today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Λ.Μενδώνη: Ιδανική επιλογή η Ελλάδα για γυρίσματα αμερικανικών ταινιών

Η ανανέωση του «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, στη μάχη εναντίον της παράνομης εξαγωγής αρχαίων, βυζαντινών, εκκλησιαστικών και εθνολογικών αντικειμένων Τέχνης ήταν στο επίκεντρο συνάντησης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης συνάντησης της υπουργού Πολιτισμού με την αρμόδια υπουργό των ΗΠΑ για πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, Μαρί Ρόϊς.

«Το μνημόνιο, ανανεώθηκε το 2016, επικυρώθηκε το 2019. Επίκειται η ανανέωσή του με βάση την προτεραιότητα του ΥΠΠΟΑ για την επιμήκυνση του χρόνου κάλυψης από τον 15ο αιώνα, που ισχύει σήμερα, ως και τον 19ο αιώνα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά τη συνάντησή της με τον Τζέφρι Πάιατ, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στην Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό για γυρίσματα αμερικανικών κινηματογραφικών παραγωγών «όχι μόνον για το καταπληκτικό φυσικό της περιβάλλον αλλά και για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη παράδοση εξειδικευμένων τεχνικών κινηματογράφου – πέρα από την κρατική μέριμνα για φορολογικές απαλλαγές».

Ακόμα, η υπουργός Πολιτισμού συζήτησε με τον Αμερικανό πρεσβευτή για τις εκθέσεις και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 2021 και «την ανάδειξη μέσα από αυτές του ρόλου των Αμερικανών φιλελλήνων, γεγονός που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, πολλώ μάλλον που ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Συζητήσεις για την πραγματοποίηση έκθεσης, με την ευκαιρία αυτή, γίνονται με τα μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι η έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη για το 2021 έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, δίνει την ευκαιρία να γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και προσκλήσεις σε κορυφαίους Αμερικανούς συγγραφείς» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ