today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Γιατί τόση αυστηρότητα στα νέα μέτρα – Γράφει ο Τ.Σπηλιόπουλος

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και η κρισιμότητα των στιγμών, αρκεί κανείς να γυρίσει το χρόνο λίγες μέρες πίσω. Όταν ακόμη η Ελλάδα δεν είχε νεκρό από τον κορωνοϊό και σχεδίαζε να πάρει αυστηρότερα μέτρα.

Του Τάκη Σπηλιόπουλου

Στις 10 Μαρτίου η Ελλάδα είχε καταγεγραμμένα 90 κρούσματα, εκ των οποίων 27 νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία. Δεκατρείς ημέρες μετά, η χώρα μας έχει 700 καταγεγραμμένα κρούσματα, 17 νεκρούς και 124 νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 35 σε ΜΕΘ. Μόλις μία εβδομάδα πριν, τα μαθηματικά μοντέλα υπολόγιζαν τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην επικράτεια, μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι φτάνουν στις 10.000.

Αντίστοιχα με την χώρα μας, πριν 13 μέρες η Ελβετία είχε 3 νεκρούς, σήμερα ο αριθμός τους έχει φτάσει στους 120, η Ολλανδία είχε 5 νεκρούς σήμερα 213, το Βέλγιο είχε 3 νεκρους σήμερα 88, η Ισπανία είχε 35 νεκρούς σήμερα 2.207(!), η Μεγάλη Βρετανία είχε 8 σήμερα 335, η Γαλλία 48 σήμερα 860 και η Ιταλία είχε 827 ενώ σήμερα 6100.

Αν δείτε σε καθεμία από τις χώρες αυτές, με εξαίρεση χθες και σήμερα την Ιταλία όπου υπάρχει ελαφριά κάμψη, η καμπύλη της αύξησης των θυμάτων, είναι κατακόρυφα ανοδική. Που σημαίνει ότι οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκθετικά. Όλα αυτά σε μόλις 13 ημέρες.

Στις 10 Μαρτίου παγκοσμίως είχαν καταγραφεί 4.700 νεκροί, σήμερα 13 μέρες μετά ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 16.500, χωρίς να είναι στο παιχνίδι η Κίνα.

Στατιστικά, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό αντιστοιχούν περίπου στο 1% των κρουσμάτων, ενώ αυτοί που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας αντιστοιχούν στο 3% έως 4% των κρουσμάτων. Ή για να το πω αλλιώς, για κάθε έναν άνθρωπο που χάνεται υπάρχουν σχεδόν άλλοι τρεις που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι αριθμοί προκύπτουν από το πιο αξιόπιστο δείγμα, τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess. Νόσησαν συνολικά 712 επιβάτες, από αυτούς έχασαν τη ζωή τους 8 και τουλάχιστον 20 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι θάνατοι στην Ελλάδα φτάσουν τους 40, ένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο, θα χρειάζονται αντίστοιχα τουλάχιστον 120 κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ένας αριθμός ΜΕΘ, που θα αρχίσει να δοκιμάζει και να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας. Από εκεί και πάνω, θα αρχίσουν τα δύσκολα και λίγο μετά τα αδιέξοδα.

Πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο, με κάθε δυνατό μέσο, να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού, για να μη συμβεί αυτό που συνέβη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όπου οι γιατροί επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει.

Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, εκεί αποσκοπούν τα πολύ αυστηρά μέτρα και η ένταση με την οποία εφαρμόζονται. Να συγκρατηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Ευχή είναι να τα καταφέρουμε και να μην ζήσουμε τις τραγικότητα των γεγονότων που βιώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε στη φάση της ολοκληρωτικής απαγόρευσης, κάτι που θα ισοδυναμεί με ην επιβολή στρατιωτικού νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ