη μελλοντικη του πορεία.
Με τις πολλές μεταγραφές στελεχών από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μεγάλωσαν έχοντας παραμάσχαλα την «Αυριανή», μεταλλάχθηκε σε κάτι νέο και υβριδικό και το αριστερό αποτύπωμα του κόμματος.

Εξέλιξη που είναι casus belli για την «Κίνηση των 53» και των συνεργαζόμενων με αυτήν παραδοσιακών αριστερών στελεχών, όπως είναι ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης κ.α
Έτσι ήλθε η ώρα του …λογαριασμού. «Δεν αφήνουμε τις ρίζες της πολιτικής και προσωπικής σεμνότητας, που κράτησαν όρθια την Αριστερά σε δίσεκτα χρόνια, να ξεραθούν από ναρκισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές, άγονες ομαδοποιήσεις (…) δεν ξεχνάμε το ταξικό ήθος, ας μου επιτραπεί να το χαρακτηρίσω έτσι, που πάντα χαρακτήριζε τους αριστερούς, ακόμα και σε στρατοδικεία, φυλακές και εξορίες (…) φροντίζουμε, πάντα και με επιμονή, η εικόνα τού καθενός από μας, είτε αφορά σε οικονομικά ζητήματα είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις είτε, βέβαια, σε πολιτικές απόψεις, να είναι μια εικόνα καθαρότητας, διαφάνειας και αφοσίωσης στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Χρησιμοποιώντας μόλις 89 λέξεις, με ολίγη …σαντιγί αριστερής κουλτούρας και ορολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να σκέπτεται σοβαρά τις …κόκκινες κάρτες.
Ποιους αφορούν; Εύλογο ερώτημα, καθώς δεν μίλησε με ονόματα και διευθύνσεις, αλλά «φωτογράφισε» τους …ύποπτους.

Στην black list του αρχηγού είναι ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος θεωρείται «καμένο χαρτί», μετά τις …επιδόσεις του στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πανωλεθρία, χάνοντας όλες τις Περιφέρειες.

Ουσιαστικά ο γραμματέας του κόμματος, με την προαναφερόμενη επίθεση, διάλεξε εσωκομματικό στρατόπεδο και έβαλε τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι του.

Ο δεύτερος στη «μαύρη» λίστα είναι ο Παύλος Πολάκης ο οποίος το έχει …τερματίσει πολλές φορές φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «προεδρικοί» της Κουμουνδούρου μετ επιτάσεως ζητούν την κεφαλή του, με το επιχείρημα ότι ο αψύς κρητικός δε συνάδει με το νέο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άσπονδοι φίλοι του επικαλούνται τις αθλιότητες του, για τον Σωτήρη Τσιόδρα και ταυτόχρονα τις εγκωμιαστικές δηλώσεις που έκανε ο πρώην πολιτικός προϊστάμενος του στο υπουργείο Υγείας Ανδρεας Ξανθός.

Μέσα στην πρώτη τριάδα, στο μπλοκάκι Τσίπρα, βρίσκεται και το όνομα του υποτιθέμενου «σοβαρού» ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη ο οποίος όταν μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή, το 2004, ήταν σχεδόν φτωχός και το 2018 μαζί με τη σύζυγο του αγόρασαν οκτώ ακίνητα, σύμφωνα με το τελευταίο πόθεν έσχες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ