today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Τι είναι η επικοινωνία; Γράφει η Αλ. Τσίκα

Στην πρωτόγνωρη εποχή της παγκόσμιας καραντίνας, ίσως η πιο σοκαριστική παράμετρος, είναι η στέρηση της κατά πρόσωπο επικοινωνίας με τους οικείους και τους αγαπημένους μας. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η επικοινωνία μπορεί και παίρνει τόσες διαστάσεις που αν καταφέρουμε να τις αντιληφθούμε και να τις εφαρμόσουμε όλες, η κατά πρόσωπο διάστασή της θα μας φαίνεται στο τέλος ίσως και λίγο «βαρετά προβλέψιμη».

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε στην εποχή της εικόνας και κατ´ επέκταση έχουμε μάθει να ταυτίζουμε την εικόνα με την επικοινωνία, το μήνυμα και την ουσία. Παρόλα αυτά η ουσία βρίσκεται αρκετά πιο μακριά από την εικόνα αυτή καθαυτή. Η επικοινωνία δε ξεκινάει και δε σταματάει στο face to face. Άλλωστε υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις που καταδεικνύουν ότι η κατά πρόσωπο επαφή δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και την ουσιαστική επικοινωνία.

Πόσες περιπτώσεις γνωρίζουμε όλοι που μπορεί κάποιος να βρίσκεται μεταξύ 10 ή 20 ατόμων αλλά να νιώθει εντελώς μα εντελώς μόνος; Ή το ακριβώς αντίθετο. Να βρίσκονται άνθρωποι πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον αλλά να νιώθουν ότι με κάποιο τρόπο επικοινωνούν. Όλοι παραδείγματος χάριν νιώθουμε να επικοινωνούμε αυτήν τη στιγμή με τους Ιταλούς που βιώνουν μια τραγωδία, κι όμως ούτε γνωρίζουμε τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά, ούτε τους έχουμε δει από κοντά, ούτε καν έχουμε ανταλλάξει κουβέντα μαζί τους.

Η επικοινωνία είναι οι λέξεις και το πως επιλέγουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Κάθε λέξη έχει διαφορετική σημασία ανάλογα με το πως επιλέγουμε να την τοποθετήσουμε, να την εκφράσουμε, να την χρησιμοποιήσουμε, έχει άλλη σημασία ακόμα και με τον τόνο της φωνής μας. Επικοινωνία είναι οι εικόνες και το πως επιλέγουμε να τις επεξεργαστούμε και να τις πλασάρουμε. Είναι οι ήχοι που επιλέγουμε να ακούσουμε, να μοιράσουμε και να αναπαράγουμε και με τους οποίους πλαισιώνουμε τις εικόνες και τις λέξεις μας. Επικοινωνία είναι ακόμα και οι μυρωδιές, καθώς πληθώρα επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και η παραμικρή μυρωδιά ενεργοποιεί συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου και στέλνει μηνύματα ή αναμνήσεις. Ακόμη και τα χρώματα και η ανάλογη χρήση τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επικοινωνήσουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα.

Αυτό που έμαθα εγώ προσωπικά σπουδάζοντας την επικοινωνία, είναι ότι είναι πάνω και πέρα από όλα είναι δύναμη. Είναι η δύναμη να φέρνεις ανθρώπους πιο κοντά ή να τους διχάζεις. Να εμπνέεις ή να αποθαρρύνεις. Να μπορείς να σπείρεις την ελπίδα ή τον πανικό και το φόβο. Να καθησυχάζεις ή να εγείρεις ανασφάλειες και τρόμο. Η επικοινωνία έχει μια απίστευτη ικανότητα να επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και όταν οι ίδιοι αδυνατούν να το καταλάβουν. Συμβαίνει υποσυνείδητα και υπάρχουν τόσο πολλοί τρόποι να περάσεις ένα μήνυμα σε έναν άνθρωπο ή ένα κοινό που πραγματικά δεν φτάνουν σελίδες ολόκληρες για τους περιγράψουμε.

Άρα μια καραντίνα, έστω και αν αυτή είναι παγκόσμιας κλίμακας, δεν είναι ικανή να στερήσει από κανέναν και για κανέναν λόγο την ουσιαστική επικοινωνία. Δεν είμαστε απομακρυσμένοι, απλώς είμαστε «αναγκασμένοι» να ανακαλύψουμε και να χρησιμοποιήσουμε όλους τους τρόπους επικοινωνίας που είναι διαθέσιμοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ