Μετά την Υγεία, πάμε για την Οικονομία – Γράφει ο Β.Φεύγας

504

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση έχει επιτύχει πλήρως στην αντιμέτωπιση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός. Οι θετικές κρίσεις για τη στάση της ξεπερνούν τα κομματικά όρια και εισπράττει τα εύσημα από όλους τους πολιτικκούς χώρους με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ξεπερνά και εθνικά όρια. Η επιτυχία μας έχει θετικό αντίκτυπο στην διεθνή εικόνα για την Ελλάδα, καθώς το ένα μετά το άλλο τα δημοσιεύματα τους παγκόσμιου τύπου αναφέρονται στη χώρα μας ως το πρότυπο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Του Βασίλη Φεύγα*

Θα ήταν λάθος όμως να σταθούμε μόνο στις θετικές κρίσεις που αποσπά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος. Η κυβέρνηση αντέδρασε ταχύτατα και στο οικονομικό πεδίο με κύριους άξονες τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε αυτές να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. H κυβέρνηση επέλεξε στρατηγικά να επιδοτήσει την εργασία, παρά την ανεργία που θα αυξανόταν δραματικά αν έμενε απλός παρατηρητής των γεγονότων και των αρνητικών επιδράσεων της επέλασης του κορονοϊού. Μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων καταφέραμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες θέσεων εργασίας. Αλλά δεν είναι μόνο τα όσα έγιναν, αλλά και τα όσα έχουν προγραμματισθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά τη λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας που σχεδιάσαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Θα έχει διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους ύψους 2,25 δισ. ευρώ με τους οποίους θα υπάρξει  άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω της παροχής δανείου για κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80%. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια.

Παράλληλα η Κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τη στήριξη τομέων της οικονομίας με ειδικά χαρακτηριστικά και ειδικές ανάγκες:

Για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Διαθέτει επιπλέον 150 εκ. ευρώ. Επίσης, με  νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διατηρείται το επίδομα ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες. Η παρέμβαση αυτή καθιστά πιο ελκυστική την απασχόληση ανέργων στην αγροτική οικονομία τώρα που άλλοι κλάδοι της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός ή η εστίαση, τουλάχιστον σήμερα, υπολειτουργούν για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Επιπλέον -και είναι σημαντικό για πολλούς παραγωγούς- εξελίχθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία Greekfarms που  δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να αναρτήσει τις ανάγκες που έχει σε εργασία για εξεύρεση προσωπικού, αλλά και να επικοινωνήσει καλύτερα έναν πιθανό δικό του ιστότοπο στον οποίο θα περιέχονται επιπρόσθετες πληροφορίες.

Εξετάζονται επίσης μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης που καλούνται να επαναλειτουργήσουν με όρους ασφάλειας και άρα με πρόσθετες δυσκολίες:

    • Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή σχετική διάταξη σύμφωνα με την οποία θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός δημόσιος χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη.
    • Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα οι Δήμοι μπορούν  να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, έως και 50%.
    • Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφαλίζεται χώρος ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών και ιδίως ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Οι κρίσεις όμως παρουσιάζουν και ευκαιρίες. Και σήμερα η ευκαιρία είναι να δημιουργηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται εν πολλοίς στον τουρισμό. Σήμερα βλέπουμε πόσο ευάλωτο είναι αυτό. Αν δεν ήταν η υγειονομική κρίση θα μπορούσε να είναι οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τώρα είναι η ευκαιρία όπου παράλληλα με τον τουρισμό να στηρίξουμε, να επενδύσουμε και να εμβαθύνουμε και σε τομείς της όπως η ενέργεια, τα logistics κ.α,  εκμεταλευόμενοι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση!

*Ο Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας