today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ο βαθύς διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ και οι δυσάρεστες αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα

Το «διχασμό» που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη μεγάλη πιθανότητα να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ανέδειξε τα όσα αποκαλυπτικά είπε o Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ολγα Τρέμη στο πλαίσιο του Delphi Forum.

Του Κώστα Πασίση

Ειδικά η φράση του: «Έχω αποφασίσει ότι πρέπει προχωρήσουμε μπροστά, δεν αφορά πρόσωπα, αλλά πολιτικές. Αγαπώ τους συντρόφους μου, παλιούς και νέους, αλλά οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν αγάπες για να πάνε μπροστά», από τη στιγμή που εκστομίσθηκε, προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Πολλοί βουλευτές και στελέχη συμφωνούν  ότι έπονται ριζικές αλλαγές στην Κουμουνδούρου, μετα το συνέδριο, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, που θα προκαλέσουν …πόνο σε πολλούς «συντρόφους» του, οι οποίοι είναι εκτός του νέου κλίματος…

Στο ΣΥΡΙΖΑ, παλαιός βουλευτής δεν αποκλείει, ο Αλέξης Τσίπρας να ακολουθήσει τη συνταγή του Ανδρέα Παπανδρέου που το 1976 προχώρησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις στελεχών, παλαιοί ΕΑΜίτες, , ριζοσπάστες, ανένταχτοι αριστεροί, τροτσκιστές, γενιά Πολυτεχνείου οι οποίοι ήταν απέναντι από τα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα, δημιουργώντας ένα κόμμα στα …μέτρα του και στις ιδέες του.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η τυχόν επανάληψη της ίδιας τακτικής ή μιας παραλλαγής αυτής, είναι πιθανό να μετατραπεί σε πολιτική φάρσα. Και αυτό, επειδή οι πολιτικές συνθήκες είναι διαφορετικές και κυρίως ο  Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου και ούτε μπορεί να γίνει σύγκριση μαζί του.

Η  ομοιότητα του σημερινού Σύριζα με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1970 είναι η αντίστοιχη «πανσπερμία» τάσεων και στελεχών, όπως η ΚΟΕ, η ΑΚΟΑ, η ΚΕΔΑ, η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, η Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα  κοκ, που διαφωνούν με τη σοσιαλιστική προοπτική του νέου κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη εν λόγω συνέντευξη έδωσε και το  ιδεολογικό στίγμα του υπό εκκόλαψη υβριδικού κόμματος του, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 – 2012, ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει έναν χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος»

Η αμιγώς αρχηγική  πρωτοβουλία του  πιθανότατα θα έχει παρενέργειες, όταν θα αρχίσουν οι σκληρές συνεδριακές  «ζυμώσεις», μεταξύ των τάσεων.

Κάπως έτσι, οι παλαιές αριστερές «φράξιες» πιθανότατα θα οδηγηθούν στο …απόσπασμα.

Η ισχυρή «Κίνηση των 53» και πλειάδα παραδοσιακών αριστερών στελεχών θέλουν  στη …μαρκίζα του νέου ονόματος, η «Αριστερά» να φιγουράρει πρώτη  και όχι το «Κέντρο» και οι πασοκογενείς μεταγραφές.

Η αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να εξελιχθεί σε casus belli με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του κόμματος.

Ο νέος διχασμός

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη: «Διακρίνω ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν στρατηγικές, ιδεολογικές διαφωνίες». Μια ατάκα που η μοναδική στόχευση της, ήταν ο εξωραϊσμός του διχασμού που ζει και βασιλεύει στην Κουμουνδούρου.

Τα γεγονότα όμως διέψευσαν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στάθηκαν τα λιγοστά καλά λόγια που είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη μεγάλη εθνική επιτυχία, με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση  προχώρησε στη Συμφωνία υπογράφοντάς την «όπως απαιτούσαν οι Ιταλοί», και ότι ο Αλέξης Τσίπρας επι της ουσίας υποτάχθηκε συμφωνώντας σε επιλογές της Ν.Δ.

Κατά τα άλλα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν διαφωνίες, ούτε οι αντιπαραθέσεις, όπως επι παραδείγματι η σκληρή κόντρα Κούλογλου-Παπαδημούλη, που έχει προκαλέσει νέες «φωτιές» και εντάσεις στο κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ